تغییر نظام ریاستی به نظام پارلمانی حکومت را یکدست میکند. یک عضو فراکسیون ولایی اعلام کرد که خامنهای این موضوع را به بعد از برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی موکول کرده. ۱۴ فعال مدنی ایران خواهان تغییر اصل ۱۷۷ قانون اساسیاند که با تکیه بر آن خامنهای میتواند نهاد ریاست جمهوری را حذف کند. شش تن از این فعالان بازداشت شدهاند.
عزتالله یوسفیان ملا، عضو فراکسیون ولایی مجلس شورای اسلامی در خرداد سال جاری در گفتوگو با خبرگزاری کار ایران (ایلنا) گفته بود ۱۵۰ نماینده مجلس در نامهای به علی خامنهای، از رهبر جمهوری اسلامی خواسته بودند با استفاده از اختیاراتش در اصل ۱۷۷ قانون اساسی برای تغییر نظام ریاستی به نظام پارلمانی، «مجلس اعظم» را تشکیل دهد. یوسفیان ملا، صبح پنجشنبه ۲۴ مرداد در گفتوگو با رسانههای داخلی اعلام کرد که خامنهای دستور داده این موضوع تا بعد از برگزاری انتخابات مجلس در اسفند سال جاری مسکوت بماند:
«پیگیری این موضوع به طور کلی منتفی است و بر اساس رایزنیهای انجام شده این مسأله از دستور کار نمایندگان کنار گذاشته شد.»
این عضو فراکسیون ولایی مجلس در ادامه سخنانش گفت:
«در پی فرمایشات مقام معظم رهبری در استان کرمانشاه که در ارتباط با سیستم پارلمانی بر اقدام در آینده نزدیک یا دور تاکید کرده بودند، رایزنیهایی انجام گرفت اما بعد از اعلام ایشان مبنی بر منتفی بودن موضوع، نمایندگان نیز آن را به طور کامل کنار گذاشتند.»
یوسفیان ملا تلویحاً اعلام کرد که خامنهای موضوع را به بعد از برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی موکول کرده است:
«تا پایان کار مجلس دهم، هیچگونه بحثی پیرامون تغییر یا بازنگری در قانون اساسی نخواهد شد.»
بنا بر اصل ۱۷۷ قانون اساسی که در سال ۱۳۶۸ و در زمان بازنگری قانون اساسی به این قانون اضافه شد، رهبر جمهوری اسلامی میتواند پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام، موارد اصلاح قانون اساسی را به شورای بازنگری قانون اساسی پیشنهاد کند. مصوبات این شورا پس از تأیید و امضای رهبر جمهوری اسلامی باید در یک همهپرسی به تصویب اکثریت مطلق شرکتکنندگان آن برسد.
براساس اصل ۱۱۳ قانون اساسی جمهوری اسلامی، رییس جمهوری مسئول اجرای قانون اساسی است اما رئیسان جمهوری، از جمله حسن روحانی معترض بودند که از اختیارات لازم برای این اجرای این اصل برخوردار نیستند. تغییر نظام ریاستی به نظام پارلمانی این چالش را از میان برمیدارد.
۲۲ خرداد سال جاری ۱۴ فعال مدنی ایران در نامهای خواهان استعفای رهبر جمهوری اسلامی و تغییر قانون اساسی شدند. آنها در این نامه نوشته بودند در ایران «نه از جمهوریت خبری است و نه از آزادی.»
به نوشته این فعالان مدنی-سیاسی چانهزنی فعالان مدنی «بدون استعفای سید علی خامنهای و تغییر قانون اساسی – خاصه اصل ۱۷۷ –» راه به جایی نمیبرد.
امضاکنندگان این نامه از فعالان و اندیشمندان دلسوز ایران خواستهاند با کنار گذاشتن تمایلات مصلحتجویانه به میدان بیایند و با درخواست تغییر قانون اساسی و استعفای رهبری پیشقراول یک حرکت ملی باشند. یکشنبه هفته گذشته شش تن از امضاکنندگان این نامه مقابل دادگستری مشهد دستگیر شدند.
