تا پیش از حمله به تأسیسات نفتی عربستان سعودی، ایران همواره به تأکید اعلام میکرد که برنامه موشکی سپاه پاسداران جنبه تهاجمی ندارد و دفاعی است. باوجود آنکه حوثیهای یمن مسئولیت حمله به تأسیسات نفتی عربستان را به عهده گرفتهاند، سه قدرت اروپایی ایران را مسئول دانسته و خواهان مذاکره درباره برنامه موشکی ایران شدهاند. ساعتی قبل از نطق رئیس جمهوری آمریکا، وزارت خارجه ایران با انتشار بیانیهای هرگونه مذاکره درباره برنامه موشکی سپاه را قویاً رد کرد.
وزارت خارجه ایران سهشنبه ۲ مهر/ ۲۴ سپتامبر در بیانیهای هرگونه مذاکره درباره برنامه موشکی سپاه پاسداران را رد کرد:
«جمهوری اسلامی ایران مجدداً تصریح میکند که برنامه موشکی و دفاعی ایران، براساس توان بومی، مبتنی بر سیاست بازدارندگی و متوازن با تهدیدات موجود بوده و اقدامات در خصوص توسعه آن کاملاً مسئولانه و منطبق با قوانین و مقررات بینالمللی است. موضوع آزمایشهای موشکی ایران در قالب برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت حل و فصل شده و این امر نیز به کرات مورد تصریح مقامات طرفهای مذاکراتی قرار گرفته است. ایران هرگونه ورود به مذاکرات در خصوص این موضوعات را قویاً رد میکند.»
سران سه کشور اروپایی عضو برجام (آلمان، فرانسه و بریتانیا) روز گذشته در حاشیه هفتاد و چهارمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل با انتشار بیانیه مشترکی از ایران خواستند به تعهداتش در برجام بازگردد و اعلام کردند:
«زمان آن فرا رسیده که ایران چارچوب مذاکرات طولانیمدت درباره برنامه هستهای و موضوعات امنیت منطقهای که شامل برنامههای موشکیاش میشود را نیز بپذیرد.»
آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه و بوریس جانسون، نخستوزیر بریتانیا در چارچوب هماهنگی برای اتخاذ یک سیاست راهبردی مشترک در قبال ایران این بیانیه مشترک را صادر کردند.
بیشتر بخوانید: