مهرانگیز کار، حقوقدان ایرانی ساکن آمریکا، به عنوان شهروند ایالات متحده از جمهوری اسلامی به یک دادگاه فدرال شکایت کرد. موضوع شکایت او «شکنجه، گروگان‌گیری و قتل فراقضایی» همسرش سیامک پورزند در ایران است.

مهرانگیز کار

شکایت خانم کار به طور مشخص از حکومت جمهوری اسلامی، علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است.

در بیانیه خبری مربوط به این دادخواهی که در صفحه فیس‌بوک مهرانگیز کار منتشر شده آمده است که او بنا بر قوانین موجود در آمریکا به عنوان یک شهروند آمریکایی توانسته است از دولت جمهوری اسلامی ایران و عوامل شکنجه، گروگان‌گیری و در نهایت قتل همسرش شکایتی را در دادگاه فدرال حوزه واشنگتن دی‌ سی طرح کند.

در این بیانیه آمده است:

«جمهوری اسلامی و رهبر ایران ظلم فراوانی را به من به عنوان یک مادر، همسر، وکیل، نویسنده و فعال حقوق بشر و به خانواده‌ بی‌گناهم روا داشته است و بر اساس کلیه اصول اخلاقی و حقوقی سزاوار مطالبه خسارات وارده از جمهوری اسلامی، رهبر و عوامل آن هستم.»

مهرانگیز کار اما از هدف دیگری هم گفته است که پشت این شکایت و پرونده است: به ثبت رساندن جنایات ایران در یکی از مهم‌ترین دادگاه‌های جهان.

خانم کار تاکید کرده لازم است جمهوری اسلامی بیش از پیش باور کند که باید پاسخگوی جنایات ضد حقوق بشری خود باشد.

مهرانگیز کار، حقوقدان و وکیل دادگستری، یکی از شرکت کنندگان کنفرانس «ایران بعد از انتخابات مجلس ششم» (کنفرانس برلین) بود که در سال ۲۰۰۰ میلادی به دعوت بنیاد هنریش بل و حزب سبزهای آلمان برگزار شد. او پس از بازگشت از این کنفرانس بازداشت و با تحمل ۵۴ روز سلول انفرادی به قید وثیقه آزاد و در جریان یک محاکمه غیر منصفانه و غیر علنی به چهار سال حبس محکوم شد.

او اما از سال ۲۰۰۲ در آمریکا اقامت دارد.

بلافاصله پس از خروج مهرانگیز کار از ایران که با میانجیگری اتحادیه اروپا به منظور درمان سرطان پیشرفته‌‌اش میسر شد، همسر او سیامک پورزند دستگیر و پس از تحمل چندین سال زندان و شکنجه، در حبس خانگی قرار گرفت.

پورزند در ماه آوریل سال ۲۰۱۱ در اعتراض به خشونت‌هایی که نسبت به خود و خانواده‌اش روا داشته شده بود و فرزندان او را وادار به ترک کشور کرده بود و او از دیدار آنها محروم مانده بود، در سن ۸۰ سالگی به زندگی خود خاتمه داد.

او مدتی بیش از ۱۰ سال آخر عمر خود را بیشتر در زندان و بیمارستان گذرانده بود.

گفته می‌شود که سیامک پورزند با پریدن از بالکن طبقه ششم آپارتمانی در تهران به زندگی خود پایان داد.

اعترافات اجباری او در زندان بارها از تلویزیون جمهوری اسلامی پخش شده است.

مهرانگیز کار با محکوم کردن عملکرد قضایی جمهوری اسلامی همواره گفته است مرگ همسرش حاصل رفتار حکومتی بوده که به قوانین خودش هم احترام نمی‌گذارد.

او تاکید کرده است که می‌خواهد از این فرصت دادخواهی، برای حرکتی فعالانه در راستای عدالت‌خواهی و به ثبت رساندن جنایات ضد حقوق بشری جمهوری اسلامی استفاده کند.


  • در همین زمینه