شهزاده سمرقندی – سال گذشته در مراسم جشن‌های مشترک نوروزی که در ایران برگزار شد، قرار شد امسال تاجیکستان میزبان نوروزی سران کشور‌های فارسی‌زبان باشد. دولت تاجیکستان اعلام کرده که ۲۵ ماه مارس در کاخ ریاست جمهوری همایش نورزوی برگزار می‌کند.

به این همایش سران کشور‌های فارسی‌زبان دیگر کشور‌های همسایه‌ای که نوروز را جشن می‌گیرند دعوت شده‌اند. در ادامه این همایش قرار است که همه نمایندگان به میدان فراخ اسب‌تازی شهر دوشنبه بروند و تماشاگر مسابقه اسب‌تازی شوند. امام علی رحمان این ورزش را دوست دارد و به‌تدریج در ۱۰ سال گذشته آن را در تاجیکستان دوباره احیا کرده است.

به این برنامه رادیویی دو مهمان ویژه دعوت کرده‌ام که در باره نوع برگزاری برنامه‌های نوروزی در تاجیکستان و تأثیر رشد اسلام با هم گفت‌وگو کنیم.
 

این برنامه را می‌توانید از طریق فایل صوتی بشنوید.
 

مهمان اول این برنامه مرادالله دوتوف، رییس مرکز اسلام‌شناسی دفتر ریس جمهوری تاجیکستان است. او اعتقاد دارد که تاجیکان توجه زیادی به ناهمخوانی نوروز با دین اسلام ندارند، بلکه به باور او فرهنگ فارسی – تاجیکی به دین اسلام پهنای فرهنگی بیشتری داده است. مرادالله دوتوف همچنین به افرادی اشاره می‌کند که در کشور‌های عربی درس خوانده‌اند و نظر کاملاً متفاوتی دارند، اما عقیده آن‌ها در جامعه غالب نیست.

مهمان دوم این برنامه عبدالمنان عبدالرحمان، از چهره‌های شبکه تلویزیون ملی تاجیکستان است. او سال‌های سال در آماده کردن برنامه‌های نوروزی نقش مهمی داشته و نمی‌تواند نوروز تاجیکی را بدون رقص و آواز زنان و دختران تصور کند. وی به این موضوع اشاره می‌کند که در سال‌های شوروی و به خصوص در سال‌های بازسازی از استادان ایرانی در احیا کردن نوروز کمک گرفته‌.
 

تاجیکستان امسال میزبان سران کشورهای فارسی‌زبان است

عبدالمنان عبدالرحمان معتقد است که بعد از ممنوعیت طولانی در دوران شوروی آرمان و آرزوی برگزاری نوروز در دل مردم آسیای میانه عمیق‌تر شد و حالا این جشن بین این مردم تقریباً همسان جشن گرفته می‌شود.
 

او می‌گوید اسلام‌گرایان و یا احزاب دینی تاجیکستان و آسیای میانه با برگزاری نوروز مخالفتی نداشته‌اند اما اگر به قدرت برسند، احتمال دارد که این جشن شادی و شور مردمی با قوانین اسلام تداخل پیدا کند.

نوروز در بسیاری از کشور‌های آسیای میانه همراه با جلسه‌های پی‌درپی است که معمولاً در خانواده‌ها یا با گروهی از همکاران و همچنین با عده‌ای از همدرسی‌ها برپا می‌شود.

در تاجیکستان نقش سفره «هفت‌سین» در چنین جشن‌ها و گردهم‌آیی‌های نوروزی بسیار کم‌رنگ است و در واقع  جشن نوروز بهانه‌ای‌ست برای رقص و موسیقی زنده و مستی و شادمانی و ازین نظر با جشن‌های تحویل سال روسی- اروپایی هیچ فرقی ندارد.

با اینکه شیوه‌های قدیمی برگزاری جشن‌های نوروزی در تاجیکستان فراموش شده‌اند و یا تغییر پیدا کرده‌اند، اما این جشن‌ها چهارهفته ادامه پیدا می‌کنند و مردم اساس آن را بر شادی و گشاده‌دستی و قناعت گذاشته‌اند که همواره، از دیرباز از مهم‌ترین نکات جشن‌های نوروزی این مردم بوده است.

این برنامه را می‌توانید از طریق فایل صوتی بشنوید.(+لینک)

ایمیل گزارشگر:
[email protected]
 

در همین زمینه:
::برنامه‌های رادیویی شهزاده سمرقندی::