بیشتر بخوانید:
الان شما دارید از نظام پارلمانی دفاع می کنید؟ اونم تو ایرانی که تو ۴۰ سال بعد از انقلابش حتی به مصوبه به نفع مردم از مجلسش در نیومده…خیلی جیگرید
مسعود / 15 August 2019
ما ملتی ذبون و توسری خوریم. اینرا روحانیون و مداحان به ما درس داده اند و ما ملت را شاگردانی ممتاز میدانند. برای همین خامنه ای بیشرف و ملایان و آخوندان و مداحان بیشرفی هر صبح و شام آنرا برخ ما می کشند. و گر نه امروز زمین و زمان و کل جهان متمدن پشتیبان ما مردم است امکا ذلت را ببینید که ما مردم نه تنها جنب نمی خوریم بلکه هر کس می جنبد را هم به سکون و سکوت دعوت می کنیم. این است وضع ما. این سیل پناهندگان ایرانی فرهیخته و درس خواند ه و دیپلمه و دکترا دار و مهندس و فیلسوف و سیاستمدار و اپوزیسیبون نتوانسته یک دولت در تبعید قابل اعتناء پیشنهاد کند. حتا نتوانسته یک طومار برالی پشتیبانی از ۱۴ زن و ۱۴ زن و مرد و ۱۴… تولید کند که مثلا ۵۰ در سد خارج نشینان آنرا امضاء کنند که هیچ ۱۰ درصد…و آری ما سزاور از این بدتریم.
دختری دانشجو از تهران / 15 August 2019
به نظر می رسد طرحی که نمایندگان مجلس رژیم در حال جمع آوری امضای برای آن بودند، بیشتر به بازگست به قانون اساسی 1358 نزدیک باشد تا «حذف پست ریاست جمهوری». یعنی احیای پست نخست وزیری به عنوان ریاست دولت و انتخاب آن توسط مجلس و تأیید آن توسط رئیس جمهور. علاوه بر آن بخشی از اختیاراتی که در قانون اساسی 1368 از نخست وزیری سلب شد و به رهبر اختصاص یافت، دوباره به نخست وزیری باز گردانده می شود. در صورتی که این اتفاق بیفتد قاعدتاً واژۀ مطلقه باید از عنوان ولی فقیه حذف شود و اختیارات دولت افزایش بیابد. البته هنوز مردم محرم دانسته نشده اند و هیچ چیز مشخص نیست.
کارو / 15 August 2019
زرشک ،میخواد بگه اره شما انتخابات شرکت کنید بعدش ما همه پرسی برگزار میکنیم یعنی ی کلاه گشاد دیگه برامون آماده کرده بعد که مردم فریب خوردن وانتخابات شرکت کردن میگن ماگفتیم بررسی میکنیم و ی فریب دیگه …..جهالت وظلمت باید ازبین برود هیچ همه پرسی وچیزی درکارنخواهدبود واگرم باشه ی نمایش مصخک وازپیش تعیین شده خواهدبود
فدایی ایران / 15 August 2019
با سلام بعد از قرن ها که مملکت ایران با تدبیر رهبر انقلاب
آقای خامنه ای به این عزت و اقتدار دست یافته است تا
حدی که در مقابل قلدری آمریکا و زورگویی انگلیس عزتمندانه
بایستد و در در مقابل این همه دشمنان با آرامش می گوید
اگر صهیونیست ها غلطی بکنند جمهوری اسلامی تل آویو
و حیفاء را با خاک یکسان خواهد کرد … اکنون در این
شرایط که قلدران و استعمارگران جهان مقابل ایران به صف
شده اند یک عده افراد موقعیت نشناس یا شیپور دشمن و
مزدور اجنبی از این سرو صدا ها راه انداخته اند که رهبر انقلاب
استعفا کند این افراد واقعا از شعور سیاسی هیچ بویی نبرده اند
(البته اگر هدفشان واقعا خير و صلاح کشور باشد و اگر مزدور
دشمن هستند که خداوند محوشان کند…)
انصاف خوب چیزی است در تاریخ ایران بعد از کیخسرو
هیچگاه ایران تا این حد به عزت و اقتدار نرسیده است
و این به برکت تدبیر و درایت سید علی است هرچه علیه
این مرد شجاع بیشتر بگویند ما به عظمت و خدمتگزاری
این مرد برای وطن پی برده و ارادت و حمایتمان از او بیشتر
خواهد شد.
