پس از اعلام انحلال خانه سينما از سوی وزارت ارشاد و يک روز پس از برگزاری مراسم پايانی بخش بين‌الملل جشنواره فيلم فجر، مراسم آغاز به کار سازمان سينمايی برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری دانشجويان ايران (ايسنا)، محمد حسينی، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامی که در مراسم گشايش سی‌امين جشنواره فيلم فجر از آغاز به‌کار سازمان سينمايی خبر داده بود، صبح امروز سه‌شنبه ۱۸ بهمن‌ماه در مراسم آغاز به کار اين سازمان گفت: “تبديل شدن معاونت به سازمان سينمايی به معنای دولتی کردن سينمای کشور نيست.”

محمد حسينی افزود: “اين سازمان در بودجه ۹۱ اعتبارات بيشتری خواهد داشت و نمايندگان مجلس هم می‌توانند اين اعتبارات را افزايش دهند.”

وی در گفت‌وگو با ايسنا گفت: “ما برای سازمان سينمايی در پی دريافت اعتبارات بيشتری در بودجه سال آينده هستيم. انتظار داريم که نمايندگان مجلس شورای اسلامی هم اين موضوع مهم را مد نظر قرار دهند. چرا که بالا بردن جايگاه سينما نيازمند بودجه است تا بتوانيم از سينماگران حمايت بهتری انجام دهيم.”

جواد شمقدری، رئيس سازمان سينمايی: اگر چه وزارت ارشاد بر اساس قانون می‌تواند خانه سينما را تحويل بگيرد اما ترجيح می‌دهد اين کار را نکند

حسينی در پاسخ به اين پرسش که آيا تمام نهادهای حمايت‌کننده مالی فيلم‌های سينمايی با تشکيل سازمان سينمايی زير نظر اين سازمان قرار می‌گيرند؟ گفت: “پيشنهاد خوبی است که اگر در آينده بتوانيم به اين سمت و سو حرکت کنيم اما اکنون در کوتاه‌مدت بنا بر انجام چنين کاری نداريم.”

وزير ارشاد ادامه داد: “در هر صورت سرنخ همه فعاليت‌های سينمايی به اين سازمان ختم می‌شود.”

جواد شمقدری، معاون امور سينمايی وزارت ارشاد با حکمی از سوی محمد حسينی به رياست اين سازمان منصوب شد.

به گزارش خبرگزاری کار ايران (ايلنا)، جواد شمقدری؛ رئيس سازمان سينمايی نيز يکی از اهداف اين سازمان را “ساماندهی صنوف و سپردن فعاليت‌های سينمايی به صنوف سينمايی” دانست و گفت: “در تشکيلات جديد سازمان سينمايی يک مؤسسه جديد برای فعاليت‌های سينمايی ايجاد می‌شود.”

به‌گفته وی؛ در اين راستا برخی مأموريت‌ها در اين بخش به بخش خصوصی واگذار می‌شود و اين سازمان قصد دارد در سازوکار جديد کاهش ضريب خطا را در دستور کار قرار دهد.

شمقدری گفت: “پيش از ايجاد سازمان سينمايی پروانه ساخت و نمايش در اداره کل نظارت و ارزشيابی صادر می‌شد اما با تأسيس اين سازمان سازوکار اين بخش با بخش خصوصی به‌طور مستمر ادامه پيدا می‌کند.”

وی همچنين اعلام کرد:” اگر چه وزارت ارشاد بر اساس قانون می‌تواند خانه سينما را تحويل بگيرد اما ترجيح می‌دهد اين کار را نکند.”

شمقدری با بيان اين‌که “خانه سينما يکی از مؤسسه‌های وابسته به معاونت سينمايی بود که خود را جدا کرد و مشکلاتی را برای صنوف و معاونت به وجود آورد”، افزود:” بر اساس نظر رئيس جمهور، بايد با تشکيل حدود ۱۰ اتحاديه و سنديکا با فعاليت‌های مشابه به شکل سنديکا و اتحاديه‌ مستقل زير نظر يک اتحاديه مشخص فعاليت کنند.”

بدين ترتيب مسئولان وزارت ارشاد با ايجاد و آغاز کار سازمان سينمايی، عملأ اين نهاد را جايگزين خانه سينما و معاونت سينمايی اين وزارتخانه کردند.

اختلافات مسئولان حکومتی با خانه سينما پيشينه چند ساله دارد. اين اختلافات به جايی کشيد که سرانجام وزارت فرهنگ و ارشاد ايران ۱۳ دی‌ماه سال جاری اعلام کرد خانه سينما منحل شده است اما فرهاد توحيدی، رئيس هيأت مديره خانه سينما با انتقاد از حکم انحلال اين تشکل سينمايی گفت خانه سينما در مقابل بی‌قانونی می‌ايستد.

خانه سينمای ايران يک تشکل غيردولتی است که از سال ۱۳۶۵ و در پی مصوبه مجلس مبنی بر اختصاص دو درصد از درآمد فروش سينما برای “بهبود وضعيت رفاهی و صنفی شاغلان سينما” تأسيس شد. با اين حال تاريخ فعاليت رسمی خانه سينما فروردين ۱۳۷۲ و زمان ثبت آن در اداره ثبت شرکت‌ها و مؤسسات غير تجاری تهران مهر ماه ۱۳۷۲ اعلام شده ‌است.

در روزهای اخير سينماگران مطرح ايران در مخالفت با انحلال خانه سينما بيانيه‌ها و نامه‌هايی منتشر کرده‌اند.

در يکی از گسترده‌ترين مخالفت‌ها عليه انحلال خانه سينما دو هزار نفر از طیف‌های مختلف هنری و اعضای صنوف خانه سینما چندی پيش با انتشار بیانیه‌ای مخالفت خود را با انحلال خانه سينما اعلام کرده و خواهان ماندگاری آن شدند.

مسئولان وزارت ارشاد که خانه سينما را متهم به “فعاليت سياسی” می‌کنند هيچ واکنشی نسبت به اين اعتراض‌ها نشان ندادند و آن‌ها را ناديده گرفتند.