مهدی کروبی نیز نسبت به حمله محمد یزدی به شبیری زنجانی واکنش نشان داد.

اظهارنظرها در مورد نامه آیت‌الله یزدی به آیت‌الله شبیری زنجانی و جدال روحانیت در ایران بر سر مسئله استقلال حوزه‌های علمیه از نظام ادامه دارد. در آخرین واکنش‌ها نسبت به نامه پرعتاب آیت‌الله محمد یزدی به آیت‌الله موسی شبیری زنجانی، مهدی کروبی در نامه‌ای محمد یزدی را « ناظر استصوابی ملت بزرگ ایران و حوزه علمیه» خواند و از «هتک حرمت مرجعیت شیعه و عتاب و خطاب و تهدید» و حمله به «دلسوزان واقعی کشور که سرانجام تلخ امروز را بارها انذار داده بودند» انتقاد کرد.

محمد یزدی، مهدی کروبی (مونتاژ)
محمد یزدی، مهدی کروبی (مونتاژ)

مهدی کروبی که همچنان در حصرخانگی به سر می‌برد، در این نامه نوشت:

«می‌دانم که از اوایل دهه هفتاد قرارگاه‌هایی برای انجام خواسته‌های فراقانونی مراکز قدرت به نام امت خودجوش سامان داده شده است‌. این قرارگاه‌ها معمولا پیش از اجرای عملیات‌شان اقدام به ریختن آتش تهیه می‌کنند تا به زعم باطل خود زمینه را برای هجوم پیاده نظام شان فراهم سازند. متاسفانه جنابعالی خواسته یا ناخواسته به یکی از فعالترین افراد این مرکز تبدیل شده‌اید و توپخانه‌تان اینبار نه رقبای سیاسی بلکه ساحت مرجعیت را رسماً در بر گرفته است. این امر بخشی از همان پروژه استقلال زدایی حوزه و حاکمیت رعب و ترس در میان علماست که از سال‌ها پیش توسط همان جریان سازماندهی شده و می‌شود. هجوم و اهانت به بیوت مراجعی نظیر مرحوم آیت‌الله العظمی منتظری و آیت‌الله العظمی صانعی به همین منظور انجام شد».

روزنامه جمهوری اسلامی: نامه‌ای «همراه با بی‌اخلاقی»

هفته گذشته به دنبال انتشار تصاویری از دیدار شبیری زنجانی با محمد خاتمی و شماری از چهره‌های اصلاح‌طلب در تهران، محمد یزدی – رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و عضو فقهای شورای نگهبان –به او نامه سرگشاده‌ای نوشت و از او خواست «شأن مرجعیت شیعه» را رعایت کند. این نامه واکنش چهره‌هایی چون عبدالله نوری، حسن خمینی، مجمع مدرسین و‌ محققین حوزه علمیه قم و گروهی از «اساتید حوزه علمیه قم» را در پی داشت، و آیت‌الله عندلیب همدانی نیز در اعتراض به این نامه از عضویت در جامعه مدرسین حوزه علمیه قم کناره‌گیری کرد.

تداوم بحث بر سر نامه محمد یزدی، نشان‌دهنده مسئله حادی است که حوزویان با آن مواجه هستند: رابطه با حکومت. از یک طرف از حکومت ولایی بهره می‌برند و در آن سهیم‌اند، از طرف دیگر می‌خواهند مستقل باشند و حساب خود را از حکومت جدا کنند.

از سوی دیگر احمد سالک کاشانی نماینده اصولگرای مجلس و عضو جامعه روحانیت مبارز در گفتگو با خبرگزاری دانشجو با بیان اینکه اقای شبیری زنجانی نباید در برخی مسائل و عناصر سیاسی جامعه دخالت کنند، گفت: «نامه آیت الله یزدی به جا بود و تذکر او به آیت الله شبیری توجهش به این منظور است که بداند در دام چه کسانی افتاده است. دام کسانی که راس و عناصر فتنه ۸۸ هستند و هدایت و حضور آن‌ها در این فتنه روشن بوده است. بنابراین ملاقات با اینها تایید فتنه و سران فتنه است».

به گزارش “ایرنا”، یکی از اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه که مایل به فاش‌شدن نامش نیست توضیح داده آیت‌الله یزدی قبل از نگارش نامه در جلسه جامعه مدرسین نسبت به دیدار آیت‌الله موسی شبیری زنجانی با محمد خاتمی رئیس دولت اصلاحات ابراز ناراحتی کرده است، اما نگفته است که می‌خواهد به آیت‌الله شبیری زنجانی نامه بنویسد. این فرد حوزوی همچنین گفته است: «آیت‌الله یزدی حتماً می‌دانسته که اگر موضوع نامه را مطرح کند، اعضا با آن مخالفت می‌کنند، به همین خاطر موضوع نگارش نامه را در جلسه مطرح نکردند. از طرف دیگر، شاید هم با عده‌ای برای نگارش نامه مشورت کرده باشند ولی به‌هرحال در جلسه چیزی درباره نگارش نامه مطرح نشد».

روزنامه جمهوری اسلامی هم در سرمقاله امروز خود واکنش‌ها به نامه محمد یزدی را «همراه با بی‌اخلاقی» خواند و سکوت شبیری زنجانی نسبت به نامهٔ محمد یزدی را ناشی از اخلاق‌مداری او تعبیر کرد و نوشت که حدود یک هفته قبل از انتشار نامه، شبیری زنجانی در جلسه با دبیر شورای عالی حوزه علمیه قم نسبت به افول اخلاق در حوزهٔ علمیه ابراز نگرانی کرده بود. این روزنامه همچنین نوشت: « آنچه بیش از همه مایه نگرانی است، گم شدن اخلاق در حوزه‌های علمیه است. متاسفانه عده‌ای در حوزه به بهانه انجام اقدامات انقلابی، معیارهای اخلاقی را زیر پا می‌گذارند و هر کاری که می‌خواهند انجام می‌دهند و هرچه می‌خواهند می‌گویند».

تداوم بحث بر سر نامه محمد یزدی، نشان‌دهنده مسئله حادی است که حوزویان با آن مواجه هستند: رابطه با حکومت. از یک طرف از حکومت ولایی بهره می‌برند و در آن سهیم‌اند، از طرف دیگر می‌خواهند مستقل باشند و حساب خود را از حکومت جدا کنند.


در همین زمینه