آرمان نامدار – در برنامههای گذشته در مورد آشکارسازی برای خانواده و همسر صحبت کردیم. اینبار میخواهیم درباره آشکارسازی برای افرادی خارج از دایره بستگان و خانواده صحبت کنیم. دایرهای که هر روز بخش مهمی از ساعتهای زندگیمان را با افراد این دایره میگذرانیم. دایره دوستان.
بهطور قطع دوستان ما بخش مهمی از زندگی اجتماعی ما را تشکیل میدهند و داشتن رابطهای که با درک متقابل همراه است به عمق و مفید بودن دوستیمان کمک میکند. آشکارسازی برای دایره دوستان از این جهت اهمیت دارد که در رابطه اجتماعی ما با بستگان و خانواده دایره دوستان نقش مکمل را بازی میکند. دوستانی که دگرجنسگرا هستند و ممکن است برای درک بهتر همدیگر لازم باشد با آنها راجع به احساسها و گرایش جنسیمان صحبت کنیم. درست مانند بسیاری دیگر از چیزهایی که فقط با دوستانمان در میان میگذاریم. شاید اگر بعضی دوستانمان از گرایش جنسی ما آگاه شوند ما را بهتر درک کنند و بیشتر همدل شوند. به هر حال وقتی پذیرفتیم که از “گنجه” بیرون بیاییم باید بپذیریم که برای برخی از نزدیکان ما اعم از خانواده یا دوستان هم آشکارسازی کنیم. اینکه بتوانیم برای کسانی که به آنها نزدیک هستیم و میتوانیم به آنها اعتماد کنیم آشکارسازی کنیم به ما بیشتر و بهتر کمک میکند که خارج از گنجه راحتتر و شادابتر زندگی کنیم.
فراموش نکنیم که لزومی ندارد برای همه دوستان از گرایش جنسیمان صحبت کنیم. خیلی از دوستان ما در دایره دوستان نزدیک نیستند و چون مدام با آنها ارتباط نداریم لازم هم نیست که آنها را در مسائلی شریک کنیم که با دوستیمان همشعاع نیست. در خیلی از موارد شمار دوست یا دوستان نزدیک ممکن است به یک یا شمار کمتر از انگشتان یک دست ختم شود. پس نخست بهتر است رابطه خودمان و دوستانمان را بسنجیم و فاصلهای که با آنها داریم را به طور دقیق اندازهگیری کنیم. طبیعی است که ما هیچگاه با دوستانی که کم یا خیلی کم در ارتباط هستیم درد دل نمیکنیم و احساسهایمان را با آنها به اشتراک نمیگذاریم و با آنها بهندرت مشورت میکنیم. هدف ما این است که خارج از گنجه طوری زندگی کنیم که ناچار به بازگشت به داخل گنجه نباشیم. پس یادمان باشد خارج از گنجه زندگی کردن به معنای آشکارسازی برای همه نیست.
چه چیزهایی ضروری است؟
برای آشکارسازی با نتیجه بهتر میتوانیم چند نکته کوچک را رعایت کنیم:
زمان: زمان یکی از مهمترین عناصر آشکارسازی است چه برای دوستان چه برای خانواده. افشا کردن همچنین رازی، درست در روزی که نه برای شما و نه دوستتان خوب بوده است زمان مناسبی نیست، اما در مورد پیدا کردن زمان مناسب زیاد هم مته به خشخاش نگذارید و منتظر یک روز ایدهآل نباشید. بهتر است لحظهای را انتخاب کنید که شما و دوستتان زمان و حوصله کافی برای صحبت کردن دارید و هر دو توان این را دارید که با مسئله جدی برخورد کنید. پس خیلی ناگهانی لب به سخن نگشایید و رازتان را بگویید.
جای مناسب: اینکه در چه موقعیتی و در چه جایی با دوستتان راجع به گرایشتان جنسی صحبت کنید هم مهم است. قطعاً نباید در حضور دیگران راجع به مسائل شخصی صحبت کنید. محیط تحصیل مثل مدرسه و دانشگاه یا محل کار را برای آشکارسازی انتخاب نکنید هرچند دیگران حضور نداشته باشند. بهتر است جایی را انتخاب کنید که میتوانید در آنجا احساس امنیت کنید و دیگران متوجه صحبت شما نخواهند شد.
