سازمان عفو بینالملل با انتشار بيانيهاى اعلام كرده است که اعدام ۳۷ نفر به اتهام «تروریسم» در عربستان سعودی، نشان از افزایش نگرانکننده استفاده از مجازات اعدام در اين كشور دارد. در ميان اعدام شدگان یک مرد جوان بود که در زمان وقوع جرم زیر ۱۸ سال سن داشت.
لین مالوف، مدیر تحقیقات بخش خاورميانه عفو بینالملل گفته: «اين اعدامهای جمعی نقض بيرحمانه حق حيات توسط مقامات عربستان سعودى را به طرزى هولناک به نمايش گذاشته است. این اعدامها همچنين استفاده شنيع مقامات عربستان سعودی از اعدام به عنوان ابزارى برای سركوب صداى مخالفان متعلق به اقلیت شیعی را نشان مىدهد.»
اکثر افرادی که اعدام شدند مردانی شیعه بودند که پس از محاكمات نمايشى، بدون رعايت استانداردهای بين المللى دادرسى عادلانه و بر اساس اعترافات گرفته شده تحت شکنجه محکوم شده بودند.
این زندانیان مدتها علیه در حاشیه قرار گرفتن این گروه مذهبی در زمینه سیاسی و اقتصادی اعتراض داشتند.
تعدادی از اعدامشدگان اهل عوامیه، شهر شیعهنشینی در استان شرقی کشور بودهاند که اعتراضات بهار عربی در سال ۲۰۱۱ از این شهر ریشه گرفته است. عوامیه، محل زندگی روحانی برجسته شیعه شیخ نیمر النمر بود که در سال ۲۰۱۶ اعدام شد.
۱۱ نفر از این افراد پس از محاکمه ناعادلانه با اتهام جاسوسی برای ایران به اعدام محکوم شدند. دست کم ۱۴ نفر دیگر به جرايمی در ارتباط با شرکت در تظاهرات ضد حکومتی در سالهای ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲ محكوم شده بودند. آنها گفته بودند که در دوران بازداشت شکنجه شده بودند و برای اعتراف تحت فشار قرار گرفته بودند.
يكى از اعدامشدگان مرد شيعه جوانى به نام عبدالکریم الهواج در ١٦ سالگی به دلیل شرکت در تظاهرات ضد حکومتی بازداشت شده بود. طبق قوانین بینالمللی مجازات اعدام برای افرادی که در زمان وقوع جرم زیر ۱۸ سال سن دارند، مطلقا ممنوع است.
لین مالوف گفته: «اعدام در همه شرایط مجازاتی بيرحمانه، غیرانسانی و رذیلانه است اما هنگامی که برای مجازات کودکانی که در زمان وقوع جرم کمتر از ۱۸ سال داشتهاند به کار میرود، هولناکتر نیز میشود.»
سازمان ملل متحد در سال ۲۰۱۷ نگرانی خود را درباره اعمال شکنجه برای اعتراف گرفتن از این افراد اعلام کرده بود اما دولت عربستان سعودی با ارسال نامه ای این ادعاها را رد و ادعا کرد که مردان خود گناهشان را پذیرفتهاند و با اختیار خود اعتراف کردهاند.
اما اسناد به دست آمده نشان میدهد که بعضی از مردان بارها و بارها به دادگاه گفتهاند که اعتراف آنها اجباری بوده و از طریق شکنجه به دست آمده است. در برخی موارد، آنها گفته بودند که جز اینکه زیر برگههای اعتراف را امضا کردهاند، کار دیگری نکردهاند.
یکی از متهمین به نام منیر العدام گفته: «این کلمات من نیستند. من یک کلمه هم نگفتم. اینها دروغهایی است که بازجو نوشته است.»
بر اساس اطلاعات عفو بینالملل، خانوادهها از قبل در مورد اعدامها مطلع نشده بودند و با شنیدن خبر اعدام عزيزان شان در شوک فرو رفتند.
یک مقام عربستان سعودی روز سه شنبه درباره این اعدامها به سی ان ان گفته: «پادشاهی عربستان سعودی تروریستهایی را که خون بی گناهان را می ربزند، امنیت ملی کشور پادشاهی را تهدید میکنند محکوم کرده و به سزای اعمال خود رسانده.»
در سال جاری میلادی تا به حال ۱۰۴ نفر در عربستان سعودی اعدام شدهاند.
این کشور در سال ۲۰۱۸ نیز دستکم ۱۴۹ نفر را اعدام کرده است.
به گزارش عفو بینالملل، عربستان از نظر شمار اعدامها پس از چین و ایران در رتبه سوم جهان قرار دارد.