علی رستمی / 15 August 2019
یعنی به نظر شما در ایران امروز ما با حاکمیت جمهوری اسلامی، سیستم رئیس جمهور داشته باشه بهتره، یا نخست وزیر؟
سر و ته این نظام را باید لجن گرفت با این نحوه کشورداری؟
چه فرقی میکنه که چه کسی با چه عنوانی تدارکاتچی بشه، هر شیادی که بخواد بالا بیاد از اینها بهتر نیست، حالا عنوان مثل پالان می مونه، در اصل موضوع فرقی نمی کنه.
این نوع بحث ها برای سرگرم کردن مردم است.
بردیا / 15 August 2019
هیچ تغییری در این رژیم زره ای بنفع مردم نیست.اینها همه دروغگو و کلاشند،چهل سال برای شناخت هر پدیده بغرنجی کافیست تنها راه سعادت و آزادی مردم گذر از این رژیم شکنجه و کشتار و تغییر قانون اساسی به قانون لاییک و بر قراری جامعه سکولار دمکرات است.باید به انتخاباتشان نه گفت.نه به انتخابات نه به رژیم اسلامی نه به قانون گندیده شریعت.
بهرام / 16 August 2019
وقتی حکومت سلطنتی باشه دیگه فرقی نمیکنه پست رئیس جمهوری باشه یا نباشه…
تنها / 16 August 2019
کشوری با منابع نفتی وگازی و معدنی همه گونه فراوان و همچنین وسعت و پهناوری بزرگ که می بایستی ازلحاظ تولیدی و پیشرفت و اقتصاد و علم و تکامل لاقل هم ردیف لهستان واتریش و آلمان و یا انگلیس باشد چه شده است که درقرن بیست و یکم به کشورتمام وابسته و اقتصاد ورفاه درهم کوفته و فاجعه خیزتبدیل شده است..ریشه تمامی این موردها به نسل های گذشته مردمان ایران نشین برمی گردد که بیسوادی وخرافات مذهبی و قوم و قبیله گرائی و نبود همبستگی و علاوه برآن نبود هیچگونه جهت گذاری سیاسی مردمی برای حکومت گران درراستای خواسته های مردم بوده است..ودرنیتجه حکومتگران هم با داشتن اختیارات تام هرآنچه که به مصلحت منافع خودشان دانستند انجام دادند چه چپاولگرها و چه جنایات و چه واگذاری منابع ایران به خارجی و چه امضاء ترکمن چای بوده و غیره بوده است..درحقیقت آنچه نصیب مردمان ایران نشین درقرن بیست و یکم ساخته وپرداخته ورشد ونمو داده شده نسل های گذشته است..علاوه براین موردها نبود وجدان وارجهیت داشتن منافع پرستی شخصی وخانودگی و ثروت اندوزی آنهم با پایمال کردن حق وحقوق دیگران و زیرپا گذاشتن و مچاله کردن هرفرم قانون ومسئولیت است که درطول مدت گذشت این چهل ساله حکومت اخوندی برهمگان روشن است..ما ایرانی ها ندانسته به وجدان و ذات فردی مان با حسرت به آنچه درکشورهای صنعتی و متمدن جهان چه اقتصاد ورفاه و چه تکنیک و پیشرفت و چه رفاه و آزادی است می نگریم که تصورمی کنیم که ما هم همانند آنها انسان هستیم چر باید برما چنین روا شود؟ وحالا همچون بیسوادی درصدد تهیه عینکی هستیم که بی سوادی ما را جبران کند …مردم اکثریت ایران بوده وهستند که حکومتگران را با آنچه برانها روا کرده اندو حتی دراین چهل ساله دردورن حصاراسلام بسربردن را مطیعانه پذیرفته اند و تمامی اختیارات امورکشورداری را به اخوندسانان سپرده اند حالا درانتظارمعجزه ای آنهم ازاین رژیم حکومتی هستند که آنهم علی خامنه ای با تغییرقانون اساسی برانها ظهور کند..و یا علی خامنه ای محترمانه بگوید استعفا میدهم ..گربه ای که بگوید علف خوارشدم..ازجوجه ها معذرت می خواهم
حقیقتگو / 16 August 2019