رئیس‌جمهوران ترکیه و ایران در حاشیه کنفرانس «تعامل و اعتمادسازی در آسیا» در دوشنبه پایتخت تاجیکستان دیدار کردند. رجب طیب اردوغان و حسن روحانی در این دیدار از تحریم‌ها و یکجانبه‌گرایی انتقاد کردند. رئیس‌جمهوری ایران از علاقه‌مندی تهران به توسعه روابط با ترکیه، به خصوص در حوزه‌های اقتصادی خبر داد و خواستار افزایش حجم مبادلات دو کشور به رقم ۳۰ میلیارد دلار شد. رئیس‌جمهوری ترکیه نیز گفت که کشورش علاقه‌مند است مناسبات با تهران را توسعه دهد.

دیدار روحانی و اردوغان در حاشیه اجلاس سیکا

حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران روز شنبه ۱۵ ژوئن / ۲۵ خرداد در حاشیه پنجمین نشست سران کنفرانس تعامل و اعتمادسازی در آسیا (سیکا) با رجب‌طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه دیدار کرد.

به گزارش رسانه‌های داخلی ایران، حسن روحانی در این دیدار خواستار افزایش همکاری‌های دو کشور و رساندن حجم مبادلات به رقم ۳۰ میلیارد دلار شد و گفت: «برای توسعه و تعمیق روابط ایران و ترکیه طی سال های اخیر گام های ارزنده‌ای برداشته شده و این روند باید شتاب بیشتری بگیرد.»

رئیس‌جمهوری ایران همچنین همکاری‌های دو جانبه ایران و ترکیه، و همینطور همکاری سه جانبه با روسیه را برای ایجاد ثبات در منطقه مهم دانست: « همکاری های دو جانبه و سه جانبه، از جمله با روسیه در حوزه مسایل منطقه ای و در روند آستانه، مبارزه با تروریسم و فرایند ثبات در سوریه بسیار با اهمیت و در راستای تقویت صلح و ثبات منطقه است.»

حسن روحانی و رجب طیب اردوغان هر دو در این دیدار بر مخالفت خود با تحریم‌ها و یکجانبه‌گرایی تاکید کردند.

رئیس‌جمهوری ترکیه گفت که کشورش مصمم است تا روابط خود با تهران را در همه عرصه‌ها توسعه دهد و گفت: «تقویت بیش از پیش این روابط در عرصه های دوجانبه و منطقه ای برای آنکارا بسیار حائز اهمیت است.»

او همچنین خبر داد که روابط ایران و ترکیه در حال حاضر در همه عرصه‌ها رو به توسعه است.

پیش از این ترکیه از تحریم‌های آمریکا علیه ایران انتقاد کرده بود. وزیر خارجه ترکیه چهارشنبه ۱۷ آوریل/ ۲۸ فروردین گفت اقدام آمریکا برای قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست گروه‌های تروریستی تحولی است خطرناک که شاید به اغتشاش بینجامد. مولود چاووش‌اوغلو همچنین اعلام کرد که ترکیه تحریم‌های یک‌جانبه علیه ایران را نمی‌پذیرد.

آنکارا در حال تلاش برای قانع‌ کردن آمریکا جهت اخذ مجوز واردات نفت از ایران بود و اردوغان ۹ اردیبهشت با دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری ایالات متحده در این باره رایزنی کرد. جزئیات این گفت‌و‌گو فاش نشد اما همان روز خبرگزاری «بلومبرگ» به نقل از دو مقام ترکیه‌ای گزارش داد که آنکارا در صدد است نفت عراق را جایگزین نفت ایران کند.

دیدارهایی در پس‌زمینه افزایش تنش‌ها در خلیج فارس

دیدار روحانی و اردوغان در پس‌زمینه افزایش تنش‌ها بین جمهوری اسلامی و ایالات متحده رخ می‌دهد. پنج‌شنبه گذشته حمله به دو نفت‌کش در دریای عمان تنش‌ها را افزایش داد. ایالات متحده و متحدان عمده‌اش در خاورمیانه انگشت اتهام را به سوی ایران نشانه رفته‌اند. تهران هر گونه دخالتی را تکذیب کرده و اتهام‌ها علیه خود را «مشکوک» و «توطئه‌آمیز» توصیف کرده است.

حمله پنج‌شنبه آخرین نمونه از مجموعه حادثه‌هایی در هفته‌های اخیر (همچون خرابکاری در نفت‌کش‌‌ها در نزدیکی بندر فجیره امارات متحده عربی، و حملات پهپادی و موشکی حوثی‌های یمن علیه عربستان) بود که وضعیت در خلیج فارس را بحرانی کرده است.

حسن روحانی در حاشیه پنجمین اجلاس سیکا ظهر شنبه با شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر نیز دیدار کرد. به نوشته رسانه‌های ایرانی، گسترش روابط دو کشور از موضوعات اصلی این دیدار بود. هر دو طرف در این دیدار بر رایزنی و گفتگو به عنوان شیوه‌ای برای حل اختلافات در منطقه تاکید کردند.

رئیس جمهوری ایران در سخنرانی امروز خود در اجلاس سیکا گفت که «ایران نمی‌تواند یک‌طرفه در توافق هسته‌ای باقی بماند و لازم است سایر کشورها سهم خود را برای حفظ این توافق مهم بپردازند.» او همچنین از تصمیم کشورش به کاهش تعهدات در توافق هسته‌ای خبر داد و افزود «در صورت عدم دریافت پاسخ مناسب، به ناچار اقدامات بیشتری انجام خواهیم داد.»

سیکا یک اجلاس آسیایی برای بهبود همکاری‌ها، ارتقای صلح، امنیت و پایداری در این منطقه است.

اجلاس امسال بر موضوع «بینش مشترک برای یک منطقه امن و موفق‌تر» است.


در همین زمینه:

https://www.radiozamaneh.com/450470