تام کاتن، نماینده مجلس سنای آمریکا اعلام کرد که طرحی برای تحریم مقام‌های ایرانی که در ماجرای گروگانگیری سفارت آمریکا در تهران دست داشتند آماده کرده است. چنانچه طرح کاتن در مجلس سنا به تصویب برسد، با طرح مک‌کال برای قرار دادن نام سپاه پاسداران در فهرست گروه‌های تروریستی ادغام می‌شود و سپس با امضای رئیس‌جمهور آمریکا به قانون تبدیل خواهد شد.

سنای آمریکا. عکس: آرشیو

تصرف سفارت آمریکا یا به تعبیر ولایتمداران «تسخیر لانه جاسوسی»، به دوران ۴۴۴ روزه‌ای از دشمنی سیاسی-نظامی دولت انقلابی ایران و ایالات متحده آمریکا گفته می‌شود که ۱۳ آبان ۱۳۵۸ (۴ نوامبر ۱۹۷۹) با حمله تعدادی از فعالان دانشجویی موسوم به دانشجویان پیرو خط امام به سفارت آمریکا در تهران آغاز شد و با به گروگان‌گیری ۶۶ دیپلمات آمریکایی به یکی از عمیق‌ترین بحران‌های بین‌المللی تبدیل شد. گروگان‌گیری در ۳۰ دی ۱۳۵۹ (۲۰ ژانویه ۱۹۸۱) با پذیرش قرارداد الجزایر از سوی دولت‌های ایران و ایالات متحده آمریکا پایان یافت.

سالگرد تصرف سفارت آمریکا مصادف است با اعمال تحریم‌های نفتی علیه ایران که قرار است از آبان/ نوامبر سال جاری اعمال شود. تام کاتن، نماینده مجلس سنای آمریکا بامداد جمعه ۲۰ ژوئیه/ ۲۹ تیر درباره این طرح گفته است:

«هر کسی که آمریکایی‌ها را گروگان می‌گیرد حق آمدن به ایالات متحده و لذت بردن از آزادی‌های آن را ندارد. تا زمانی که حکومت ایران به حقوق اساسی آمریکایی‌ها احترام نگذارد، از خودشان و خانواده‌هایشان در این کشور استقبال نخواهد شد.»

برخی از چهره‌های اصلاح‌طلب کنونی، در صدر انقلاب از اعضای کمیته تسخیر سفارت آمریکا و جزو دانشجویان پیرو خط امام بودند: سعید حجاریان، معصومه ابتکار، عباس عبدی و محمد رضا خاتمی. محمود احمدی‌نژاد، رئیس سابق جمهوری اسلامی هم ادعا کرده بود که جزو گروگانگیران بوده، اما سازمان سیا ادعای او را تکذیب کرد.

طرح کاتن از دولت آمریکا می‌خواهد که علیه آن دسته از مقام‌های ایرانی که مسئول «آزار، سوءاستفاده، اخاذی، دستگیری، محاکمه، محکومیت، متهم‌سازی یا بازداشت شهروندان ایالات متحده یا ساکنان دائمی قانونی در این کشور با پیوندهای قابل‌توجه با آمریکا، با انگیزه‌های سیاسی باشند»، تحریم‌های ویزا، دارایی و مالی وضع کند.

این طرح همچنین به رئیس‌جمهور آمریکا اختیار می‌دهد ورود اعضای خانواده این دسته از ایرانی‌ها به خاک آمریکا را ممنوع کرده و روادیدهای فعلی این افراد را لغو کند.

پیش از این سه سناتور آمریکایی از جمله مایکل مک‌‌کال طرحی را برای مقابله با تروریسم اسلامی تنظبم کرده بودند که بر اساس آن وزارت خارجه آمریکا مأموریت پیدا کرده بود ماهیت اخوان‌المسلمین و سپاه پاسداران را به عنوان دو سازمان تروریستی بررسی کند. قرار است طرح کاتن، با این طرح ادغام شود.

بیشتر بخوانید: