مجلس در هفته دولت رأی اعتماد خود را از مسعود کرباسیان، وزیر اقتصاد برداشت. این استیضاح دو روز پیش از حضور حسن روحانی برای پاسخ به سوال نمایندگان برگزار شد.

مسعود کرباسیان، وزیر اقتصاد

در جلسه‌علنی مجلس شورای اسلامی که یکشنبه ۴ شهریور به ریاست علی لاریجانی برگزار شد ۱۳۷ نماینده به استیضاح وزیر اقتصاد رأی موافق و ۱۲۱ نماینده رأی مخالف دادند. ۲ نماینده نیز رأی ممتنع دادند.

بعد از بالا گرفتن گمانه‌زنی‌ها درباره تغییر «تیم اقتصادی» دولت به سبب سقوط ارزش ریال در برابر دلار آمریکا و ناآرامی در بازارها، مسعود کرباسیان از جمله وزیرانی بود که احتمال تغییر او مطرح شد. مسعود کرباسیان همزمان زیر ذره‌بین مجلس نیز قرار داشت. او چهارشنبه ۱۳ تیر به کمیسیون اقتصادی مجلس رفت تا به سوال نمایندگان درباره وضعیت بحرانی در اقتصاد پاسخ بگوید اما نمایندگان قانع نشدند. امیر خجسته، نماینده همدان به خبرگزاری «فارس»، وابسته به سپاه پاسداران گفته بود طرح استیضاح وزیر اقتصاد قطعی است.

مهرداد لاهوتی و الیاس حضرتی، دو نماینده مجلس از جمله کسانی بودند که در موافقت با استیضاح صحبت کردند.

مهرداد لاهوتی نماینده لنگرود به نمایندگان یادآوری کرد که آنها به دولت روحانی هشدار داده بودند که در صورتی که او در کابینه تغییری ایجاد نکند، نمایندگان برای تغییر وزرا اقدام خواهند کرد. او هشدار داد تا پایان سال ۹۷ تورم به ۶۰ درصد می‌رسد و نرخ ارز نیز  به ۱۰ هزار تومان رسیده، یعنی در یک سال ۱۷۰ درصد رشد کرده است. عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس درباره شیوه واگذاری‌ها و همچنین عدم ثبت کالاها در گمرک از کرباسیان انتقاد کرد.

الیاس حضرتی دیگر نماینده موافقان استیضاح نیز از فشار اصلاح‌طلبان بر او و لابی وزیر در مجلس گفت. او گفت اصلاح‌طلبان به او هشدار دادند تا اگر امضای خود را به عنوان استیضاح‌کننده پس نگیرد برای همیشه به دوستی خود با او پایان می‌دهند. الیاس حضرتی هم‌اکنون قائم مقام حزب اعتماد ملی است.

این نماینده تهران در انتقاد از دولت گفت برنامه‌های اقتصادی حسن روحانی «پوست مردم طبقات پایین را کنده است». به گفته او، رئیس جمهوری اسلامی از تمامی وعده های خود عقب کشیده است. او از کارنامه یکساله دولت انتقاد کرد.

دفاع پایانی مسعود کرباسیان در برابر انتقادها خیلی کوتاه بود. او به طور خلاصه گفت دو شورای فرا‌قوه‌ای درباره تصمیمات اقتصادی کشور تصمیم می‌گیرند. او با دفاع از خصوصی‌سازی نیز گفت دولت می‌خواهند بنگاه‌داری را رها کند.

شدت‌گرفتن اعتراض‌های مردمی به افزایش قیمت دلار، گرانی و بیکاری و بحران اقتصادی پس از خروج ایالات متحده از توافق هسته‌ای (برجام) و دورنمای بازگشت تحریم‌ها باعث شده است که حسن روحانی، رئیس‌جمهوری اسلامی برای تغییر تیم اقتصادی کابینه تحت فشار قرار بگیرد. او اما حاضر شد تنها ولی الله سیف، رئیس بانک مرکزی را تغییر دهد، آن هم پس از پایان یک دوره ۵ ساله‌اش.

چندی پیش علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی پیش از استیضاح علی ربیعی، وزیر کار از نمایندگان خواسته بود زمانی وزرا را به مجلس فرابخوانند که مجلس به تصمیم رسیده باشد و مانند دفعات پیش این طور پیش نرود که استیضاح‌ها رأی نیاورد و مجلس بی‌اعتبار شود.

۱۷ مرداد نیز مجلس علی ربیعی، وزیر کار را استیضاح کرد. مجلس همچنین طرحی برای استیضاح محمود حجتی وزیر کشاورزی در دست بررسی دارد.


در همین زمینه