ایرج ادیب‌زاده – در گزارش امروز به موضوعات مختلفی پرداخته‌ایم؛ از جام ملت‌های اروپا گرفته تا برنامه‌ “از لندن تا لندن” که به المپیک امسال لندن و المپیک‌های گذشته می‌پردازد.

 
 
در این میان ابتدا پای صحبت ایرج ادیب‌زاده روزنامه‌نگار نشسته‌ایم و سپس گفت‌وگویی با امیر برادران، مفسر فوتبال در لندن انجام داده‌ایم.
 
ایرج ادیب‌زاده: این چهاردهمین جام ملت‌های فوتبال اروپا است که به میزبانی مشترک لهستان و اوکراین، بعد از ظهر روز جمعه ششم ماه ژوئن، در “ورزشگاه ملی ورشو” که نیم میلیارد دلار هزینه‌ ساخت آن شده و یکی از مدرن‌ترین ورزشگاه‌های اروپا است، با حضور رؤسای جمهوری دو کشور اوکراین و لهستان آغاز شده است؛ آن‌هم با جدال لهستان- یکی از دو میزبان- با یونان و همینطور رویارویی چک و روسیه در وروتسواف.
 
این رقابت‌ها روز اول جولای، برابر با دوازدهم تیرماه، در اوکراین در ورزشگاه کیف، فینال خود را برپا می‌کند. ۱۶ کشور در چهار گروه چهار تیمی در یورو ۲۰۱۲ شرکت دارند و نبرد جانانه‌ای برای قهرمانی جام چهاردهم آغاز کرده‌اند.
 
نخستین رویارویی بسیار زیبای این جام، نبرد اسپانیا قهرمان جهان و برنده جام ملت‌های چهارسال پیش بود برابر ایتالیا یکی از مدعیان قهرمانی که با مساوی یک بر یک به پایان رسید. شگفتی بزرگ هم شکست هلند فینالیست جام جهانی گذشته و از شانس‌های قهرمانی این جام بود. هلند با شکست یک بر صفر از دانمارک در آغاز از بالا به زیر افتاد.
 
از دو سال پیش، تیم‌های راه‌یافته به این جام، در کنار اوکراین و لهستان، میزبانان مشترک پیکارها، برای حضوری شایسته در این مسابقه‌ها که پس از جام جهانی مهم‌ترین رویداد فوتبال جهان محسوب می‌شود، تلاش خودشان را آُغاز کرده‌اند.
 
کریستیانو رونالدو، کاپیتان تیم ملی پرتغال می‌گوید: «پرتغال در گروه مرگ جام ملت‌ها است. در گروه دو، با آلمان، هلند و دانمارک. همه‌ی رقبا بسیار قدرتمند هستند.» او ادامه می‌دهد: «از نظر من، پرتغال، آلمان و هلند شانس‌های مسلم قهرمانی‌اند.»
 
 نخستین رویارویی بسیار زیبای این جام، نبرد اسپانیا قهرمان جهان و برنده جام ملت‌های چهارسال پیش بود برابر ایتالیا یکی از مدعیان قهرمانی که با مساوی یک بر یک به پایان رسید. شگفتی بزرگ هم شکست هلند فینالیست جام جهانی گذشته و از شانس‌های قهرمانی این جام بود. هلند با شکست یک بر صفر از دانمارک در آغاز از بالا به زیر افتاد.
پرتقال در نخستین دیدارش برابر آلمان با ستاره‌های جوانش با شکست یک بر صفر زانو زد. البته نباید فراموش کرد که زیبایی فوتبال در جنبه شگفت آن هم هست. احتمال شگفتی‌سازی در این جام هم پیش می‌آید. یکی از شگفتی‌سازان در سال ۱۹۹۲ جام ملت‌های اروپا، تیم دانمارک بود که پس از کنار گذاشته شدن یوگسلاوی به دلیل سیاست‌های حکومت کشورش، به جام ملت‌ها دعوت شد و به قهرمانی رسید. فدراسیون فوتبال دانمارک برای افزایش انگیزه در میان ۲۳ ملی‌پوش حاضر در اردوی ۲۰۱۲، پاداش قابل توجه ۵۰۷هزار دلاری برای هر بازیکن، در صورت قهرمانی، در نظر گرفته است. این رقم از جایزه‌ی نقدی سه تیم دیگر گروه، یعنی هلند، آلمان و پرتغال بیشتر است.
 
آرین روبن، ستاره تیم ملی فوتبال هلند گفته است: «پس از نایب قهرمانی جهان، حالا نوبت قهرمانی ما در اروپاست.» روبن ۲۸ ساله ادامه می‌دهد: «تنها هدفم در یورو، قهرمانی با هلند است.»
 
در این میان، آزمایش دوپینگ از ۱۶ تیم حاضر در یوروی ۲۰۱۲ با حضور مأموران سازمان کنترل دوپینگ (وادا) آغاز شده و میشل پلانتینی، رئیس فرانسوی اتحادیه فوتبال اروپا (یو.اف.آ) هشدار داده است که داوران در صورت مواجهه با رفتار نژادپرستانه، باید مسابقه را متوقف کنند.
 
فوتبال عین زندگی است 
 
سرانجام، کدام کشورها به دیدار پایانی این جام ملت‌های اروپا می‌رسند که روز اول جولای، برابر با دوازدهم تیرماه در شهر کیف اوکراین برپا می‌شود. با امیر برادران مفسر فوتبال در لندن، در این زمینه و دیدگاه‌هایش نسبت به جام ملت‌های اروپا گفت‌وگو کرده‌ایم. 
 
امیر برادران: همانطوری که علاقه‌مندان به فوتبال مطلع هستند، این چهاردهمین دوره جام ملت‌های اروپاست که این بار، در کشورهای اوکراین و لهستان، به‌طور مشترک، برگزار می‌شود و این برای سومین‌بار است که دو کشور به‌طور مشترک، مسابقه‌های جام ملت‌های اروپا را برگزار می‌کنند.
 
بازی‌هایی که به اعتقاد من، می‌توانند از بسیاری جهات بالاتر از جام جهانی باشند و به‌طور قطع از نظر کیفی، از جام جهانی بسیار بالاتر است. چون ۱۶ تیم از بهترین تیم‌های اروپا گرد آمده‌اند و طبیعتاً می‌تواند جدال این تیم‌ها با همدیگر می‌تواند بسیار تماشایی باشد.
 
 
 
از نقطه‌نظر اجتماعی، من فکر می‌کنم کشورهای اوکراین و لهستان با برگزاری جام ملت‌های اروپا، امکانات وسیعی را در کشورشان به وجود می‌آورند و برای آینده کشورشان از نظر سخت‌افزار و نرم‌افزار می‌تواند بسیار مهم باشد. این اتفاقی است که اگر توجه داشته باشید، چهل سال پیش در ایران افتاد. بازی‌های آسیایی ۱۹۷۴ در تهران، زمینه‌ای شد تا امکاناتی به دست بیاوریم؛ مثل ورزشگاه صدهزار نفری آزادی، سالن دوازده‌هزار نفری کشتی این ورزشگاه و مجموعه‌های دیگری مانند استخر شنا. این امکانات هنوز بعد از چهل سال، باعث می‌شود تا حدودی آبروی ایران در میادین بین‌المللی حفظ بشود و از نقطه‌نظر فنی به ورزش ایران کمک کند.
 
شما شانس قهرمانی را به چه تیم یا تیم‌هایی می‌دهید؟
 
اگر برگردیم به بازی‌های جام جهانی ۲۰۱۰ آفریقای جنوبی، به اعتقاد من، سه تیم اول آن جام، یعنی اسپانیا، هلند و آلمان از شانس‌های مسلم بردن این دوره از بازی‌های جام ملت‌های اروپا هستند.
 
اسپانیا، تیمی که در ۲۰۰۸ قهرمان این جام شد و در ۲۰۱۰ به شایستگی قهرمان جهان شد، هنوز از شانس‌های بسیار قوی این دور از بازی‌هاست؛ به اضافه خود هلند. هلند فوتبال بسیار خوبی را در جام جهانی ۲۰۱۰ آفریقای جنوبی به نمایش گذاشت و در این دوره از بازی‌ها با زدن ۳۸ گل در مرحله مقدماتی، بهترین تیم از نظر خط حمله بوده است. از طرف دیگر آلمان هم هست؛ تیم جوانی که وقتی به جام جهانی ۲۰۱۰ آفریقای جنوبی آمد، با بازیکنانی همراه بود که قهرمان جام زیر ۲۳‌ ساله‌های جهان شده بودند. تیمی بسیار جوان و پویا در جام جهانی ۲۰۱۰ آفریقای جنوبی است که بدون شک می‌تواند یکی از کاندیدا‌های قهرمانی در این دوره از بازی‌ها باشد.
 
در این جام ملت‌ها به شگفتی هم اعتقادی دارید؟
 
فوتبال عین زندگی است و می‌تواند پر از شگفتی باشد. طبیعتاً می‌تواند این شگفتی در این جام هم اتفاق بیافتد.
 
حالا که به اینجا رسیدیم، تیم ملی فوتبال ایران توانسته است نخستین قدم را با موفقیت در مسابقه‌های انتخابی جام جهانی ۲۰۱۴ بردارد و با یک گل در ازبکستان پیروز بشود. شما فکر می‌کنید تیم ملی فوتبال ایران بتواند به جام جهانی برسد؟
 
سه امتیازی که تیم ملی فوتبال ایران در ازبکستان با شانس به دست آورد، می‌توانیم بگوییم نزدیک به شش امتیاز ارزش داشت. چون هم سه امتیاز را از دست نداد و هم سه امتیاز به دست آورد. هیچکس در طول بازی باور نمی‌‌کرد ایران بتواند در دقیقه‌ ۹۴، با گل خلعتبری به این سه امتیاز دست پیدا کند. 
 
