۹۲ رهبر جهان در کنفرانس “ریو ۲۰+” که در نزديکی ريو دوژانيرو برزيل برگزار می‌شود، برای بحث و بررسی در مورد وضعيت محيط زيست کره زمين، مقابله با روند تخريب جهان و ارائه راه‌حل‌های مناسب جهت رسيدن به توسعه پايدار، گردهم آمده‌اند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، امروز چهارشنبه ۳۱ خردادماه (۲۰ ژوئن) پس از گذشت ۲۰ سال از نخستين کنفرانس بزرگ محيط زيست و توسعه سازمان ملل متحد، بار ديگر اين اجلاس در ريو دوژانيرو برزيل آغاز به‌کار کرد و تا روز جمعه ادامه خواهد يافت.

نخستين کنفرانس محيط زيست و توسعه سازمان ملل متحد (UNCED) در ماه ژوئن سال ١٩٩٢ ميلادی، با حضور بيش از ١٧٠ کشور جهان برگزار گرديد و اسنادی را تحت عنوان “دستور کار قرن بيست‌ويکم” تصويب نمودند.

اين اسناد بيانگر يکی از بزرگ‌ترين و فراگيرترين برنامه‌های کاری جامعه بشری تا به امروز است که رهنمودهای عملی برای جلوگيری از بدتر شدن و در عين حال بهبود وضعيت محيط زيست در کره زمين به‌دست می‌دهد.

کنفرانس “ریو ۲۰+” امروز در ساعت ۱۰ صبح به‌وقت محلی (۱۳ به‌وقت گرينويچ) با سخنان بان کی مون، دبيرکل سازمان ملل متحد آغاز شد.

سازمان‌های غيردولتی متن توافق‌نامه نهايی تهيه شده را “هيچ” خواندند و با آن مخالفت کردند در حالی که تاد استرن، نماينده آمريکا از متن آماده شده حمايت کرد و آن را گامی اساسی رو به پيش خواند

همچون ۲۰ سال قبل که يک جوان کانادايی به نام سورن کنفرانس را آغاز کرد امسال نيز پيش از سخنان رهبران جهان، بريتنی تريفورد، جوان ۱۷ ساله نيوزلندی سخنان کوتاهی ايراد خواهد کرد.

ديلما روسف، رئيس جمهور برزيل، رهبران جهان را برای صرف ناهار دعوت کرده است و سپس رهبران کشورهای جهان هر کدام به نوبت در طول کنفرانس نقطه‌نظرات خود را در رابطه با محيط زيست و توسعه جهانی ارائه خواهند کرد.

محمود احمدی‌نژاد، رئيس جمهور ايران نيز امروز برای شرکت در اين کنفرانس وارد برزيل شد و دو روز در اين کشور خواهد ماند.

وی روز گذشته به بوليوی رفته بود و پس از برزيل از ونزوئلا نيز ديدار خواهد کرد.

در اين سفر پنج روزه به آمريکای لاتين، علی‌اکبر صالحی وزير امور خارجه، حميد بقايی معاون اجرايی احمدی‌نژاد و علی سعيدلو معاون امور بين‌الملل وی، او را همراهی می‌کنند.

توافق‌نامه نهايی اين کنفرانس که روز سه‌شنبه پس از ساعت‌ها مذاکره و چالش توسط نمايندگان کشورها تهيه شد، روز جمعه توسط سران کشورها و يا نمايندگان آنان به امضا خواهد رسيد.

در روند دستيابی به توافق‌نامه نهايی اختلافاتی بروز کرد و کشورهای بسياری، از جمله اروپايی‌ها با آن موافق نبودند و متن آن را ضعيف، مبهم و چندپهلو می‌دانستند تا اين‌که بحث در ساعات پايانی دوشنبه خاتمه يافت و متن نهايی ظهر سه‌شنبه پس از قطع شدن پياپی جلسات آماده شد.

سازمان‌های غيردولتی نيز اين متن را “هيچ” خواندند و با آن مخالفت کردند. بنياد جهانی طبيعت، گرين‌پيس و همبستگی زمين کميته کاتوليک عليه گرسنگی و برای توسعه، از جمله سازمان‌های غيردولتی بزرگی بودند که اين سند را يک “شکست” ارزيابی کردند.

اين در حالی است که تاد استرن، نماينده آمريکا در زمينه تغييرات آب و هوايی از متن آماده شده حمايت کرد و آن را گامی اساسی رو به پيش خواند.

استرن گفت: “من فکر می‌کنم نتيجه‌ای که بدان دست يافتيم ما را به سوی توسعه‌ای پايدار هدايت خواهد کرد.”

در ميان رهبران کشورهای بزرگ جهان که در اين کنفرانس شرکت کرده‌اند، باراک اوباما، رئيس جمهور آمريکا، ديويد کامرون، نخست‌وزير بريتانيا، آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان و ولاديمير پوتين، رئيس جمهور روسيه غايب هستند.

فرانسوا اولاند، رئيس جمهور تازه فرانسه نيز شامگاه امروز برزيل را ترک خواهد کرد.

در همين زمينه:
بحث‌های داغ پیش روی نشست “ریو۲۰+” ـ بيژن روحانی

هشدار صد مؤسسه علمی به رهبران جهان ـ بيژن روحانی