ايران دور اول مذاکرات هستهای مسکو را که روز دوشنبه ۲۹ خرداد ۱۳۹۱ برگزار شد، “سازنده” خواند. دور دوم اين مذاکرات روز سهشنبه ۳۰ خرداد برگزار میشود.
علی باقری، معاون امور بينالملل و سياست خارجی دبير شورای عالی امنيت ملی ايران گفت: “ما امروز دو دور مذاکرات سازنده را انجام دادهايم و اين مذاکرات بعد از ساعت ۱۲ سهشنبه ادامه خواهد يافت.”
به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی (ايرنا)، باقری همچنين از ارائه پيشنهادهای تيم ايرانی به گروه ۱+۵ خبر داد.
محمود احمدینژاد: ايران از ابتدا اعلام کرد اگر کشورهای اروپايی سوخت ۲۰ درصد غنیشده را در اختيار ايران قرار دهند، اقدام به غنیسازی در اين سطح نخواهد کرد، امروز نيز اگر آنان تضمين بدهند که سوخت ۲۰ درصد رآکتورهای ايران را تأمين میکنند، هيچ مشکلی نخواهيم داشت
وی افزود: “به طرفهای مذاکره توضيح داديم که محورهای پنجگانه پيشنهادی ايران به طور کامل به هم مرتبط هستند و مذاکره درباره آنها بايد در فضای احترام متقابل صورت گيرد.”
اين عضو تيم مذاکرهکننده ايران درباره جزييات اين پيشنهادهای پنجگانه توضيحی نداده است.
به گفته باقری “پاسخ شايسته به اقدامات ايران و اقدامات اعتمادساز میتواند در پيشرفت مذاکرات بسيار موثر باشد.”
وی گفت: “پس از صحبتهای آقای جليلی (دبير شورای عالی امنيت ملی و مذاکرهکننده ارشد طرف ايرانی)، خانم کاترين اشتون (مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا و نماينده شش قدرت جهانی) با تشکر از ديدگاههای ايران در دو حوزه ارايه پيشنهاد و انتقاد از پيشنهادهای طرف غربی، اعلام کرد که تا صبح سهشنبه به پيشنهادات و انتقادات مطرح شده پاسخ خواهد داد.”
قدرتهای بزرگ غربی شامل انگليس، فرانسه، چين، روسيه، آمريکا و آلمان تحت هدايت کاترين اشتون تاکنون چندين دور با ايران مذاکره کردهاند.
اين کشورها از ايران میخواهند غنی سازی ۲۰ درصدی اورانيوم را متوقف سازد و در قبال آن سوخت هستهای دريافت کند.
گروه ۱+۵ گفته است در صورت همکاری ايران تحريمهای جهانی عليه اين کشور کاهش میيابد و در راه دستيابی به انرژی هستهای غيرنظامی به آن کمک خواهد شد.
محمود احمدینژاد، رئيسجمهور ايران نيز چند روز پيش در مصاحبه با روزنامه آلمانی فرانکفورتر آلگماينه گفت: “ما بر اساس قرارداد با آژانس حق غنیسازی ۲۰ درصدی را داريم. اما اگر اورانيم ۲۰ درصد غنیشده به ما میدادند، آن وقت ديگر ما خودمان آن را توليد نمیکرديم. چون خيلی هم برايمان هزينه داشت.”
وی افزود: “ما ديگر چارهای نداشتيم، چون سالانه بيش از ۸۰۰ هزار بيمار سرطانی برای معالجه نيازمند آن هستند.”
با اين حال احمدینژاد گفت ايران آماده مذاکره بر سر غنیسازی ۲۰ درصدی است.
وی گفت: “ايران از ابتدا اعلام کرد اگر کشورهای اروپايی سوخت ۲۰ درصد غنی شده را در اختيار ايران قرار دهند، اقدام به غنیسازی در اين سطح نخواهد کرد، امروز نيز اگر آنان تضمين بدهند که سوخت ۲۰ درصد رآکتورهای ايران را تأمين میکنند، هيچ مشکلی نخواهيم داشت.”