مایک پومپئو، وزیر خارجه ایالات متحده شنبه دومین روز مذاکرات هستهای در پیونگیانگ را سپری کرد. کره شمالی و ایالات متحده به دنبال «شفافسازی» جزئیات توافقی هستند که کلیات آن ۱۲ ژوئن در دیدار رهبران دو کشور امضا شد.
پومپئو سومین دیدار خود از کره شمالی را جمعه ۱۵ تیر / ششم ژوئیه آغاز و برای اولین بار شب را در آنجا سپری کرد. کیم یونگ چول، رئیس سابق آژانس اطلاعاتی کره شمالی در آن سوی میز هدایت مذاکرات را برعهده داشت. چول نقش مهمی نیز در ترتیبدادن دیدار رهبران دو کشور ایفا کرد.
این نخستین دیدار پومپئو پس از نشست دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده با کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی بود که ۱۲ ژوئن در سنگاپور برگزار شد.
در آن دیدار، کیم تعهد داد که «در راستای خلع سلاح هستهای شبه جزیره کره» گام بردارد اما جزئیات آن را مشخص نکرد. پومپئو در حالی به پیونگیانگ رفته که سازمانهای اطلاعاتی ایالات متحده هشدار دادهاند پیونگیانگ به دنبال مخفیکردن و توسعه همزمان بخشهایی از برنامه هستهای خود است.
«بحثهای جدی» برای شفافسازی
کیم یونگ چول شنبه هفتم ژوئیه / ۱۶ تیر در ابتدای دیدار دو طرف گفت که آنها روز پیش از آن «بحثهای بسیار جدی درباره موضوعات مهم» را پیش بردهاند و طعنه زد که وزیر خارجه ایالات متحده به خاطر این بحثها «شاید شب گذشته خوب نخوابیده باشد.»
پومپئو نیز با گفتن اینکه «خیلی خوب خوابیدم» اعلام کرد مذاکرات جمعهشب خوب پیش رفتهاند. او تأکید کرد که هدف «خلع سلاح هستهای کامل و برقراری رابطه بین دو کشور» است و ترامپ «به آیندهای روشنتر برای کره شمالی متعهد خواهد بود.»
هر دو طرف اذعان کردند که باید برخی موارد مطرحشده در مذاکرات جمعهشب را «شفافسازی» کنند. آنها پس از آن در یک ضیافت ناهار کاری گرد هم آمدند.
هدر نوئرت، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده شنبه در نشستی خبری اعلام کرد که مذاکرات پیشرفت داشتهاند اما جزئیاتی ارائه نکرد. او گفت که پومپئو در این مذاکرات سه هدف اصلی را دنبال میکند: خلع سلاح هستهای کامل کره شمالی؛ تضمینهای امنیتی طرفین به یکدیگر؛ و بازگرداندن بازمانده پیکر سربازان کشتهشده در جنگ دو کره در اوایل دهه ۱۹۵۰ میلادی. دو کشور از آتشبس دو کره در ۱۹۵۳ تا کنون هنوز به جنگ میان یکدیگر رسماً پایان ندادهاند.
نوئرت همچنین گزارشهای پیشین درباره عقبنشینی ایالات متحده از مواضع خود را تکذیب کرد، اما توضیح نداد که چرا وزارت خارجه آمریکا هدف اصلی خود را «خلع سلاح هستهای کامل، قابل تأیید و بازگشتناپذیر» پیونگیانگ تعریف نمیکند.
دو مقام آمریکایی به خبرگزاری «رویترز» گفته بودند که واشنگتن از موضع سرسختانه پیشین مبنی بر «خلع سلاح هستهای کامل، قابل تأیید و بازگشتناپذیر» کره شمالی عقبنشینی کرده است.
پومپئو حدود ۴:۳۰ بعدازظهر به وقت محلی پیونگیانگ را به مقصد توکیو ترک کرد. مشخص نیست آیا او همچون دیدارهای گذشته با کیم جونگ اون دیدار کرده است یا خیر.
وزیر خارجه ایالات متحده قرار است یکشنبه با مقامهای کره جنوبی و ژاپن، متحدان آمریکا در شرق آسیا دیدار کند.