اعضای شورای نظامی سودان و نمایندگان معترضان سرانجام توافقنامهای را به امضا رساندند که بر اساس آن دولت انتقالی تا سه سال آینده بین نظامیان و جنبش مدنی تقسیم شد. دو طرف قرار است در چند روز آینده توافقنامه قانون اساسی را هم امضا کنند.
بهگزارش آسوشیتدپرس، شورای نظامی و جنبش آزادی و تغییر، نماینده معترضان سودانی، چهارشنبه ۲۶ تیر / ۱۷ ژوئیه طی مراسمی در خارطوم، پایتخت سودان توافقنامه شورای حاکمیتی را امضا کردند.
این توافقنامه دو بخش دارد که بخش مربوط به دولت انتقالی امروز امضا شد و بخش دیگر که بیانیه مربوط به قانون اساسی است در چند روز آینده، احتمالاً در روز جمعه، امضا خواهد شد.
ابراهیم الامین، یکی از نمایندگان معترضان در مراسم امضای توافقنامه، با بیان اینکه «وارد عصر نوینی شدهایم»، گفت: «دولت آینده دولت همه سودانیها خواهد بود، همه شهروندان… ما بهاندازه کافی تحت رژیم دیکتاتوری توتالیتر رنج بردهایم.»
ژنرال محمد حمدان دقلو، معاون رئیس شورای نظامی از امضای توافقنامه استقبال کرد و آن را «لحظه تاریخی برای سودان» دانست. او افزود این توافقنامه نتیجه تلاشهای مداومی بود که ملت سودان مدتها در انتظار آن بودند.
محمدحسن لبات، میانجی اتحادیه آفریقا، توافقنامه شورای نظامی و ائتلاف آزادی و تغییر را گامی در مسیر گفتوگوی فراگیر بین دو طرف خواند. لبات گفت ۸۰ درصد موارد اختلاف بین دو طرف حل شده است.
امضای این توافقنامه از اهمیت بالایی در سودان برخوردار است. این کشور ماههاست که در بحران سیاسی بهسر میبرد. معترضان با گسترش تظاهرات خود موجب شدند تا حکومت عمر البشیر در سودان پس از ۳۰ سال، در ماه آوریل گذشته سرنگون شود. پس از آن نظامیان قدرت را در دست گرفتند اما معترضان به تظاهرات خود ادامه دادند تا راه را برای یک حکومت غیرنظامی فراهم سازند.
نمایندگان معترضان و شورای نظامی در آغاز ماه ژوئیه جاری بر سر ایجاد یک شورای مشترک توافق کردند. این شورا تا برگزاری انتخابات آزاد در سه سال آینده بر کشور حکومت خواهد کرد.
توافقنامه شورای حاکمیتی که کابینه مورد نظر جنبش طرفدار دموکراسی آن را اداره خواهد کرد، به هفتهها انسداد سیاسی بین دو طرف پایان میدهد. در این مدت چندین اعتراض خیابانی سرکوب شد. در روز ۱۳ خرداد / ۳ ژوئن شبهنظامیان جنداوی متحصنان مقابل وزارت دفاع خارطوم را به گلوله بستند. بیش از ۱۱۸ نفر از معترضان کشته و بیش از ۷۸۴ نفر مجروح شدند. گفتوگوها بین معترضان و نظامیان متوقف شد و اعتصابهای عمومی زندگی اجتماعی در سراسر سودان را متوقف کرد. با پادرمیانی آبی احمد، نخستوزیر اتیوپی و اتحادیه آفریقا اما اعتصابها متوقف شد.
در روز ۹ تیر / ۳۰ ژوئن نیز دهها هزار نفر در خیابانهای خارطوم دست به تظاهرات اعتراضی زدند. این تظاهرات بیشترین شمار شرکتکنندگان در اعتراضات را داشت. بهگفته مخالفان در این تظاهرات نیز ۱۱ نفر در درگیری با نیروهای امنیتی کشته شدند.
پس از این درگیریها دو طرف بار دیگر رو به مذاکره آوردند و بر سر تحقیقات مستقل در مورد کشتارها توافق کردند، اگر چه روشن نیست کسی بتواند پاسخگو باشد.
توافقنامهای که روز چهارشنبه امضا شد نتیجه تلاشهای گسترده و فشار قدرتهای منطقهای و بینالمللی است. اتحادیه آفریقا و اتیوپی پس از تظاهرات خونین خارطوم میانجیگریهای دیپلماتیک را هدایت کردند.
محمود دیریر، نماینده اتیوپی، امضای توافقنامه را «لحظهای بزرگ برای مردم سودان» خواند و از «جبهه متحد» که بهگفته او نشاندهنده «ارتش شجاع سودان، شورای نظامی انتقالی و جوانان انقلابی و روشنفکرانی است که برای مبارزه در راه دموکراسی به خیابانها آمدند»، تمجید کرد.
جنبش دموکراسیخواه سودان روز یکشنبه گذشته نشست از پیش تعیینشده با نیروهای نظامی حاکم را برای دومین بار به تعویق انداخت. رهبران جنبش اعلام کردند، پیش از امضای توافق تقسیم قدرت با نظامیان لازم است رایزنیهای بیشتری صورت گیرد. برگزاری این نشست به روز گذشته (سهشنبه) موکول شد.
بیشتر بخوانید: