قله‌های مرتفع ایران با افزایش بی‌سابقه دما روبه‌رو شده‌اند. قله دماوند نیز بخشی از یخچال‌های طبیعی خود را در تابستان سال جاری از دست داده. اما زنگ خطر برای دماوند ذوب بزرگ‌ترین یخچال‌های طبیعی در ارتفاعات بیش از۴۰۰۰ متر است.

اینفوگرافی زیر افزایش دمایی را که در بلندترین قله ایران رخ می‌دهد، به تصویر می‌کشد.

افزایش دمای قله دماوند و ذوب‌شدن یخچال‌ها ــ برای بزرگ‌ترشدن اینفوگرافی روی آن کلیک کنید

نمودارهای بالا تغییرات دما و میزان رطوبت نسبی قله دماوند از ابتدای سال جاری (چپ) و گرم‌ترین ماه تابستان، تیر ۹۷ (راست) را نمایش می دهند. این آمارها افزایش بی‌سابقه متوسط دمای قله دماوند (بالای صفر) در ماه های تیر و مرداد را به وضوح نشان می‌دهد.

«دیو سپید» یخ ندارد

در ماه‌های تیر و مرداد دمای استان مازندران ۳,۵ درجه سانتی‌گراد گرم‌تر از متوسط سالیان گذشته بوده است.

همچنین در سال جاری دمای قله دماوند به رقم بی سابقه بالای ۷ درجه سانتی گراد رسید. با ذوب یخچال‌های طبیعی این قله شاهد سیلابی شدن مناطق اطراف دماوند بودیم.

مقایسه آبشار یخی دامنه جنوبی دماوند در سال‌های ۹۶ (تصویر راست) و ۹۷ (تصویر چپ) ــ‌منبع عکس‌ها: سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی ایران

چند تن از کوهنوردان حرفه ای ایران در گفتگو با زمانه از مشاهدات خود در صعود شهریور ۹۶ به دماوند از مسیر شمال- شمال شرق و آب شدن میزان قابل توجهی از یخچال  دوبی سل و دیگر یخچال‌های عمده نواحی قله دماوند گفتند.

به گفته آنها افزایش دما و کاهش باران در چند سال در میزان پوشش برفی ارتفاعات تاثیر عمده داشته که در عکس های قله دماوند از قله‌های همجوار مشهود است.

علت احتمالی چیست؟

دو علت احتمالی برای این پدیده در قله دماوند ذکر شده: فعالیت آتش‌فشانی این قله خفته، یا تغییرات اقلیمی به دلیل گرمایش زمین.

تصویر دماوند از قله مجاور انگمار، شهریور گذشته ــ کاهش یخ‌ها مشهود است

به گفته جلیل قلمقاش، زمین‌شناس و دانشیار پژوهشکده علوم زمین، «برای فعال شدن آتشفشان دماوند چندین پارامتر را باید مورد بررسی و توجه قرار داد، مواردی از جمله تغییرات سطح زمین، افزایش دمای آب چشمه‌ها، افزایش خروج گاز از دهانه آتشفشان و رخداد زمین‌لرزه. خوشبختانه تاکنون هیچکدام از این عوامل در آتشفشان دماوند مشاهده و ثبت نشده است.»

فعال نشدن آتش‌فشان خفته دماوند خبر خوشی برای ساکنان شهرهای اطراف آن است، اما از سوی دیگر نشان می‌دهد که تنها علت منطقی ذوب یخچال‌های قله دماوند با چنین نرخ سریعی و بر اساس داده‌های موجود، افزایش دمای بی‌سابقه قله به سبب تغییرات اقلیمی است.

گرمایش زمین عاملی انسانی دارد:‌ تولید و انتشار گازهای گلخانه‌ای پس از انقلاب صنعتی.

ایران هنوز معاهده اقلیمی پاریس برای مبارزه با گرمایش زمین را رسماً به تصویب نرسانده و دو وزیر نفت و امور خارجه درخواست الحاق هرچه‌سریع‌تر ایران به این معاهده را دارند.

دلایل بیژن نامدار زنگنه و محمدجواد ظریف سیاسی است. ایران اما همین حالا در حال مشاهده اثرات سوء تغییرات اقلیمی است. ذوب‌شدن یخ‌ها یکی از این اثرات است و دانشمندان تاکنون بارها نسبت به آن هشدار داده‌اند.


در همین زمینه: