کمیسیون عالی مستقل انتخابات عراق با بازشماری آرای انتخابات پارلمانی در این کشور، پیروزی ائتلاف سائرون به رهبری مقتدی صدر را تأیید کرد. مقتدی صدر به نیروهای سیاسی عراق ۱۵ روز مهلت داده تا شروط او برای انتخاب نخست‌وزیر آینده را به‌ اجرا درآورند.

مقتدی صدر
مقتدی صدر، رهبر ائتلاف سائرون (عکس: آرشیو)

بازشماری آرای انتخابات پارلمانی عراق نتایج قبلی را که اعلام شده بود تأیید کرد. کمیسیون عالی مستقل انتخابات عراق پنج‌شنبه شب ۹ اوت / ۱۸ مرداد اعلام کرد که ائتلاف سائرون به رهبری مقتدی صدر با به‌دست آوردن همان ۵۴ کرسی از ۳۲۹ کرسی پارلمان که پس از انتخابات ماه مه عنوان شد، پیروز شده است.

فهرست سائرون، ائتلاف غیرمنتظره بین حامیان مقتدی صدر با حزب کمونیست عراق و برخی دیگر از جریان‌های سکولار است.

تنها تغییر در نتایج انتخابات پس از بازشماری آرا به ائتلاف فتح المبین به سرکردگی هادی عامری، فرمانده سپاه بدر مربوط می‌شود. پیش از گفته شده بود که این ائتلاف  ۴۷ کرسی پارلمان عراق را به‌دست آورده اما پس از بازشماری آرا به کرسی‌های این ائتلاف یک کرسی افزوده شد و شمار آن به ۴۸ رسید. بدین ترتیب ائتلاف فتح المبین همچنان دومین قدرت سیاسی در عراق محسوب می‌شود.

ائتلاف «نصر» به‌رهبری حیدر عبادی، نخست‌وزیر عراق نیز با همان ۴۲ کرسی اعلام‌شده در رده سوم قرار گرفت. این ائتلاف بیش از هر حزب دیگری خواهان بازشماری آرای انتخابات شده بود.

مقتدی صدر و هادی عامری با حضور آمریکا در عراق مخالف‌اند. مقتدی صدر پیش از این اعلام کرده بود که با نفوذ ایران در عراق نیز مخالف است اما عامری از حمایت مالی و نظامی جمهوری اسلامی برخوردار است.

کمیسیون عالی مستقل انتخابات عراق ۶ اوت / ۱۵ مرداد اعلام کرده بود که بازشماری آرای انتخابات پارلمانی در این کشور به پایان رسیده و تنها تعرفه‌های انتخاباتی شرق بغداد که در انباری در پایتخت عراق در اثر حریق از بین رفته بودند، بازشماری نشده‌اند. انباری که تعرفه‌های انتخابات پارلمانی عراق برای بازشماری آرا در آن محل نگهداری می‌شد در حریقی که ۱۱ ژوئن/ ۲۱ خرداد اتفاق افتاد در آتش سوخت.

سازمان ملل نیز از احتمال تقلب در انتخابات پارلمانی عراق اظهار نگرانی کرده و خواهان بررسی سریع این موضوع شده بود.

به سوی تشکیل دولت

دیوان عالی عراق در  ژوئن سال جاری تصمیم گرفت که ۱۱ میلیون تعرفه انتخاباتی در انتخابات پارلمانی ۱۲ مه / ۲۲ اردیبهشت بازشماری شود. پارلمان عراق نیز ۶ ژوئن / ۱۶ خرداد در جلسه فوق‌العاده‌ای تصمیم گرفت که کمیسیون عالی و مستقل انتخابات را تعلیق کند و تمام آرای انتخابات پارلمانی در این کشور به شکل دستی بازشماری شود. ۹ قاضی هم بر بازشماری تعرفه‌ها نظارت داشتند.

سازمان ملل متحد بازشماری آرای انتخابات پارلمانی عراق را «معتبر» خوانده است.

با اعلام نتایج بازشماری آرای انتخابات به‌لحاظ نظری راه برای تشکیل دولت هموار خواهد شد اما انتظار می‌رود مذاکرات ائتلاف‌های مختلف به‌درازا خواهد کشید. افزون بر این، نتیجه نهایی هنوز به‌طور رسمی توسط دادگاه عالی اعلام نشده است.

روز گذشته، پنج‌شنبه ۹ اوت / ۱۸ مرداد مقتدی صدر به نیروهای سیاسی عراق ۱۵ روز مهلت داد تا شروط او برای انتخاب نخست‌وزیر آینده را عملی سازند وگرنه به مخالفت سیاسی روی خواهد آورد.

ائتلاف سائرون با انتشار «منشور ملی» ۴۰ شرط برای تشکیل دولت و انتخاب نخست‌وزیر مطرح کرده و مقتدی صدر می‌گوید پس از تحقق مطالبات تظاهرکنندگان معترض این منشور باید فوراً به‌اجرا گذاشته شود.

در روزهای اخیر گروه‌هایی از مردم عراق در اعتراض به وضعیت بیکاری و کمبود خدمات عمومی، در شهرهای شیعه‌نشین از جمله بغداد، بصره و نجف، دست به تظاهرات زدند. ارتش عراق برای سرکوب اعتراض‌ها از شبه‌نظامیان مورد حمایت ایران بهره گرفت.

بیشتر بخوانید: