تلاش‌ها برای برقراری صلح در افغانستان افزایش یافته. این امیدواری وجود دارد که سال ۲۰۱۹ سال صلح در افغانستان باشد. محمد جواد ظریف معتقد است طالبان باید در آینده افغانستان نقش ایفا کند اما نقش آنان نباید غالب باشد. زلمی خلیل‌زاد، نماینده آمریکا در امور افغانستان به‌منظور پیگیری مذاکرات صلح سفر به کشورهای منطقه را آغاز کرد. همزمان طالبان مذاکرات با آمریکا در دوحه را لغو کردند.

محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران

محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران که روز دوشنبه ۷ ژانویه / ۱۷ دی به هند سفر کرد، در مصاحبه با شبکه تلویزیونی «دی‌ان‌تی‌وی» دهلی نو، گفت: «ترسیم آینده افغانستان بدون در نظر گرفتن نقشی برای طالبان، غیرممکن است.»

ظریف در همان حال افزود: «معتقدم که طالبان نباید نقشی غالب در افغانستان داشته باشند. البته در نهایت، این تصمیمی است که خود افغان‌ها باید بگیرند.»

ایران به‌تازگی تماس‌هایی با گروه طالبان داشته است و نمایندگان طالبان نیز در تهران با مقامات ایرانی دیدار و گفت‌وگو کرده‌اند. جمهوری اسلامی گفته است که دولت افغانستان در جریان این تماس‌ها قرار دارد.

محمدجواد ظریف در هند گفت این تماس‌ها درباره امنیت مناطق مرزی افغانستان که طالبان در آن‌ها نفوذ دارند، انجام شده است.

او همچنین بر نقش پاکستان در مذاکرات صلح با طالبان تأکید کرد و افزود: «ما معتقدیم که موضع پاکستان نسبت به افغانستان تغییر کرده و این کشور اکنون تلاش می‌کند که در پیشبرد روند صلح در افغانستان شرکت کند.»

به‌گفته وزیر خارجه ایران، پاکستان نمی‌خواهد گروه‌های تندرو در افغانستان پیروز شوند، چون در چنین صورتی خود پاکستان نیز تهدید خواهد شد.

ظریف همچنین افزود: «هیچ کس در منطقه معتقد نیست که یک افغانستان تحت سلطه طالبان در جهت امنیت منطقه است. من فکر می‌کنم در این‌باره تقریباً یک توافق عمومی وجود دارد.»

مقامات ایرانی شرکت جمهوری اسلامی در مذاکرات جداگانه با طالبان را بخشی از تلاش‌های مختلف در جهت کشاندن طالبان به پای میز مذاکرات صلح می‌دانند.

سخنان ظریف در حالی بیان می‌شود که زلمی خلیل‌زاد، نماینده آمریکا در امور افغانستان سه‌شنبه ۸ ژانویه / ۱۸ دی دور تازه‌ سفرهای خود به منطقه را در پیوند با روند صلح در افغانستان آغاز کرد. این چهارمین دور سفر خلیل‌زاد به منطقه است.

به‌گفته وزارت خارجه آمریکا، خلیل‌زاد در سفر ۱۳ روزه اش به افغانستان، هند، چین و پاکستان، با مقام‌های بلندپایه‌ این کشورها در مورد صلح در افغانستان گفت‌وگو می‌کند.

وزارت خارجه آمریکا اعلام کرده که هدف این کشور تقویت گفت‌وگوها بین افغان‌ها در مورد چگونگی پایان دادن به جنگ، تشویق طرف‌های درگیر و احزاب سیاسی برای مذاکره و رسیدن به یک توافق سیاسی است.

پیش از این، زلمی خلیل‌زاد در ۲ دسامبر سال گذشته میلادی (۱۱ آذرماه سال جاری) در یک سفر ۱۸ روزه به افغانستان، پاکستان، روسیه، ازبکستان، ترکمنستان و امارات متحده‌ عربی رفته بود.

این دور از سفرهای خلیل‌زاد در حالی آغاز می‌شود که مسئولان بلندپایه طالبان اعلام کرده بودند که مذاکرات صلح بین هیئت نمایندگی این گروه و نمایندگان آمریکا از امروز، چهارشنبه ۹ ژانویه / ۱۹ دی، در قطر آغاز خواهد شد اما بعد، از لغو آن سخن گفتند.

یک منبع آگاه از گروه طالبان به رویترز گفت مسئولان آمریکایی اصرار داشتند که طالبان با مقامات دولتی افغانستان در دوحه دیدار کنند اما طالبان مخالف مذاکرات مستقیم با دولت افغانستان هستند.

طالبان درخواست‌های مکرر قدرت‌های منطقه‌ای برای حضور نمایندگان کابل در مذاکرات صلح را به این دلیل که طرف اصلی آن‌ها در طول جنگ ۱۷ ساله آمریکاست و دولت افغانستان «دست‌نشانده» است، رد کرده‌اند.

جان بس، سفیر آمریکا در کابل در صفحه توئیتر خود نوشت گزارش‌ها در مورد دیدار نمایندگان ایالات متحده و طالبان دقیق نیست و طالبان باید به جای گفت‌وگو با رسانه‌ها با هیأت افغانستانی به‌شکل مستقیم دیدار کنند.

بیشتر بخوانید: