سازمان محیط زیست ایران اعلام کرده که بهره‌برداری از معدن بوکسیت شاهوار در شهرستان شاهرود بدون هماهنگی با سازمان حفاظت محیط زیست انجام می‌شود و  فاقد مطالعات مدیریت محیط زیستی است و به همین سبب سازمان محیط زیست نیز با فعالیت این معدن مخالف است.

اعتراض گروهی از ساکنان شاهرود به بهره‌برداری از معدن بوکسیت شاهوار (عکس: آرشیو)

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، حمید ظهرابی معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست دوشنبه ۹ مهر گفته است:

«جانمایی، واگذاری و نحوه فعالیت معدن بوکسیت شاهوار بدون هماهنگی با اداره کل حفاظت محیط زیست سمنان انجام شده و حفاظت محیط زیست استان سمنان به محض اطلاع از فعالیت معدن، نه تنها مخالفت صریح خود را با فعالیت معدن اعلام کرده بلکه به دفعات و طی مکاتبات متعدد صدمات و پیامدهای تخریبی فعالیت معدن را به دستگاه‌های ذیربط و نظارتی استان گزارش کرده است.»

در اثر انفجارهای روبازی که برای استخراج بوکسیت در معدن تاش انجام می‌شود فلزات سنگین مانند سرب به کل حوضه آبخيز شاهرود- بسطام راه پیدا می‌کنند و آب آشامیدنی منطقه را آلوده می‌کند.

شهر شاهرود به دلیل کمبود آب طرحی را در دست اجرا دارد که با کمک آن، آب‌های چشمه‌های حوضه آبخیز علی‌آباد گرگان به حوضه آبخیز شاهرود- بسطام منتقل شود. با  تخریب وسیع در منطقه معدن بوکسیت تاش شیب توپوگرافی در مرز این حوضه آبخیز به سمت حوضه آبخیز علی آباد گرگان تغییر می‌کند و بخشی از منابع آبی متعلق به حوضه آبخیز شاهرود- بسطام در این مرز از این حوضه آبخیز جدا می‌شود و مشکل کمبود آب شهر شاهرود بیشتر خواهد شد.

حمید ظهرابی یادآوری کرده که پیگیری‌های سازمان محیط زیست برای توقف بهره‌برداری از معدن تاش به نتیجه نرسیده است:

«متأسفانه با اصلاح قانون معادن در مجلس، تنها درباره معادنی از سازمان حفاظت محیط زیست استعلام و تقاضای مجوز می‌شود که در محدوده مناطق چهارگانه تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارند. ما در زمان تصویب این اصلاحیه قانون معادن در مجلس نیز اعتراض کردیم اما متاسفانه نمایندگان به این موضوع توجهی نشان ندادند.»

کوه شاهوار با ارتفاع ۴۰۱۷ متر بلندترین قله در قسمت شرقی رشته‌کوه البرز است. شاهوار در شمال شهرستان شاهرود و در مرز دو استان گلستان و سمنان واقع شده است.

این کوه علاوه بر آنکه از مهمترین تامین کنندگان آب شهرستان شاهرود و روستاهای کوهپایه آن است، یکی از رویشگاه‌های ارزشمند «سرو‌کوهی» (اُرس) نیز محسوب می‌شود. از سوی دیگر، این قله نزد اهالی شاهرود به عنوان یکی از نمادهای طبیعی این شهرستان محسوب می‌شود و همواره مورد توجه قرار داشته. انفجارهای روباز برای استخراج بوکسیت، این نماد طبیعی را تخریب می‌کند. تشکل‌های مردمی استان سمنان نسبت به فعالیت‌های این معدن اعتراضات کرده بودند اما اعتراضات هم به جایی نرسید.