دور هفدهم پارلمان افغانستان پس از نزدیک به چهار سال تأخیر، در حالی‌که نتایج نهایی انتخابات کابل و پکتیا اعلام نشده است، افتتاح شد. رئیس جمهوری افغانستان دلیل تأخیر کار پارلمان را بی‌کفایتی شماری از اعضای قبلی کمیسیون مستقل دانست.

ساختمان شورای ملی افغانستان
ساختمان شورای ملی افغانستان

مراسم گشایش دور هفدهم پارلمان افغانستان جمعه ۶ اردیبهشت / ۲۶ آوریل در مقر شورای ملی برگزار شد و در آن محمداشرف غنی رئیس‌جمهوری افغانستان، عبدالله عبدالله رئیس اجرایی حکومت وحدت ملی، سرور دانش معاون دوم ریاست جمهوری و شماری از اعضای بلندپایه دولت و شخصیت‌های سیاسی شرکت کردند.

پیش از این، کاندیداهای انتخابات پارلمانی کابل که در فهرست اولیه برنده اعلام شده‌اند، از دولت خواسته بودند که بدون حضور نمایندگان کابل پارلمان گشایش نیابد.

انتخابات پارلمانی در غزنی نیز برگزار نشده است اما، نمایندگان دور قبلی پارلمان از غزنی تا برگزاری انتخابات این حوزه در مجلس جدید شرکت خواهند کرد.

اشرف غنی در سخنانی در این مراسم گفت پارلمان می‌بایست شش ماه پیش افتتاح می‌شد اما به دلیل «بی‌کفایتی شماری از اعضای پیشین کمیسیون مستقل انتخابات» به تأخیر افتاد.

او تأخیر در اعلام نتایج نهایی انتخابات کابل را غیرقابل قبول خواند و خواهان اعلام هر چه سریع‌تر این نتایج شد.

رئیس جمهوری افغانستان این دوره از پارلمان را دوره «استحکام وحدت ملی از طریق قوای سه‌گانه» نامید و گفت: «تنها تداوم نظام و پاسداری از قانون اساسی است که می‌تواند ملت را مانند امروز زیر یک سقف جمع کند.»

به‌گفته اشرف غنی، اعضای پارلمان می‌توانند به تمام اسناد دولتی دسترسی داشته باشند و اولویت‌های ملی و محلی را تفکیک کرده و با همدلی با قوه اجرایی دولت بر اعمال حکومت نظارت کنند.

اشرف غنی تأکید کرد که تا برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری کارش را به‌عنوان رئیس‌جمهوری افغانستان ادامه خواهد داد  و در این راستا مسئولیت‌های «حساس و خطیر» را بر دوش دارد.

پیش از این، دست‌کم ۱۱ گروه انتخاباتیِ رقیب اشرف غنی در انتخابات ریاست‌جمهوری، خواستار کنار رفتن او از ریاست‌جمهوری از اول خردادماه شده‌ بودند اما دادگاه عالی افغانستان یکشنبه اول اردیبهشت ریاست جمهوری او را تا زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری تمدید کرد. این رأی به‌دنبال تعویق دوباره تاریخ انتخابات ریاست جمهوری صادر شد. قبل از صدور این رأی، دوره اشرف غنی در اول خرداد ۹۸ به پایان می‌رسید.

انتخابات ریاست جمهوری افغانستان ابتدا قرار بود فروردین سال ۱۳۹۸ برگزار شود. اما کمیسیون انتخابات افغانستان به‌دلیل عدم آمادگی برای برگزاری کشوری انتخابات، تاریخ برگزاری انتخابات ریاست جمهوری را دوبار به تأخیر انداخت. باردیگر اما انتخابات ریاست جمهوری، شوراهای ولایتی و انتخابات پارلمانی ولایت غزنی تا ۶ مهر ۹۸ / ۲۸ سپتامبر ۲۰۱۹ به تعویق افتاد تا «اصلاحات انتخاباتی و شرایط بهتر برای برگزاری آن انجام و فراهم شود».

اشرف غنی در بخش دیگر از سخنان خود درباره گفت‌وگوهای صلح با طالبان نیز سخن گفت. او تأکید کرد که هرگونه «معامله و مذاکره» با کارت سبز پارلمان ممکن خواهد بود.

او همچنین گفت موج نخست حمله‌های بهاری طالبان که دو هفته پیش با عنوان «الفتح» آغاز شد، ناکام مانده ‌است. با این حال، تأکید کرد که افغانستان با مشکلات «عظیم و بزرگ امنیتی» روبه‌روست.

انتخابات مجلس نمایندگان افغانستان در روزهای ۲۸ و ۲۹ مهر سال گذشته در سراسر این کشور به‌جز قندهار و غزنی برگزار شد.

برگزاری این انتخابات با مشکلات زیادی همراه بود و با گذشت حدود ۶ ماه از آن، هنوز نتایج نهایی انتخابات همه ولایت‌ها اعلام نشده است.


بیشتر بخوانید: