مذاکره میان امریکا و طالبان به پایان رسید. وزیر امورخارجه ایالات متحده امریکا، پیشرفت در مذاکرات را «ستایشآمیز» خواند. در افغانستان اما نگرانیها در باره این توافق همچنان پابرجاست. دولت افغانستان از این مذاکرات کنار گذاشته شده است.
روزنامه هشت صبح افغانستان، صبح یکشنبه ۲۷ ژانویه/ ۷ بهمن به نقل از منابع آگاه گزارش کرد: نمایندگان امریکا برای اعلام جدول زمانبندی خروج از افغانستان به توافق رسیدهاند.
این خبر را یک منبع نزدیک به طالبان که نامش فاش نشد، در اختیار این رسانه قرار داد. به گفته این منابع، خروج امریکا از افغانستان مشروط به آن است که «طالبان تضمین کنند از خاک افغانستان هیچ تهدیدی متوجه ایالات متحده و دیگر کشورها نخواهد شد».
تا به حال جزئیات مذاکره میان امریکا و طالبان فاش نشده، اما گفته میشود، گروه طالبان تضمین داده که به گروههای داعش و القاعده اجازه فعالیت در افغانستان را ندهد.
مذاکره میان نمایندگان ویژه ایالات متحده و طالبان که از یک بهمن آغاز شد، با اعتراض مقامات رسمی دولت افغانستان همراه بوده است. محمدعمر کمال، کارشناس روابط بیمالملل هم در این باره به «هشت صبح» گفت: دولت افغانستان در مذاکرات صلح به حاشیه کشانده شده و امریکا بدون در نظر داشتن منافع حکومت افغانستان خواهان پایان جنگ ۱۷ ساله است.
امید میثم، معاون سخنگوی ریاست اجرایی افغانستان اما حکومت و هیئت مذاکره کننده افغانستان را تصمیمگیرنده نهایی در باره توافق دانست. به گفته او توافق میان طالبان و امریکا وابسته به توافق با حکومت افغانستان است.
ضیاء رفعت، استاد دانشگاه در افغانستان هم با بیان اینکه «نهایی ساختن هر توافقی نیازمند مهر تایید حکومت است»، اجرایی کردن توافق میان امریکا و طالبان بدون خواست حکومت افغانستان را ناممکن خواند.
امریکا: توافقی صورت نگرفته
مایک پمپو، وزیر امور خارجه امریکا اما در حساب کاربری توئیتر خود، با اینکه مذاکرات را «خوب و پیشرونده» توصیف کرد، نوشت: هیچ توافقی صورت نگرفته ، مذاکرات جدی است.
سخنگوی گروه طالبان هم هرگونه توافق برای آتشبس با کابل را رد کرد و از ادامه مذاکرات برای رسیدن به توافق خبر داد.
بنا بر اخبار تائید نشده، آزادی زندانیان وابسته به گروه طالبان یکی از خواستههای این گروه اسلام گرا در مذاکره با نمایندگان ایالات متحده امریکا است.
طالبان همچنین خواستار خروج نام این گروه از فهرست گروههای تروریستی هستند. انتظار خادم، کارشناس مسائل سیاسی در افغانستان گفته که «تبادل زندانیان و خروج نام طالبان از فهرست گروههای تروریستی نباید در غیاب حکومت افغانستان صورت بگیرد».
حمایت پاکستان از توافق با طالبان
انتظار خادم ضمانت گروه طالبان به نمایندگان امریکا برای عدم اجازه فعالیت گروههای تروریستی در افغانستان و عدم تعرض به دیگر کشورها را بدون در نظر گرفتن همسایگان افغانستان ناشدنی دانست و گفت: طالبان به تنهایی نمیتواند این تضمین را به امریکا بدهد، چرا که «مسئله جنگ و صلح افغانستان تنها وابسته به گروه طالبان نیست».
به گفته او، چین، روسیه، پاکستان و ایران هم در جنگ و صلح افغانستان نقش دارند.
وزیر امورخارجه پاکستان صبح ۲۷ ژانویه مذاکره میان امریکا و طالبان را یک پیروزی بزرگ دیپلماتیک خواند و گفت که پاکستان نقش مهمی در آوردن دو طرف بر سرمیز گفتوگو داشته است.
کرزای: مذاکره نهایی باید بین نیروهای افغانستانی باشد
حامد کرزای رئیس جمهوری افغانستان که خود را برای رقابت انتخابات ریاست جمهوری آماده میکند، ضمن حمایت از گفتوگو میان دو طرف، گفت: «مذاکرات صلح باید با استقرار آتشبس و پایان دادن به خونریزی در افغانستان همزمان باشد».
دفتر کرزای همچنین با صدور بیانیهای که در رسانههای افغانستان انتشار یافت، اعلام کرد:«تأمین صلح پایدار در افغانستان زمانی تحقق خواهد یافت که محصول مذاکرات و توافق میان خود افغانها بوده و نتیجهٔ گفتوگوهای صلح یک افغانستان متحد، دارای وحدت ملی، با حاکمیت عام و تام، استقلال کامل و رو به پیشرفت و ترقی باشد».
در همین زمینه: