ایالات متحده و طالبان دور جدید مذاکرات صلح را با هدف پایان دادن به جنگ ۱۸ ساله افغانستان آغاز کردند. عدم قطعیت‌ها درباره توافق اما موجب نگرانی بسیاری از مردم افغانستان شده است.

زلمی خلیل‌زاد، نماینده آمریکا در امور صلح افغانستان در آخرین اظهاراتش درباره نشست صلح با طالبان، خروج نیروهای خارجی از افغانستان را مشروط دانست اما درباره شرایط این خروج توضیحی ارائه نکرد.

زلمی خلیل‌زاد، فرستاده ویژه ایالات متحده برای صلح در افغانستان/ عکس از آرشیو

ایالات متحده و طالبان شنبه سوم اوت/ ۱۲ مرداد، دور تازه گفت‌وگوها را در دوحه، پایتخت قطر آغاز کردند. نمایندگان دو طرف این دور را مهم‌ترین فاز این گفت‌وگوها توصیف کرده‌اند.

مقامات مطلع از این گفت‌و‌گوها گفته‌اند توافق صلح ممکن است پیش از ۱۳ اوت (۱۰ روز دیگر) حاصل شود و با این توافق نیروهای خارجی از افغانستان خارج شوند.

زلمی خلیل‌زاد، نماینده ویژه ایالات متحده در امور صلح افغانستان از سال گذشته سلسله دیدارهایی با رهبران طالبان کرد.

او شب گذشته در توئیتر خود نوشت:

«به دوحه رسیدم تا گفت‌وگوها با طالبان را از سر بگیرم. ما به دنبال توافقی برای صلح هستیم و نه یک توافق برای خروج.»

او توضیح داد که «یک توافق صلح امکان خروج (نیروهای خارجی) را فراهم می‌کند:

«حضور ما در افغانستان بسته به شرایط است و هر خروجی نیز مشروط حاصل می‌شود.»

خلیل‌زاد همچنین گفت که نشانه‌هایی از سوی گروه طالبان دریافت کرده که آن‌ها می‌خواهند توافق نهایی صلح حاصل شود و آمادگی ایالات متحده برای یک توافق «خوب» را نیز اعلام کرد.

یک مقام طالبان اما به شرط فاش نشدن نامش به رویترز گفته است:

«مسئله خروج نیروها موجب اطناب گفت‌وگوهای صلح و تاخیر در حصول توافق شده است.»

حدود ۲۰ هزار نیروی خارجی که اغلب آنها آمریکایی هستند در افغانستان حضور دارند. این نیروها به عنوان مامور ناتو در عملیات به رهبری ایالات متحده برای تربیت و کمک و مشاوره دادن به نیروهای افغان در افغانستان حضور دارند.

به گزارش روزنامه واشنگتن پست و به نقل از برخی مقام‌های آمریکایی، در صورت حصول یک توافق صلح با طالبان شمار نیروهای آمریکایی از ۱۴ هزار نیرو به هشت تا ۹ هزار نیرو در افغانستان خواهد رسید.

آنها همچنین گفته‌اند توافق مذکور شامل آغاز مذاکرات وسیع و مستقیم میان دولت افغانستان و گروه طالبان خواهد بود.

اشرف غنی، رئیس‌جمهوری افغانستان اخیراً گفته بود صلح در راه است، اما دولت او همچنان از گفت‌وگوهای صلح بیرون گذاشته شده.

طالبان همچنان مذاکره با نمایندگان دولت افعانستان را رد می‌کند و رژیم این کشور را «عروسک خیمه‌شب‌بازی آمریکا» توصیف می‌کند.

چندی پیش طالبان اعلام کرد مذاکرات با دولت افغانستان فقط پس از دستیابی به توافق با آمریکا در مورد خروج نیروهای این کشور صورت می‌گیرد.

دولت افغانستان در سال‌های گذشته کنترل خود بر تقریباا نیمی از قلمرو کشور را به طالبان واگذار کرده است.

از زمان حمله ایالات متحده به افغانستان در سال ۲۰۰۱، طالبان اکنون بیشتر از هر زمان دیگری قدرتمند شده است.

مایک پمپئو، وزیر امور خارجه ایالات متحده چندی پیش گفت که دونالد ترامپ می‌خواهد نیروهای جنگی آمریکایی پیش از انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات متحده در نوامبر ۲۰۲۰ از افغانستان خارج شوند.

همزمان تلفات غیرنظامی در افغانستان در حال افزایش بوده است.

سازمان ملل روز شنبه اعلام کرد تلفات غیرنظامی در سراسر افغانستان در ماه گذشته رکورد زده است؛ با اینکه اوایل سال جاری با کاهش محدود تلفات غیرنظامی مواجه بودیم.

در ماه ژوئیه بیش از هزار و ۵۰۰ غیرنظامی در جریان درگیری‌ها در افغانستان کشته یا زخمی شدند. این بالاترین آمار در سال ۲۰۱۹ بوده است و از مه ۲۰۱۷ مرگ‌بارترین ماه در این کشور محسوب می‌شود.

حتی اگر گفت‌وگوهای ایالات متحده و طالبان به نتیجه برسد و توافق حاصل شود، احتمالا مسائلی همچون تقسیم قدرت میان طالبان و دولت مرکزی، نقش قدرت‌های منطقه‌ای نظیر پاکستان و هند و سرنوشت دولت غنی نامعلوم باقی خواهد ماند.


در همین زمینه: