در حدیده، بندر استراتژیک یمن، نبردها ادامه دارد. همزمان سازمان ملل نیز در تلاش است تا حوثیهای مورد حمایت ایران و نیروهای ائتلاف عربی بهرهبری عربستان سعودی را برای آتشبس متقاعد کند. شیعیان حوثی از آتشبس استقبال کردهاند و آمریکا نیز از عربستان سعودی خواسته تا آن را بپذیرد. حوثیها همچنین حاضرند کنترل حدیده به سازمان ملل سپرده شود.
سازمان ملل بیش از هر چیز نگران گسترش بحران انسانی در یمن بر اثر درگیریهای نظامی در حدیده است زیرا بیشتر مواد غذایی و دارویی و سوخت مورد نیاز این کشورِ فقیر که با گرسنگی و بیماری دست به گریبان است، از این بندر تأمین میشود.
در پی گفتوگوهای مارتین گریفیتس، نماینده سازمان ملل در امور یمن با شیعیان حوثی، اکنون سازمان ملل به دستیابی به آتشبس امیدوار شده است. این گفتوگوها پس از آغاز حملات نیروهای ائتلاف عربی بهرهبری عربستان سعودی برای به دست گرفتن کنترل حدیده انجام شد. این ائتلاف که در آن نیروهای امارات متحده عربی نقش مهمی دارند از حکومت عبد ربه منصور هادی، رئیسجمهور یمن حمایت میکند.
گریفیتس پنجشنبه ۲۱ ژوئن / ۳۱ خرداد در بیانیهای گفت: «من متقاعد شدهام که میتوانیم به توافقی برای جلوگیری از گسترش خشونتها [در حدیده] برسیم.»
نماینده سازمان ملل در امور یمن همچنین هشدار داد که افزایش حملات نظامی «پیامدهای جدی سیاسی و انسانی» خواهد داشت.
گریفیتس نشست روزهای اخیر خود با رهبران شیعیان حوثی را مثبت خواند. او قرار است با نمایندگان ائتلاف عربی و دولت یمن نیز در جده دیدار و گفتوگو کند.
نهادهای امدادرسان نگرانیهای خود از درگیریهای نظامی در حدیده را ابراز داشتهاند. آنها از این نگراناند که ادامه درگیریها موجب بسته شدن بندر حدیده شود و جان هزاران نفری که در خطر گرسنگی قرار دارند تهدید شود.در همان حال دیپلماتهای سعودی و امارات متحده عربی فهرستی از فعالیتها و برنامههای کمکهای انسانی خود را روز پنجشنبه در یک نشست خبری در نیویورک ارائه دادند. امارات متحده عربی در حملات نظامی به حدیده نقش اصلی را به عهده دارد.
لانا زکی نسیبه، سفیر امارات متحده عربی در سازمان ملل گفت: «اولویت ائتلاف [عربی] انجام کمکهای انسانی است.» مقامهای سعودی نیز اعلام کردهاند که کشورشان دهها تُن مواد غذایی با کامیون و هواپیما به یمن ارسال میکند. این دو کشور در آغاز سال جاری میلادی نیز در مجموع بیش از ۹۰۰ میلیون دلار به یمن کمکهای بشردوستانه کردهاند.
با این حال ائتلاف عربی به دلیل کشتن غیرنظامیان و بمباران بیمارستانها و بازارها در یمن بارها مورد انتقاد فعالان حقوق بشر قرار گرفته است. نیروهای حوثی نیز با کارگذاری مینهای ضد نفر که موجب کشته و زخمی شدن غیرنظامیان شده و نادیده گرفتن حقوق اقلیتهای دینی و زندانیان، مورد انتقاد قرار گرفتهاند.
عبدالملک حوثی، رهبر انصارالله روز چهارشنبه در یک سخنرانی تأکید کرد که به نبردها ادامه میدهد. در همان حال منابع آگاه به رویترز گفتهاند که حوثیها اعلام کردهاند حاضرند کنترل بندر حدیده را به سازمان ملل واگذار کنند.
این منبع گفته است که حوثیها قوانین کلی سازمان ملل برای مدیریت بندر و بازرسیها را قبول میکنند.
یک دیپلمات غربی نیز گفته است که سازمان ملل بر درآمد بندر حدیده نظارت خواهد کرد و اطمینان حاصل خواهد کرد که این درآمد به بانک مرکزی یمن میرسد. در این زمینه کارکنان دولت یمن همچنان در کنار سازمان ملل کار خواهند کرد.
یک مقام آمریکایی به رویترز گفته است که ایالات متحده از سعودیها و اماراتیها خواسته تا این توافق را بپذیرند. یک منبع آگاه در سازمان ملل نیز خبر داده که ائتلاف عربی به گریفیتس اعلام کرده که این پیشنهادها را مورد بررسی قرار خواهد داد.
بهگفته یک دیپلمات غربی، سعودیها و اماراتیها از پیشنهاد سازمان ملل استقبال کردهاند اما گفتهاند باید این پیشنهاد را به بحث بگذارند.
در همان حال عبدالله معلمی، سفیر عربستان سعودی در سازمان ملل بار دیگر درخواست ائتلاف عربی مبنی بر خروج کامل نیروهای حوثی از حدیده را تکرار کرد و گفت: «ما از حوثیها میخواهیم سلاح خود را به دولت یمن تحویل داده و با ارائه اطلاعات در مورد مکان مینها و مواد انفجاری دستساز، بهشکل مسالمتآمیز حدیده را ترک کنند.»
ائتلاف عربی چهارشنبه ۲۰ ژوئن / ۳۰ خرداد اعلام کرد که ارتش دولتی یمن موفق شده با حمایت نیروهای امارات متحده عربی، کنترل باند جنوبی فرودگاه بندر حدیده را به دست گیرد.
ائتلاف عربی از ماه مارس سال ۲۰۱۵، پس از آنکه شیعیان حوثی کنترل صنعا، پایتخت یمن را در دست گرفتند در این کشور مداخله نظامی کردند. جنگ یمن تاکنون ۱۰ هزار کشته و سه میلیون آواره داشته است. نزدیک به دو سوم جمعیت یمن که حدود ۲۷ میلیون نفر میشود، به کمکهای انسانی نیاز دارند و خطر مرگ بر اثر گرسنگی جان بیش از ۸ میلیون نفر را تهدید میکند.
بیشتر بخوانید: