سردار قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران که در سال‌های اخیر کمترین حضور را در بین رسانه‌ها داشته، اخیراًنکاتی در پیوند با تحولات کشورهای عربی مطرح کرد که واکنش‌هایی در پی داشته است.
 
قاسم سلیمانی که از سوی برخی مطبوعات عربی و تحلیل‌گران آمریکایی به “ژنرال بدون سایه” ملقب شده است، هفته گذشته در نشست مقدماتی “کنفرانس جوانان و بیداری اسلامی” گفته است: “ایران در جنوب لبنان و عراق نیز حضور دارد. در واقع این مناطق به نوعی تحت تاثیر عملکرد و تفکر جمهوری اسلامی ایران هستند.”
 
به دنبال انتشار سخنان این فرمانده نیروی قدس در خبرگزاری دانشجویان ایران،ایسنا، و برخی رسانه‌ها، روز چهارشنبه پنجم بهمن‌ماه شماری از نمایندگان پارلمان عراق با صدور بیانیه‌ای ضمن محکوم کردن سخنان قاسم سلیمانی گفته‌اند، وی دچار “توهم” شده است.
 
متن گزارش ایسنا از سخنان آقای سلیمانی، اگرچه ساعتی پس از انتشار غیر قابل دسترس شد، اما پیش از چنین اقدامی، دیگر رسانه‌ها آن را با ذکر منبع منتشر کرده‌ بودند.
 
 بر اساس گزارش‌های منتشر شده، واکنش و بازتاب سخنان قاسم سلیمانی در کشورهای اردن، لبنان و عراق به گونه‌ای بوده است که سفرای ایران در این کشورها مجبور به توضیح و همچنین تکذیب گزارش ایسنا شده‌اند.
 
پیشتر نیز وزارت خارجه عراق در بیانیه‌ای مطبوعاتی از کشورهای همسایه خواسته بود به حاکمیت دولت منتخب مردم این کشور احترام بگذارند و در امور داخلی عراق دخالت نکنند.
به نظر میرسد، بیانیه وزارت خارجه عراق هم واکنشی به سخنان قاسم سلیمانی باشد.
 
دکتر محمود عثمان عضو پارلمان عراق: سخنان قاسم سلیمانی همان سیاست‌های ایران را بازگو می‌کند، چون وی نزدیک‌ترین فرد به شخص خامنهای است. او خواسته در برابر آمریکا با کارت‌هایی که در دست دارد، بازی کند،اما بدون تردید این دخالتی آشکار در امور عراق است
 
دکتر محمود عثمان عضو پارلمان عراق به زمانه می‌گوید: “سخنان قاسم سلیمانی همان سیاست‌های ایران را بازگو می‌کند، چون وی نزدیک‌ترین فرد به شخص خامنهای است. طبعاً قاسم سلیمانی با بیان این سخنان خواسته در برابر آمریکا با کارت‌هایی که در دست دارد، بازی کند، اما بدون تردید این دخالتی آشکار در امور عراق است.”
 
دکتر فریبرز صارمی، استاد دانشگاه و پژوهشگر روابط بین‌الملل مقیم آلمان هم در پیوند با نفوذ قاسم سلیمانی در منطقه به زمانه می‌گوید: “سردار قاسم سلیمانی یکی از مقتدرترین شخصیت‌های نظامی وابسته به سپاه پاسداران و سپاه قدس جمهوری اسلامی است. سال‌هاست فعالیت‌ها و مانورهای برون مرزی را انجام می‌دهد.
 
سردار سلیمانی نفوذ بسیار زیادی در عراق، لبنان، سوریه و خاورمیانه دارد. قاسم سلیمانی مرد اول سپاه قدس، تمام تلاشش این است با عربستان و ترکیه مبارزه و ازکاهش قدرت شیعه‌ در عراق جلوگیری کند.”
 
خیزش کشورهای عربی و سپاه قدس
 
در سال‌های گذشته و مخصوصاً در هنگام خیزش مردم کشورهای عربی، جمهوری اسلامی به حمایت از گروه‌های شیعه و دخالت در امور داخلی برخی کشورها متهم شد.
 
فریبرز صارمی می‌گوید: “بیشتر کشورهایی که طی سال گذشته تجربه اعتراض‌های مردمی داشتند، سنی بودند. با توجه به تفاوت‌هایی که گروه‌های شیعه با گروه‌های سنی‌ دارند، قاسم سلیمانی از شیعه‌ها طرفداری می‌کند.
 
درست است که گروه‌های سنی هم تاحدودی با قاسم سلیمانی و جمهوری اسلامی در ارتباط هستند، ولی گروه‌های سنی به ویژه با عربستان و در ترکیه در تماس هستند و امکانات مالی و تسهیلات‌شان از عربستان و ترکیه می‌آید نه از طریق سپاه قدس و قاسم سلیمانی. سپاه قدس تمام هدفش این است که هلال شیعه را گسترش دهد و ابتدا در خاورمیانه و اگر هم بتوانند حتی به اروپا. شاید در د‌هه‌های آینده این خطر وجود داشته باشد که اروپا از طرف شیعه‌ها یا سنی‌ها اسلامیزه شود.”
 
از سوی دیگر پس از آغاز اعتراض‌های سوریه، سپاه قدس به خاطر حمایت از حکومت بشار اسد در سرکوب مخالفان، مورد تحریم ایالات متحده آمریکا قرار گرفت.
 
فریبرز صارمی: بیشتر کشورهایی که طی سال گذشته تجربه اعتراض‌های مردمی داشتند،سنی بودندسپاه قدس تمام هدفش این است که هلال شیعه را گسترش دهد و ابتدا در خاورمیانه و اگر هم بتوانند حتی به اروپا…
 
بر اساس اعلام وزارت خزانه‌داری آمریکا، نام قاسم سلیمانی و حسن چیذری، یکی دیگر از فرماندهان عالی‌رتبه سپاه قدس در فهرست تحریم قرار گرفتند.
 
هم‌چنین به گزارش خبرگزاری فرانسه یکی از مقامات بلندپایه آمریکا که نخواسته بود نامش فاش شود، گفته بود: “ما مطمئن هستیم که سلیمانی با مقامات بلندپایه سوریه از جمله بشار اسد، رئیس‌جمهوری این کشور دیدار کرده است.
 
این مقام آمریکایی گفته بود، واشینگتن دلایلی در دست دارد که نشان می‌دهد ایران در تامین تجهیزات نظامی برای نیروهای امنیتی سوریه به هدف سرکوب مخالفان بشار اسد کمک کرده است.
 
قاسم سلیمانی همچنین در پیوند با تحولات سوریه در نشست مقدماتی “اجلاس جوانان و بیداری
 
اسلامی” گفته است: “مردم سوریه و قومیت‌ها به طور كامل طرفدار حكومت هستند و در اهل سنت نیز بخش مهمی از مردم به تحولات سوریه و دخالت غرب با نگرانی نگاه می‌كنند.
 
هم‌چنین این تحركات در سوریه اغلب در شهرها نبوده است، بلكه در روستاها بوده و ادامه دارد.
 
این در حالی است كه طرفداران معارضه نتوانستند یک تجمع میلیونی در اعتراض به حكومت بشار اسد ایجاد كنند و پس از ورود ناظران اتحادیه عرب به سوریه بازهم در این كشور اتفاقی نیفتاد. بنابراین مرض سوریه مرضی نیست كه حكومت آن را از بین ببرد.”
 
بر اساس آمارهای منتشر شده، تاکنون بیش از پنج‌هزار نفر در جریان نا آرامی‌های سوریه کشته شده‌اند.
 
توهم ژنرال
 
قرار است “کنفرانس بین‌المللی جوانان و بیداری اسلامی” در روزهای نهم و دهم بهمن‌ماه سال جاری در تهران برگزار شود.
 
 این فرمانده سپاه قدس با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران بر مبنای یک نیاز این كنفرانس بین‌المللی را برگزار می‌كند، افزوده است: “دشمن از روند تحولات غافلگیر شده است و حتی ایران این قابلیت را دارد كه این حركت را ضد دشمن گسترش بدهد. این در حالی است كه این قابلیت در اردن و نه در تركیه وجود دارد، اما جمهوری اسلامی ایران این قابلیت را دارد كه حركت را سازماندهی و باعث تشكیل حكومت‌های اسلامی در جهت مبارزه با استكبار شود.”
 
تحلیل‌گران بر این باورند که پس از خیزش مردم کشورهای عربی در یک سال گذشته، روابط ایران و ترکیه دچار تحولاتی شده است.
 
جمهوری اسلامی ایران این قابلیت را دارد كه حركت را سازماندهی و باعث تشكیل حكومت‌های اسلامی در جهت مبارزه با استكبار شود. دشمن از روند تحولات غافلگیر شده است و این قابلیت در اردن و نه در تركیه وجود دارد
 
پیشتر زریان روژهلاتی، تحلیل‌گر امور سیاسی ترکیه در گفت‌وگو با زمانه گفته بود: “ترکیه قصد دارد رهبری بهار عربی را در دست بگیرد، اما ایران مخالفت می‌کند.
 
