نخستين انتخابات پارلمانی ليبی پس از قيام مردم اين کشور عليه ديکتاتوری معمر قذافی و کشته شدن او در سال گذشته برگزار میشود.
به گزارش خبرگزاریها، اين انتخابات که از صبح امروز، هفت ژوئيه (۱۷ تير) آغاز شده است، گامی مهم در جهت پايان دوران پرآشوب دولت انتقالی و تشکيل حکومت به شيوهای دموکراتيک خواهد بود که کشور ليبی پس از چهار دهه حکمرانی قذافی آن را تجربه میکند.
اين انتخابات در ميان ترس از خشونت، رقابتهای شديد منطقهای و بهرغم تحريم برخی گروهها برگزار میشود تا در نهايت سرنوشت ۲۰۰ کرسی پارلمان روشن شود.
بر اساس گزارشها، از يک ساعت قبل از آغاز رأیگيری، صفهای مردم در بيرون از مراکز اخذ رأی تشکيل شد در حالی که پليس و سربازان ارتش از اين مراکز محافظت میکنند و رأیدهندگان و مأموران برگزاری انتخابات را قبل از ورود به مراکز تفتيش بدنی میکنند.
انتخابات ليبی آخرين ثمره بهار عربی و قيام مردم کشورهای عرب عليه رهبران مستبد آن است.
در شرق ليبی که منطقه نفتخيز کشور است و يک جنبش استقلالطلبانه در آن پا گرفتهاست، برخی گروهها خواستار تحريم انتخابات شدهاند
احتمال میرود در اين انتخابات نيز احزاب اسلامگرا به پيروزی دست يابند همانطور که در انتخابات دو کشور مصر و تونس نيز چنين شد.
در شرق ليبی که منطقه نفتخيز کشور است و يک جنبش استقلالطلبانه در آن پا گرفتهاست، برخی گروهها خواستار تحريم انتخابات شدهاند که اين مسئله در کنار خشونتهای ماههای قبل بر انتخابات سايه انداخته است. اما در طرابلس رأیدهندگان ابراز شادمانی میکنند.
ليبيايیها که وارد مراکز رایگيری میشوند علامت V را به نشانه پيروزی نشان میدهند. موتورسواران که از کنار صفهای مردم میگذرند بوقهای موتور خود را به صدا درمیآورند و آنهايی هم که در خودرو هستند سرهای خود را از پنجره خودرو بيرون میآورند و فرياد “الله اکبر” سر میدهند.
برخی از رأیدهندگان نيز با پرچمهای سه رنگ قرمز، سبز و سياه که روی شانههای خود انداختهاند وارد مراکز رأیگيری میشوند.
بسياری از مردم ليبی اميدوارند که اين کشور شش ميليون نفری به سرعت پيشرفت کند و جاذبهای برای سرمايهگذاری بشود، اما اين کشور که برای سرنگونی معمر قذافی هزينه يک جنگ داخلی تلخ را داده است با چالشهای سختی روبهرو است. هنوز گروههای شبهنظامی بهطور مستقل به عمليات نظامی میپردازند و اختلافات عميق قبيلهای و منطقهای بارها به خشونت تبديل شده است.
در آستانه انتخابات امروز، مردان مسلح يک هليکوپتر حامل وسايل رأیگيری را در نزديکی شهر بنغازی که زادگاه انقلاب ليبی است، مورد هدف قرار دادند که در نتيجه اين حمله يکی از مأموران برگزاری انتخابات کشته شد.
پس از آن عبدالرحيم الکيب، نخستوزير ليبی متعهد شد که حکومت امنيت انتخابات امروز را تأمين میکند. او همچنين واقعه قتل مأمور برگزاری انتخابات را محکوم کرد.
هنوز مشخص نيست چه کسانی پشت اين واقعه بودند، اما برخی تحليلگران آن را به صفبندیهای مردم شرق و غرب کشور مربوط میدانند. خيلی از مردم شرق احساس میکنند قانون مصوب شورای انتقالی ملی مبنی بر تقسيمبندی کرسیهای مجلس باعث کوچک شدن آنها شده است.
اين قانون تصريح میکند که ۶۰ کرسی پارلمان به شرقیها اختصاص دارد در حالی که ۱۴۰ کرسی ديگر پارلمان در اختيار غربیها و اهالی طرابلس و همينطور جنوبیها خواهد بود.