معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست ایران از خشک شدن ۶۵ درصد عرصه دریاچه ارومیه خبر داد.

اصغر محمدی فاضل، معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست ایران امروز یکشنبه یکم مردادماه گفت: “برپایه گزارش‌های ارائه شده بیش از ۶۵ درصد عرصه دریاچه [اروميه] خشک شده به عبارت دیگر كمتر از ٣۵ درصد از عرصه این دریاچه آب دارد.”

وی با بیان این‌که “بخش‌هایی از دریاچه به خاطر غلظت و تراكم املاح، قرمز رنگ شده است”، گفت: “این موضوع نشان‌دهنده بحرانی بودن وضعیت دریاچه در این بخش‌ها است.”

به‌گفته محمدی فاضل “برپایه توافق صورت گرفته وزارت نیرو و آب منطقه‌ای، سه استان آذربایجان غربی، شرقی و كردستان قرار است سالانه ١ / ٣ میلیارد متر مكعب آب به‌عنوان حق آبه دریاچه ارومیه را تأمین کنند”

اصغر محمدی فاضل: آب دریاچه با تراكم بالا و به میزان زیادی كاهش یافته و اکنون به حدود ٢٤ میلیارد متر مكعب آب نیاز دارد

با اين حال اين مقام محيط زيستی افزود: “با توجه به این‌كه حق آبه یادشده سالانه تأمین نشده ، آب دریاچه با تراكم بالا و به میزان زیادی كاهش یافته و اکنون به حدود ٢٤ میلیارد متر مكعب آب نیاز دارد.”
وی گفت: “این درحالی است که هنوز ٨ / ١ میلیارد متر مكعب آبی كه وزارت نیرو مدعی انتقال آن است، به این دریاچه نرسیده است.”

محمدی فاضل تأکيد کرد که مسئولان وزارت نیرو باید به موضوع وجود ٢٤ هزار حلقه چاه غیرمجاز در حوضه دریاچه ارومیه نيز رسیدگی کنند که از طریق آن‌ها مقدار زیادی برداشت غیرقانونی آب انجام می‌شود.

به گزارش تارنمای خبرآنلاین، دولت دهم وعده داده است که در پایان سال جاری دریاچه ارومیه را نجات می دهد. مجید نامجو، وزیر نیرو در این‌باره گفته است: “اطمینان داریم که تا پایان سال جاری دست‌کم دو طرح بزرگ انتقال آب به دریاچه ارومیه را اجرا می‌کنیم.”

۱۸ تير ماه سال جاری نیز نادر قاضی‌پور، نماینده ارومیه در مجلس ايران از دستور ویژه محمود احمدی‌نژاد، رئیس‌جمهور ایران پیرامون احیای دریاچه ارومیه به‌وسیله رود ارس از طریق سلماس و خوی خبر داده بود.

با این وجود، پرویز کردوانی، پدر علم کویرشناسی ایران مردادماه سال گذشته در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر “تنها راهکار همیشگی و دائمی” نجات دریاچه ارومیه را انتقال آب از یکی از سرشاخه‌های رودخانه زاب کوچک دانسته و افزوده بود “انتقال آب رودخانه ارس به دریاچه ارومیه باعث کمبود منابع آب در این منطقه و خیانتی بزرگ است.”

درياچه اروميه که بزرگ‌ترين درياچه درون سرزمينی ايران است از مدت‌ها پيش با بحران زيست‌محيطی ژرفی روبه‌رو شده است؛ طوری که به‌شکل مداوم از ميزان آب آن کاسته شده و بخش‌های وسيعی از آن از ميان رفته است. بنا به گفته برخی از کار‌شناسان با ادامه روند کنونی، ظرف سه الی پنج سال آينده اين درياچه به‌طور کامل خشک خواهد شد.

در طول ماه‌های گذشته بسياری از فعالان مدنی آذربايجان در رابطه با خشک‌شدن درياچه اروميه دست به تجمعات اعتراضی عليه دولت زدند که با سرکوب نيروهای امنيتی جمهوری اسلامی ايران روبه‌رو شده و گروهی از آنان بازداشت شدند.

درياچه اروميه دومين درياچه آب‌شور جهان است و از سوی يونسکو به‌عنوان پنجاه و نهمين ذخيره‌گاه زيست‌محيطی جهان شناخته می‌شود.