یک روز بعد از صدور بیانیه پایانی کنفرانس ورشو با موضوع امنیت و صلح در خاورمیانه، مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا در بروکسل با فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پشت درهای بسته دیدار و گفتوگو کرد. موگرینی از شرکت در اجلاس لهستان خودداری کرده بود.
نشست امنیت و آینده صلح خاورمیانه شامگاه گذشته در ورشو پایتخت لهستان به پایان رسید. در بیانیه پایانی این اجلاس از ایران به طور ویژه نام برده نشد. با این حال موضوع اصلی کنفرانس، ضرورت تحدید نفوذ ایران در خاورمیانه بود. تنها نیمی از شرکتکنندگان در سطح وزیر خارجه در ورشو حضور داشتند. ایران به اجلاس دعوت نشده بود، روسیه، چین، عراق، لبنان و سوریه و تشکیلات خودگردان فلسطین اجلاس ورشو را تحریم کرده بودند، در مقابل، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل در این کنفرانس حضوری پرجلوه داشت.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس جمعه ۱۵ فوریه/ ۲۶ بهمن مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا و فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برای صرف یک صبحانه کاری در بروکسل با یکدیگر دیدار و گفتوگو کردند.
یک دیپلمات که نامش افشا نشده به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفته است که ایران موضوع اصلی این دیدار نبود. اما وزیر خارجه آمریکا و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا درباره ایران هم گفتوگو کردند.
روز گذشته در اجلاس ورشو، معاون رئیسجمهوری آمریکا و وزیر خارجه این کشور در سخنانشان به تأکید از اتحادیه اروپا خواستند از حمایت از برجام دست بردارد. پنس کشورهای اروپایی را متهم کرد که تحریمهای آمریکا علیه رژیم «نفرتآور» ایران را دور میزنند. معاون ترامپ در این اجلاس ایجاد کانال مالی برای تجارت اروپا با ایران را یک اقدام نادرست دانست که به گمان او تنها «به تقویت ایران، تضعیف اتحادیه اروپا و ایجاد فاصله بیشتر بین اروپا و ایالات متحده» میانجامد.
اتحادیه اروپا در سطح وزیران خارجه در اجلاس ورشو حضور نداشت.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس فدریکا موگرینی پیش از آنکه برای صرف صبحانه کاری با مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا دیدار و گفتوگو کند، در جمع خبرنگاران در بروکسل، در واکنش به سخنان مایک پنس در اجلاس ورشو، سری تکان داد و لبخند زد.
پمپئو و موگرینی از حضور در جمع خبرنگاران و پاسخ دادن به پرسشهای آنان خودداری کردند.
نیلس آنن دستیار وزیر خارجه آلمان که به نمایندگی از این کشور در نشست ورشو شرکت داشت، بعد از سخنان معاون رئیس جمهوری آمریکا در انتقاد از ساز و کار مالی اروپا برای تجارت با ایران (اینستکس) گفت:
«ظاهراً کژتابی پیش آمده. اینستکس فقط برای ادامه تجارت قانونی با ایران به وجود آمده. علاوه بر این نظرات متفاوتی درباره سیاست خارجی ایران وجود دارد. ما به سیاست اعمال حداکثر فشار معتقد نیستیم. آلمان صرفاً به دلیل پایبندی ایران به مفاد برجام از توافق هستهای دفاع میکند.»
نشریه آلمانیزبان اشپیگل این جدال لفظی را به عنوان نشانهای از توفیق ایران در ایجاد دودستگی و اختلاف بین ایالات متحده و شرکای اروپاییاش درک کرده بود.
آلمان، فرانسه و بریتانیا همراه با سایر کشورهای عضو اتحادیه اروپا از توافق هستهای با ایران دفاع میکنند اما خواهان توقف برنامه موشکی ایران و کاهش نفوذ ایران در خاورمیانهاند. این موضوعات در کنفرانس امنیتی مونیخ که روز جمعه در آلمان برگزار میشود نیز به بحث گذاشته میشود. محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران در این اجلاس حضور دارد.
وزارت خارجه ایران صبح جمعه جمعه ۱۵ فوریه/ ۲۶ بهمن اعلام کرد که بیانیه پایانی اجلاس ورشو در لهستان درباره صلح و امنیت در خاورمیانه از نظر دولت جمهوری اسلامی یک سند بیخاصیت و فاقد هرگونه اعتبار و تصمیم است. بهرام قاسمی سخنگوی وزارت خارجه گفت آمریکا در این اجلاس موفق نشد یک ائتلاف فراگیر علیه ایران ایجاد کنند و شرکتکنندگان نیز از هرگونه تصمیمگیری درباره ایران امتناع کردند.
بیشتر بخوانید: