ليبی امروز سالگرد شورشی که منجر به سرنگونی حکومت قذافی شد را در ميان تدابير امنيتی برگزار کرد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، رهبران جديد ليبی به‌منظور “احترام به خانواده‌های شهيدان، زخمی‌‌شدگان و ناپديدشدگان” هيچ برنامه رسمی‌ای را برای برگزاری نخستين سالگرد انقلاب ليبی تدارک نديدند.

با اين حال جشن‌های خودجوش از روز چهارشنبه گذشته در چند شهر اين کشور به‌ويژه در بنغازی، مرکز نخستين راهپيمايی عليه حکومت قذافی در روز ۱۵ فوريه ۲۰۱۱، برپا است.

راهپيمايی ۱۵ فوريه سال گذشته به‌شکل خودجوش برگزار شده بود اما از روز ۱۷ فوريه اين اعتراضات به‌شکل سازمان‌يافته ادامه يافت.

مالک سهد، خواننده رپ آمريکايی ليبی‌تبار که از سال گذشته به کشور خود بازگشته است می‌گويد: “اين نخستين سالگرد ليبی است. روز آزادی، روزی که از ياد نخواهد رفت. اکنون که قذافی رفته است روزهای آينده بهتری خواهيم داشت.”

به پشتيبانی از مردم سوريه نزديک به ۲۰۰ نفر با تکان دادن پرچم‌ها عليه بشار اسد، رئيس جمهور سوريه شعار سردادند. آن‌ها فرياد می‌زدند: “شرم بر تو بشار”، “نوبت توست که بروی.”

با اين حال ميدان بزرگ شهدا در طرابلس که انتظار می‌رفت مرکز جشن‌ باشد تا پيش از شامگاه امروز خلوت بود.

سازمان عفو بين‌الملل: يک سال است که مردم ليبی جان خود را به خطر انداختند تا عدالت را به‌دست آورند. امروز اميدهای آنان از سوی نيروهای مسلح ياغی که از مصونيت برخوردارند به خطر افتاده و حقوق بشر در اين کشور پايمال می‌شود

فروشندگان پرچم‌های ليبی و همچنين قطر و آمريکا در مناطق اصلی طرابلس در حالی که پرچم‌های سه رنگ سبز، قرمز و سياه را برافراشته بودند در انتظار جمعيت ايستاده بودند.

به‌مناسبت نخستين سالگرد انقلاب ليبی مقام‌های اين کشور اعلام کرده‌اند که به هر زوج تازه دو هزار دينار ليبی (۱۷۶۰ دلار) و به هر کودک ۲۰۰ دينار اعطا خواهد شد.

هم‌زمان، تدابير ويژه امنيتی به‌منظور پيش‌گيری از حمله احتمالی نيروهای طرفدار حکومت سابق در نظر گرفته شده است.

چندين پست بازرسی در سطح شهر ايجاد شده و خودروها مورد بازرسی قرار می‌گيرند که همين امر آمد و رفت را مشکل کرده است.

مصطفی عبدالجليل، رئيس شورای ملی انتقالی شب گذشته اعلام کرد “با هر کس که ثبات ما را تهديد کند به‌شدت برخورد خواهد شد.”

وی که در تلويزيون ليبی صحبت می‌کرد افزود: “ما آغوش خود را به روی همه ليبيايی‌ها ـ چه آن‌ها که از انقلاب پشتيبانی کردند و چه آن‌ها که نه ـ می‌گشاييم. اما اين رواداری به معنای آن نيست که نمی‌توانيم ثبات کشور خود را تضمين کنيم.”

در چنين شرايطی يک گروه ناشناس از طرفداران حکومت معمر قذافی در بيانيه‌ای که بر روی اينترنت منتشر کرده‌اند از تشکيل “جنبش ملی مردمی ليبی” خبر داده‌ و گفته‌اند که اين گروه قرار است در جهت “عدالت و امنيت” و “گسترش گروه‌های شبه‌نظامی مسلح” فعاليت کند.

اين گروه افزوده است که به “شجاعت شهيد معمر قذافی” افتخار می‌کند و هدفش انحلال سازمان‌های شورشيان مسلح و ساخت نهادهای دولتی است.

بسياری از نهادهای غيردولتی تاکنون بارها از نقض حقوق بشر توسط نيروهای مسلح برآمده از تحولات ليبی که در درگيری‌های نظامی با نيروهای حکومت قذافی شرکت داشتند، انتقاد کرده‌اند.

سازمان عفو بين‌الملل روز گذشته در بيانيه‌ای نوشت: “يک سال است که مردم ليبی جان خود را به خطر انداختند تا عدالت را به‌دست آورند. امروز اميدهای آنان از سوی نيروهای مسلح ياغی که از مصونيت برخوردارند به خطر افتاده و حقوق بشر در اين کشور پايمال می‌شود.”

مقام‌های دولت جديد ليبی يک ماه پيش اعلام کرده بودند که برنامه‌ای برای ادغام شورشيان دوران انقلاب در نيروهای امنيتی در نظر دارند. روز گذشته وزارت دفاع ليبی گفت پنج هزار نفر از اين افراد در نيروهای امنيتی ادغام شده‌اند.

با کشته شدن سرهنگ معمر قذافی در روز پنج‌شنبه ۲۸ مهر سال جاری (۲۰ اکتبر ۲۰۱۱) در شهر سرت حکومت ۴۲ ساله وی در ليبی نيز به پايان رسيد.

نحوه کشته شدن وی و معتصم قذافی، پسرش توسط شورشيان باعث شد تا سازمان ملل خواهان تحقيق درباره چگونگی قتل وی شود و سازمان‌های مدافع حقوق بشر نيز عليه اين اقدام اعتراض کنند.