دانیال زین‌العابدینی، اهل مهاباد، به دلیل جرمی که در زمان وقوع آن ۱۷ سال داشته است، در معرض اجرای حکم اعدام است. این حکم ممکن است با انجام تشریفات مربوط به اجرای آن، در زندان مهاباد به اجرا درآید.

دانیال زین‌العابدینی

عفو بین‌الملل درباره اجرای این حکم هشدار داده و تاکید کرده است قوانین بین‌المللی بدون استثنا، صدور و اجرای مجازات مرگ را برای اشخاصی که در زمان وقوع جرم کمتر از ۱۸ سال داشته‌اند، ممنوع می‌کند. این سازمان همچنین با مجازات اعدام در تمامی موارد و بدون استثنا، صرف نظر از ماهیت جرم، مشخصات مرتکبان یا روش‌های مورد استفاده‌ دولت برای اعدام زندانیان، مخالف است.

در بیانیه عفو بین‌الملل آمده است اعدام کردن این زندانی به معنی نقض کنوانسیون حقوق کودک و میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی است.

هر دوی این پیمان‌نامه‌ها به امضای ایران رسیده‌اند.

دانیال زین‌العابدینی (زین‌العابدین) که در حال حاضر ۱۸ سال دارد، به دنبال محکوم شناخته شدن در پرونده قتل صادق برمکی، یک نوجوان دیگر، در تاریخ ۱۳ خرداد ۹۷ در یک دادگاه رسیدگی به جرایم نوجوانان در شهر مهاباد در استان آذربایجان غربی به مرگ محکوم شد.

دادگاه درخواست وکیل او را برای صدور حکم جایگزین مجازات مرگ رد کرد. وکیل مدافع استدلال کرده بود که این نوجوان از رشد کافی عقلی برخوردار نبوده است.

در حکم صادر شده اما استدلال شده است اگرچه این زندانی از نظر سنی کوچک‌تر از سایر متهمان است (سایر متهمان همگی در زمان وقوع جرم بین ۱۸ تا ۲۰ سال داشتند)، نحوه‌ گفتار، دفاعیات و استدلال او نشان می‌دهد حداقل از نظر عقلی از سایر متهمان رشیدتر بوده است.

در نهایت دیوان عالی کشور در تاریخ پنجم آبان سال ۹۷ حکم اعدام او را مورد تأیید و درخواست اعاده‌ دادرسی را رد کرد: حکم اعدام سه متهم به قتل صادق برمکی از جمله یک «کودک-مجرم» در دیوان عالی کشور تایید شد

عفو بین‌الملل تاکید کرده است فرایند قضایی‌ای که به محکومیت دانیال زین‌العابدینی منجر شده، «نامنصفانه و قویا ناقض اصول رسیدگی قضایی به جرایم نوجوانان» بوده است:

«این زندانی در کل دوره‌ بازداشت پیش از محاکمه از دسترسی به وکیل برخوردار نبوده و از اظهاراتی که بدون حضور وکیل کرده بوده علیه او در دادگاه استفاده شده است.»

عفو بین‌الملل از آغاز سال ۲۰۰۵ تا ۱۷ ژوئن سال ۲۰۱۹، ۹۹ مورد اعدام محکومان نوجوان در ایران را ثبت کرده، اما باور دارد تعداد واقعی این اعدام‌ها ممکن است بسیار بیش از این باشد.

همچنین این سازمان به اسامی تعداد زیادی از دیگر محکومان نوجوان در ایران دسترسی پیدا کرده است که در حال حاضر در انتظار اجرای حکم اعدام‌اند.

مجازات اعدام ناقض «حق حیات» است و شدیدترین نوع «مجازات بی‌رحمانه، غیرانسانی، و تحقیرکننده» به شمار می‌رود.


  • در همین زمینه