کوفی عنان، سفير ويژه سازمان ملل متحد در امور سوريه به‌منظور همراه کردن متحدان منطقه‌ای سوريه با طرح صلح خود، پس از سفر به ايران اين کشور را به مقصد عراق ترک کرد.

به گزارش آسوشيتدپرس، عنان در اين سفر که امروز ۱۰ ژوئيه (۲۰ تير) انجام گرفت با نوری المالکی، نخست‌وزير عراق ديدار خواهد کرد.

گسترش ديپلماسی و يافتن راه‌حل‌های سياسی بخشی از برنامه عنان برای پايان دادن به نبرد در سوريه است که به گفته فعالان حقوق بشر بيش از ۱۷ هزار تن کشته بر جای گذاشته ‌است.

سفر کوفی عنان به تهران و بغداد در پی ديدار و گفت‌وگوی روز گذشته (دوشنبه) او با بشار اسد، رئيس‌جمهور سوريه انجام شده‌ است.

اسد در اين ديدار توافق کرد که خشونت‌ها گام به گام و نخست در مناطقی که بيشترين آسيب را ديده ‌است متوقف شود و سپس طرح صلح در تمام کشور به اجرا دربيايد.

علی‌اکبر صالحی در ديدار با کوفی عنان گفته ‌است موضع ايران حمايت از “اصلاحاتی” است که بشار اسد آن را اجرا می‌کند


ايران، بخشی از راه‌حل سوريه

سفير ويژه سازمان ملل به‌تازگی خواهان ايفای نقش بيشتری از ايران در طرح صلح سوريه شده ‌است. ايران متحد ديرپا و اصلی حکومت بشار اسد محسوب می‌شود که در طول اين قيام ۱۶ ماهه نيز به حمايت‌های خود از اسد ادامه داده ‌است.

عنان پس از نشست با علی‌اکبر صالحی، وزير امور خارجه ايران به خبرنگاران گفت: “حضور من در اين‌جا ثابت می‌کند که اعتقاد دارم ايران می‌تواند نقش مهمی ايفا کند و بايد بخشی از راه‌حل برای پايان بحران سوريه باشد.”

او همچنين گفت که از حکومت ايران پيام‌هايی مبنی بر “همکاری” و “دلگرم‌کننده” دريافت کرده ‌است، اما مشخص نکرد که ايران به‌طور دقيق چه پيشنهادهايی داده ‌است.

با اين حال خبرگزاری‌های داخل ايران گزارش داده‌اند که وزير امور خارجه ايران در ديدار با کوفی عنان بر باقی ماندن بشار اسد در قدرت تأکيد کرده‌ است.

به گزارش خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی ايران (ايرنا)، صالحی در اين ديدار گفته ‌است موضع ايران حمايت از “اصلاحاتی” است که بشار اسد آن را اجرا می‌کند.

او ضمن اعلام مخالفت ايران با دخالت خارجی در سوريه آن را باعث “تشديد خشونت‌ها” دانست و اظهار داشت: “کشورهای منطقه و تأثيرگذار در اين راستا بـايد با رويکرد واقع‌گرايانه از دخالت خارجی در سوريه که شرايط را قطعاً بحرانی‌تر و بغرنج‌تر می‌کند، جلوگيری کنند.”

صالحی در نهايت با اشاره به حمايت ايران از طرح صلح کوفی عنان خواستار “واقع‌گرايی، بی‌طرفی، جديت و بردباری” به‌منظور حل‌وفصل اين مشکل شده است.

عنان در حالی با مقامات ايران وارد گفت‌وگو شد که پيش از آن اپوزيسيون سوريه اعلام کرده بود ايران نمی‌تواند بخشی از راه‌حل سوريه باشد و برای اين کشور در طرح صلح سوريه هيچ نقشی قائل نيست.

واشنگتن نيز حضور ايران در نشست‌های بين‌المللی در رابطه با بحران سياسی سوريه را رد کرده ‌است.


نقش عراق در سوريه

در نقطه مقابل ايران، دولت عراق تاکنون تلاش کرده است که جانب هيچ کدام از طرف‌های درگير در سوريه را نگيرد، اگرچه ايالات متحده نگرانی خود را از اين موضوع اعلام کرده‌ است که احتمال دارد ايران از طريق مسير هوايی عراق برای حکومت سوريه سلاح ارسال کند.

هوشيار زيباری، وزير امور خارجه عراق هفته گذشته گفت اين ترس وجود دارد که خون‌ريزی‌ها در سوريه به کشورهای همسايه آن منتقل شود.

او همچنين از تلاش شبه‌نظاميان القاعده برای حرکت از عراق به سوريه به‌منظور دامن زدن به قيام خبر داد.

امروز سخنگوی دولت عراق ضمن خوشامدگويی به کوفی عنان گفت نخست‌وزير اين کشور راه‌حل‌های خود در رابطه با بحران سوريه را پيشنهاد خواهد داد، اما او جزئيات بيشتری ارائه نکرد.

بر اساس اين گزارش عنان و نوری المالکی عصر امروز با يکديگر ديدار خواهند کرد.