به دنبال شکست نمایندگان زن مجلس برای تصویب طرح بالابردن سن قانونی ازدواج دختران اکنون معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری اعلام کرده لایحه ممنوعیت ازدواج کودکان زیر ۱۳ سال به زودی تقدیم دولت خواهد شد.
معصومه ابتکار روز سه شنبه در نشست خبری با رسانههای خارجی در پاسخ به سوالی درباره کودک همسری و قانون ممنوعیت ازدواج کودکان گفته: «آمار کودک همسری در ایران خیلی بالا نیست و عدد آن پایین است اما از نظر ما بسیار اهمیت دارد، دو بعد اصلی دارد، بعد قانونی و حقوقی که دولت لایحه ای در این زمینه تنظیم کرده است.»
نمایندگان زن مجلس ایران از مدتی قبل تلاش کردند تا با ارائه طرحی سن قانونی ازدواج دختران در ایران را بالا ببرند. به دنبال این تلاشها مجلس شورای اسلامی روز ۴ مهر ۹۷ یک فوریت طرح اصلاح ماده ۱۰۴۱ قانون مدنی را تصویب کرد که در تبصره این طرح حداقل سن ازدواج در دختران را ۱۶ و پسران را ۱۸ سال تعیین کرده و ازدواج دختران زیر ۱۳ سال را ممنوع کرده بود.
اما کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس به عنوان کمیسیون اصلی بررسیکننده این طرح را رد کرد.
نمایندگان کمیسیون زنان هم از فشارهایی خارج از مجلس برای بینتیجه گذاشتن این طرح خبر دادند.
پیشتر معصومه ابتکار، معاون امور زنان و خانواده رئیسجمهوری با انتقاد از نگاه سیاسی به چنین طرحی خواسته بود که بر سر موضوع کودکهمسری «جبههبندی سیاسی» شکل نگیرد.
اکنون ابتکار گفته: «درخواست ما ممنوعیت کامل ازدواج دختران زیر ۱۳ سال است و لایحه آن به زودی به دولت تقدیم میشود.»
معاون امور زنان دولت ایران آمار کودک همسری را بیشتر مربوط به مناطق حاشیه ای و مرزی و مسالهای قومیتی دانسته است.
ابتکار با اشاره به اینکه در زمینه ازدواج کودکان مشکل فرهنگی وجود دارد، گفته یکی از رویکردهای جدی دولت و مجلس بحث باز ماندن از تحصیل و ترک تحصیل دختران است.
به گفته او، زیر سه درصد دختران بازمانده از تحصیل هستند و بیشتر آنها در مناطق مرزی هستند.
معاون امور زنان روحانی گفته دو مدرسه خاص دختران بازمانده از تحصیل در دو روستای سیستان و بلوچستان از طریق معاونت زنان ریاست جمهوری و وزارت آموزش و پرورش راه اندازی شده است.
با این حال مشکلات کودک همسری تنها به بازماندن از تحصیل محدود نمیشود و عوارض گسترده اجتماعی و بهداشتی دارد.
مخالفان طرح افزایش سن قانونی ازدواج طراحان این طرح را به الگوبرداری از غرب متهم میکنند.
در هفتههای اخیر شبکههای اجتماعی هم عرصه رودرویی موافقان و مخالفان ازدواج کودکان بوده است و در سطح کلان تر هم موضوع جنبه سیاسی پیدا کرده است.