ترکیه با این کار می‌خواهد مخالفت خود را با اسرائیل نشان دهد. از طرفی مخالفتش با سوریه به این دلیل است که در آینده می‌خواهد جایگاه خود را در منطقه تحکیم بخشد. به همین خاطر این کشورها هرکدام به نوعی کارت‌های فشار خود را علیه ترکیه بیشتر به کار می‌برند.”
 
فرمانده سپاه قدس هم‌ گفته است: “ایران در جنوب لبنان و عراق نیز حضور دارد. در واقع این مناطق به نوعی تحت تاثیر عملكرد و تفكر جمهوری اسلامی ایران هستند.”
 
 شماری از نمایندگان پارلمان عراق در بیانیه‌ای سخنان قاسم سلیمانی را محکوم کرده‌اند. به گزارش العربیه این بیانیه که به امضای نمایندگان عضو ائتلاف العراقیه درآمده، در آن تاکید شده است سیاست‌های نوری مالکی، نخست وزیر این کشور باعث شده کشورهای دیگر به عراق تعدی کنند. آنان نوشته‌اند: “برخی از تشکل‌هایی که در دولت مالکی حضور دارند به زمینه‌سازی برای دخالت ایران و اجرای استراتژی های آن می پردازند.”
 
فریبرز صارمی می‌گوید: “اکنون مسئله، مبارزه برای گسترش ژئوپلیتیک ایران از یک طرف و عربستان و ترکیه از طرف دیگر است. این کشورها مبارزه ژئوپلیتیک و ژئواستراتژیکی با هم دارند.”
 
نمایندگان مجلس عراق تاکید کرده‌اند: “قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس که گفته بود عراق تحت نفوذ ایران است و این کشور می‌تواند در عراق دولت اسلامی تشکیل دهد دچار توهم شده است.”
 
فرمانده سپاه قدس در پیوند با برگزاری اجلاس “کنفرانس بین‌المللی جوانان و بیداری اسلامی” گفته است: “برگزاری این اجلاس می‌تواند به جوانان كشورهای دیگر نشان دهد كه چگونه می‌توان بر اساس یك حكومت دینی، توسعه صنعتی و دموكراسی را ایجاد كرد.”
 
تعرض به خاک عراق
 
وزارت خارجه عراق در بیانیه مطبوعاتی خود از “دخالت” کشورهای همسایه انتقاد کرده و از آنان خواسته است، به حاکمیت دولت منتخب مردم این کشور احترام بگذارند.
 
محمود عثمان بر این باور است که کشورهای ایران و ترکیه در سال‌های گذشته نه تنها در امور داخلی عراق دخالت کرده‌اند، بلکه به خاک این کشور نیز تعرض کرده‌اند
 
به گزارش دویچه‌وله، در بیانیه وزارت خارجه عراق آمده است: “مقامات کشورهای همسایه نشانگر تمایل آنها برای دخالت در امور داخلی عراق بوده و نیز بی‌احترامی به دولت این کشور که از سوی مردم عراق انتخاب شده است.”
 
محمود عثمان بر این باور است که کشورهای ایران و ترکیه در سال‌های گذشته نه تنها در امور داخلی عراق دخالت کرده‌اند، بلکه به خاک این کشور نیز تعرض کرده‌اند.
 
آقای عثمان به حملات هوایی و توپخانه‌ای چند سال گذشته ترکیه و ایران به مرزهای کردستان عراق اشاره می‌کند که باعث کشته شدن چندین تن از شهروندان کرد شد.
 
این در حالی است که غضنفر رکن‌آبادی، سفیر ایران در بیروت در دیدار با میشل سلیمان، رئیس‌جمهور لبنان ضمن تکذیب سخنان اخیر قاسم سلیمانی، بر “موضع جمهوری اسلامی ایران در دخالت نداشتن در مسائل داخلی دیگر کشورها و حمایت از استقرار و آرامش لبنان” تاکید کرد.
 
فریبرز صارمی در گفت‌وگو با زمانه، به فعالیت نیروهای قدس در عراق اشاره می‌کند و می‌گوید:
 
“در سال‌های گذشته هزاران نفر از واحد قدس و سپاه پاسداران در عراق فعال بودند، به‌ویژه از شیعه‌های عراق حمایت کردند. در سال 2008 موقعی که مبارزه آمریکا با مقتدی صدر خیلی بالا گرفت، قاسم سلیمانی این تنش را تاحدی کاهش داد.”
 
در همین زمینه:

عراق در چنگال ژنرال وحشت