علی ماجدی، سفیر سابق ایران در آلمان می‌گوید به دلیل عملیات تروریستی در خاک دانمارک، هلند و فرانسه اعتماد اتحادیه اروپا به جمهوری اسلامی ایران از بین رفته است. ماجدی به صراحت می‌گوید باید مراقب اقدامات «خودسرها» در خارج از کشور بود.

علی ماجدی، سفیر سابق ایران در آلمان

همزمان با سفر حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی به اتریش در تابستان گذشته اسدالله اسدی، دیپلمات ایرانی به اتهام تلاش برای بمب‌گذاری در نشست مجاهدین خلق بازداشت شد. وزارت خارجه فرانسه به همین دلیل دارایی‌های متعلق به بخش امنیت داخلی وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی و دو ایرانی‌تبار را مسدود کرد. ۱۸ دی نیز  اتحادیه اروپا به دلیل «طرح‌ریزی ترور در خاک اروپا» دستگاه اطلاعاتی ایران را در فهرست سازمان‌‌های تروریستی قرار داد. مقامات فرانسوی احتمال داده بودند که این اقدامات برای تخریب چهره دولت روحانی انجام شده است.

علی ماجدی در  پی اجرای قانون منع به کارگیری بازنشستگان، مسئولیت سفارت ایران در آلمان را به کاردار تهران در این کشور واگذار کرد. او که این روزها در برخی از جلسات کارشناسی و راهبردی که در مورد سیاست خارجی ایران برگزار می‌شود شرکت می‌کند،  در گفت‌وگو با خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) گفته است که اعتماد اروپا به ایران در اثر این اقدامات از بین رفته:

«به نظر من مشکلی نداشت که ما وارد مذاکره شویم. ما همیشه نشان داده‌ایم که وقتی دچار اجبار می‌شویم مذاکره می‌کنیم چرا باید اینگونه باشد؟ نمی‌خواهم مسائل را بازگو کنم ولی این اتفاقات باعث شده که اعتماد اروپایی‌ها به ایران از بین برود. باید به کسانی که معتقدند با انجام برخی از عملیات‌ها و یا خودسری‌ها می‌توان منافع ملی کشور را تأمین کرد، به صراحت گفت‌ تصور آنها اشتباه است و اقدامات آنها نه در راستای افزایش قدرت ایران بلکه ضد قدرت است.»

ماجدی در ادامه این گفت‌وگو با اشاره به سفر روحانی به اتریش و بمب‌گذاری در مقر مجاهدین خلق در پاریس و بازداشت دیپلمات ایرانی در خاک آلمان گفته است:

«می‌بینیم در هنگامی که آقای روحانی به اتریش سفر می‌کند مسائل آلمان رخ می‌دهد. اروپایی‌ها با یک دوگانگی در سیاست ایران مواجه شده‌اند. ما در داخل کشور با موضوعی همچون “عملیات خودسرانه” مواجه هستیم، آیا می‌توانیم منکر شویم که در خارج از کشور نیز نمونه‌ای از این اتفاقات رخ نمی‌دهد؟»

 پلیس جنایی فدرال آلمان یک مرد ۵۰ ساله آلمانی افغانستانی‌تبار به نام عبدالحمید س را به اتهام درز اطلاعات به وزارت اطلاعات ایران بازداشت کرده. این فرد سال‌ها در ارتش آلمان کار کرده و به اطلاعات مهمی دسترسی داشته است. ماجدی با اشاره به این پرونده گفته است اطمینانی وجود ندارد که از داخل کسانی این اقدامات را برای تخریب اعتماد در رابطه با اتحادیه اروپا انجام نداده‌اند:

«کار جاسوسی با برخی از اقدامات متفاوت است.  باید آنقدر در دستگاه‌های امنیتی‌مان تسلط درباره این موضوعات  وجود داشته باشد که اول مطمئن شویم که کسانی در داخل کشور این گونه اقدامات را انجام نمی‌دهند. ایجاد اعتماد امری زمان‌بر است ولی تخریب آن راحت است.»

ولفگانگ آیشینگر، رئیس کنفرانس امنیتی مونیخ نیز به جمهوری اسلامی هشدار داده  که با اقداماتی مانند جاسوسی برجام را بیش از این به خطر نیندازد. محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران به اجلاس امنیتی مونیخ دعوت شده است. علی ماجدی در گفت‌و گو با ایسنا گفته است:

«ما باید بپذیریم که دنیا با نوع نگاه ما مشکل دارد. ما باید نوع نگاهمان به دنیا را با توجه به وضعیت بین‌المللی تغییر دهیم و تا زمانی که نوع نگاه‌مان تغییر نکند، این مشکلات همچنان وجود خواهد داشت.»

علی ماجدی در بخش دیگری از این گفت‌وگو اعلام کرده که اتحادیه اروپا برای اجرایی کردن ساز و کار مالی ویژه در چارچوب برجام منتظر نظر دولت آمریکاست. به گفته ماجدی اروپا هنوز در مذاکراتش با آمریکا به توافق نرسیده‌.

با خروج آمریکا از برجام،  علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، تابستان گذشته اعلام کرده بود که به نظر او برجام اشتباه بوده و او نیز در این اشتباه سهیم است اما مسئولان هم از خطوط قرمزی که او تعیین کرده بوده عبور کرده‌اند. خامنه‌ای هرگونه مذاکره با آمریکا را ممنوع کرده است.

بیشتر بخوانید: