سارا روشن – از رئیس‌جمهور روسیه ولادیمیر پوتین گرفته تا آی‌وی‌وی هنرمند چینی و هری بلافونته خواننده آمریکایی، همه در فیلم‌های جشنواره فیلم “Movies That Matter” که ترجمه فارسی آن می‌شود “فیلم‌هایی که مهم هستند” دیده می‌شوند.

در این جشنواره یک هفته‌ای که از ۲۲ مارس در شهر لاهه هلند شروع شده است، بیش از۷۰ فیلم با موضوع حقوق بشر به نمایش در می‌آیند.

در جشنواره امسال، “بهار عرب” و “تغییرات و تحولات خاورمیانه” از مهم‌ترین موضوعات مطرح شده در فیلم‌های ارائه شده در جشنواره یاد شده هستند. البته تمام جشنواره به خاورمیانه نمی‌پردازد، بلکه فیلم‌هایی از کشورهایی دیگر هم به نمایش در می‌آیند. مانند فیلمی درباره یک مرد فیلیپینی که ده سال است بی‌گناه در زندان به سر می‌برد.
همه فیلم‌ها هم درباره اتفاق‌های کشورهای خارج از اتحادیه اروپا نیستند. به عنوان نمونه فیلم “پرواز ویژه” درباره وضعیت پناهندگانی است که در کشورهای عضو اتحادیه اروپا، جواب منفی گرفته‌اند.

هر ساله جشنواره “Movies That Matter” که با حمایت سازمان عفو بین‌الملل برگزار می‌شود، با جمع‌آوری فیلم های مستند و داستانی‌ای که درباره حقوق بشر هستند، تلاش می‌کند توجه مردم و رسانه‌ها را نسبت به نقض حقوق بشر در کشورهای مختلف و حتی در کوچه و خیابان محل زندگی خودشان جلب کند.

 جشنواره “Movies That Matter” که با حمایت سازمان عفو بین‌الملل برگزار می‌شود، با جمع‌آوری فیلم های مستند و داستانی‌ای که درباره حقوق بشر هستند، تلاش می‌کند توجه مردم و رسانه‌ها را نسبت به نقض حقوق بشر در کشورهای مختلف و حتی در کوچه و خیابان محل زندگی خودشان جلب کند.

تاکو رایخافر، مدیر و برنامه‌ریز جشنواره در این زمینه به “رادیو زمانه” می‌گوید: “ما در واقع از طریق فیلم با مردم وارد بحث و گفت‌وگو می‌شویم و تلاش می‌کنیم مردم را با موضوعات حقوق بشری در کشورهای مختلف آگاه کنیم. همچنین تلاش داریم در بحث‌ با مردم، متخصصان، فیلمسازان و فعالان اجتماعی و سیاستمداران به این بپردازیم که برای حل مشکلات موجود چه باید بکنیم.”

یکی از بخش‌های ویژه این جشنواره، بخش “A Matter of Act” است که در قالب ده فیلم مستند، ده کنشگر حقوق بشر را معرفی می‌کند.
تاکو رایخافر در این زمینه می‌گوید: “سازمان عفو بین‌الملل، مهم‌ترین همراه این جشنواره است که فیلم‌های بخش A Matter of Act را که به فعالیت‌های شجاعانه کنشگران حقوق بشر می‌پردازد، انتخاب می‌کند. این ده فیلم درباره زندگی و فعالیت‌های این کنشگران در سراسر جهان است. کنشگران یادشده در جشنواره نیز حضور دارند. آنها در در بحث‌ها و گفت‌وگوها شرکت می‌کنند و با نمایندگان مجلس و سازمان‌های مختلف دیدار خواهند داشت با این هدف که شاید بتوانند آنها را در راه رسیدن به هدف‌شان کمک کنند.”

حقوق بشر یک واژه بسیار وسیع و دربرگیرنده است. به همین دلیل کنشگران حقوق بشر در زمینه‌های مختلف فعالیت می‌کنند. تاکو رایخافر در پاسخ به اینکه واژه حقوق بشر برای جشنواره “Movies That Matter” چه معنایی دارد، می‌گوید: “حقوق انسانی تصویب شده در منشور حقوق بشر سازمان ملل متحد، حقوقی است که ما آن را به عنوان حقوق بشر می‌شناسیم. این منشور اما در سال ۱۹۴۸ تنظیم شده است و ما در حال حاضر با مسائل دیگری هم مانند محیط زیست و حق داشتن هوای تمیز مواجه هستیم. به همین دلیل ما به همه این موارد می‌پردازیم.”

او درباره چگونگی جذب آن دسته از مخاطبانی که نسبت به نقض حقوق بشر آگاهی چندانی ندارند، می‌گوید: “انتخاب فیلم به عنوان وسیله‌ای برای انتقال پیام ضرورت رعایت حقوق بشر و توجه افکار عمومی نسبت به نقض آن در جوامع مختلف، فضا را برای حضور شمار بیشتری از مردم باز می‌کند. چرا که خواندن گزارش‌های طولانی سازمان های حقوق بشری برای بسیاری از مردم سخت و خسته کننده است.

جشنواره Movies That Matter بیشتر از یک جشنواره فیلم است، ما در طول سال، با برنامه‌های آموزشی و نمایش فیلم در مدارس و خانه فرهنگ محله‌ها، جشنواره را بین مردم می‌بریم و در طول مدت زمان برگزاری جشنواره نیز بسیاری از دانش‌آموزان از طرف مدارس به دیدن فیلم‌ها می‌آیند.”