امیر برادران: من اعتقاد دارم که بازی روز سه‌شنبه با قطر، بازی بسیار مهمی است. ما اگر سه امتیاز از بازی با قطر بگیریم، طبیعتاً با شش امتیاز می‌توانیم امیدوار بشویم که ۸۰درصد راه را آمده‌ایم، اما اگر نتوانیم قطر را شکست بدهیم و یا با شکست مواجه بشویم، شانس بسیار اندکی خواهیم داشت.
اما به اعتقاد من، در آن بازی کارلوس کیروش اشتباهاتی را انجام داد و با ترکیب اشتباهی به دیدار ازبکستان آمد و در طول بازی، فقط اشتباهات خود را تصحیح کرد. اشتباهاتی که من اعتقاد دارم، اگر امکانات و تدارکات در اختیار کارلوس کیروش بود و می‌توانست بازی‌های دوستانه انجام بدهد و ترکیب مورد نظر خود را امتحان کند، شاید پیش نمی‌آمدند، اما در طول بازی او اشتباهات خود را تصحیح کرد، شانس هم به یاری‌اش آمد و ما سه امتیاز باارزش از ازبکستان گرفتیم.
 
فراموش نکنیم اما که تیم ملی فوتبال ایران بسیار آسیب‌پذیر است. ما در طول سال‌های گذشته بسیار گل خورده‌ایم و کمتر گل زده‌ایم و این می‌تواند در روند کارمان، در ادامه‌ بازی‌های مقدماتی جام جهانی سال ۲۰۱۴ برزیل، بسیار مشکل‌ساز باشد.
 
من اعتقاد دارم که بازی روز سه‌شنبه با قطر، بازی بسیار مهمی است. ما اگر سه امتیاز از بازی با قطر بگیریم، طبیعتاً با شش امتیاز می‌توانیم امیدوار بشویم که ۸۰درصد راه را آمده‌ایم، اما اگر نتوانیم قطر را شکست بدهیم و یا با شکست مواجه بشویم، شانس بسیار اندکی خواهیم داشت. به خصوص که این بار، ما اگر در مرحله‌ خودمان بالا نیاییم، در مرحله‌ بعدی با نماینده‌ آسیا و اقیانوسیه بازی نمی‌کنیم، بلکه باید برویم با نماینده‌ آمریکای جنوبی بازی کنیم و این کار را برای فوتبال ایران یا هر تیمی که در این مرحله بالا بیاید، به مراتب مشکل خواهد کرد.
 
برنامه‌ “از لندن تا لندن”
 
۴۸ایرج ادیب‌زاده – روز به بازی‌های المپیک لندن باقی است. شمارش معکوس برای مراسم گشایش بازی‌ها آغاز شده است. ۴۸ روز دیگر، مراسم باشکوه گشایش سی‌امین دوره‌ی بازی‌های المپیک نوین برپا می‌شود.
 
 
گردش مشعل المپیک که هشت‌هزار ورزشکار و مردم عادی در حمل دست به دست آن شرکت دارند، در خاک بریتانیا ادامه دارد؛ از نیوکاستل به طرف شمال بریتانیا. کمیته‌ برگزاری بازی‌ها اعلام کرده که هنوز تعدادی بلیت برای مراسم گشایش و پایانی المپیک لندن و شش ورزش فوتبال، دوچرخه‌سواری، هاکی، قایقرانی و گلف به معرض فروش گذاشته شده است.
 
از آمادگی ورزشکاران ایران برای المپیک چه خبر؟
 
پیش از اینکه از آمادگی ورزشکاران ایران بگویم، کمتر از ۴۸ روز مانده به بازی‌های المپیک لندن، تهدید کمیته‌ بین‌المللی المپیک و فدراسیون قایقرانی در مورد دخالت دولت در امر فدراسیون‌های ورزشی ایران، خبرهای بد دیگری هم در کاروان اعزامی ایران به المپیک به وجود آورده است.
 
مربیان اهل کره‌ جنوبی در تیراندازی با کمان و قایقرانی، به دلیل پرداخت نشدن حقوق‌شان، از همکاری با این دو فدراسیون ورزشی انصراف داده‌اند. ولاسکو، مربی چک تیم والیبال هم به دلیل نداشتن بازی‌های تدارکاتی تیمش گفته است که آمادگی کافی برای انتخابی المپیک ندارد.
 
تیم ملی والیبال مردان ایران اما در راه رسیدن به بازی‌های المپیک لندن ۲۰۱۲، با پنج پیروزی و دو شکست، آن هم در برابر استرالیا که یک تیم آسیایی به حساب می‌آید، کار سختی برای رفتن به لندن در پیش داشت. در مسابقه‌های انتخابی والیبال مردان در توکیوی ژاپن، میان هشت تیم، قهرمان و تیم برتر آسیا سهم حضور در المپیک لندن را به دست ‌آوردند. تیم ایران روز پنجشنبه، سه بر صفر ونزوئلا را برد، روز شنبه از صربستان، مدعی قهرمانی شکست خورد و روز یکشنبه برابر ژاپن میزبان این رقابت‌ها پیروز شد. یک پیروزی تلخ چون نتوانست سهمیه المپیک را به دست آورد. به دلیل شکست از استرالیا و حالا باید چهار سال دیگر صبر کند.
 
المپیک ملبورن در سال ۱۹۵۶
 
المپیاد شانزدهم در ملبورن در سال ۱۹۵۶، سومین بازی‌های المپیک بود که ورزشکاران ایران در آن شرکت می‌کردند، اما پیش از پرداختن به حضور کاروان ورزشی ایران در ملبورن که برای نخستین بار در آن دو بار سرود ملی ایران نواخته شد و ایران نخستین مدال‌های طلای المپیک را برد، به خود بازی‌های ملبورن هم اشاره می‌کنم.
 
 
برای نخستین‌بار در این بازی‌ها، دوبار سرود ملی ایران نواخته شد. ایران نخستین مدال‌های طلای المپیک را برده بود. امام‌‌ علی حبیبی در سبک وزن و غلامرضا تختی در میان رقابت‌های سنگین وزن کشتی آزاد، طلایی‌های ایران بودند. پرچمدار کاروان ایران محمود نامجو بود که در هلسینکی نخستین مدال نقره وزنه‌برداری ایران را گرفته بود.
برای نخستین‌بار، کمیته‌ بین‌المللی المپیک قبول کرد که واحد زمان و مکان را رعایت نکند. سفر به قاره‌ استرالیا ارزش این‌ها را داشت. قانون استرالیا اما برای اسب‌ها و سوارکاران مشکل ایجاد کرد. اسب‌های خارجی باید شش ماه قرنطینه بشوند. به این دلیل رقابت بازی‌های اسب‌سواری در ماه مه در استکهلم سوئد برپا شد و بقیه‌ رشته‌ها در ماه نوامبر، در ملبورن.
 
در این دوره، بازی‌های المپیک برای نخستین‌بار با واژه‌ی بایکوت یا تحریم هم آشنا شد. مصر، لبنان و عراق در اعتراض به دخالت نیروهای بریتانیا و فرانسه در کانال سوئز و پیشروی اسراییلی‌ها در صحرای سینا، این بازی‌ها را بایکوت کردند. جمهوری خلق چین هم به دلیل حضور تایوان، بایکوت شد. هلند، سوییس و اسپانیا نیز در اعتراض به تهاجم تانک‌های شوروی به مجارستان و سرکوب قیام مردم این کشور توسط نیروهای شوروی، حاضر به شرکت در بازی‌ها نشدند. در جریان بازی‌ها، تیم مجارستان با استقبال گرم و بی‌نظیر تماشاگران روبه‌رو و ورود کاروان ورزشی شوروی با سکوتی بی‌نظیر همراه شد.
 
رویداد بزرگ این دوره از بازی‌ها، رویارویی مجارستان و شوروی در فینال واترپلو بود، اما دو رویداد تا اندازه‌ای سبب شد تا روح المپیک فراتر از مشکلات سیاسی قرار بگیرد؛ توافق دو آلمان برای اعزام یک کاروان و اینکه در مراسم پایانی، کاروان کشورهای مختلف در هم ادغام شدند. آمیزه‌ای از همه‌ی انسان‌ها، بدون توجه به رنگ و نژاد و مذهب. این مراسم از آن پس همیشگی شدند.
 
برای نخستین‌بار در این بازی‌ها، دوبار سرود ملی ایران نواخته شد. ایران نخستین مدال‌های طلای المپیک را برده بود. امام‌‌ علی حبیبی در سبک وزن و غلامرضا تختی در میان رقابت‌های سنگین وزن کشتی آزاد، طلایی‌های ایران بودند. پرچمدار کاروان ایران محمود نامجو بود که در هلسینکی نخستین مدال نقره وزنه‌برداری ایران را گرفته بود و در ملبورن در سن ۴۴ سالگی، در رقابت‌های ۱۵ کیلو بهترین رکورد دوران جوانی‌اش را شکست و برنده‌ مدال برنز این المپیک شد. 
 
تصاویر
همه تصاویر مربوط به جام ملت‌های اروپا از آرشیو خبرگزاری فرانسه است.