حفظ آرامش: پیش از شروع صحبت از دوستتان بخواهید پیش از اینکه حرفی بزند صحبتهایتان را کامل بشنود و اگر نظری دارد به شما مهلت بدهد که همه حرفتان را بزنید.
شنونده با حوصلهای باشید: پس از اینکه همه حرفهای خود را گفتید حالا نوبت دوست شماست که صحبت کند و نظر بدهد. یادتان باشد که شنیدن حرفهای او هم مهم است. ممکن است دوستتان راجع به گرایش جنسی شما از پیش حدس و گمانهایی زده و منتظر شنیدن این حرفها از شما باشد. ممکن است برعکس کاملاً شوکه شود. پس از مرحله صحبت باید منتظر واکنش دوستتان باشید. واکنشی که شما نمیدانید چیست. حتی اگر واکنش اولیه وی مناسب نباشد شما میبایست آرامش خود را حفظ کنید و به حرفهای دوستتان گوش دهید و حرفهایش را قطع نکنید. طوری رفتار نکنید که انگار تحمل شنیدن صحبتهای او را ندارید.
فرصت بدهید: هضم کردن این واقعیت که شماهمجنسگرا هستید ممکن است یک واقعیت عجیب و شوکهآور برای دوستتان باشد. پس باید به وی فرصت دهیم که از مرحله شوک بگذرد. بهتر است به او چند روز مهلت بدهید. در این زمان دوست شما فرصت دارد دادههای شما را کنار هم بچیند و منطقی و عادلانهتر تصمیم بگیرد. میتوانید خودتان به او پیشنهاد دهید که چند روز دیگر راجع به این مسئله دوباره نظر بدهد. پس از چند روز دوباره شرایط را بسنجید و از دوستتان بپرسید که آیا مایل است راجع به گرایش جنسی شما بیشتر با هم صحبت کنید یا نه. در همه این روند حفظ آرامش را مد نظر قرار دهید.
سخت نگیرید: میبایست بپذیرید که دوستتان ممکن است زمان طولانیای را لازم داشته باشد یا حتی ممکن است دوستیتان خیلی خوب پیش نرود. اگر شما در دوران نوجوانی به گرایش جنسیتان پی بردهاید و برای دوستتان در همین دوران آشکارسازی کردهاید دوستتان ممکن است واکنش خیلی بدی در برابر همجنسگرایی شما داشته باشد. بعضیها ممکن است به سختی نظر منفیشان را تغییر دهند و زمان زیادی لازم داشته باشند تا واقعیتها را درک کنند. رفتار آنها هرچقدر هم که بد باشد شما همچنان بارفتار دوستانه برخورد کنید. اگر دوستتان سرسخت است شما سماجت نکنید و مدام پاپیچ نشوید که شما را بپذیرد. اگر بعضی از دوستان نمیخواهند شما را آنگونه که هستید بپذیرند، آنها را به حال خود بگذارید. اگر آنها به خاطر گرایش جنسیتان با شما قهر کردند ناراحت نباشید. اگر آنها فقط در مواقع خوشگذرانی با شما دوست بودند و با پیدا شدن یک تفاوت دیگر نمیخواهند رابطه دوستی را با شما حفظ کنند تلاش برای نگهداشتن این دوستی منطقی نیست. ما تا زمانی با دوستانمان عهد دوستی میبندیم که بتوانیم رابطهمان را ادامه دهیم و تفاوتهایمان را بهطور متقابل درک کنیم. نگران نباشید همیشه میتوان دوستان جدیدی پیدا کرد.
chera bayad raftareshon har cheghadr ham ke bad bud ma hanoz dostaneh barkhord konim?che mani dare?
mage kasi bedehekareh kasi ya mage kasi khalaf karde?
رفتار آنها هرچقدر هم که بد باشد شما همچنان بارفتار دوستانه برخورد کنید.
کاربر مهمان / 29 January 2012
از مسئولان محترم رادیو زمانه تقاضامندم قدری بیشتر به حقوق دگرباشان بها دهند واقعاً به نیازهای حیاتی دگرباشان کم توجهی میشود خیل عظیم دگرباشان جامعه به حمایت اجتماعی و صنفی بیشتری نیاز دارند.
نادر / 21 January 2012
اول باید ببینی که دوستات آماده کام اوت هستند یا خیر. بعد یواش یواش ذهنشون رو آماده کنی این کار ممکنه چند سال زمان نیاز داشته باشه. می شه مثلن هربار بحثی درباره همجنسگراها راه بندازی یا اینکه موضوعاتی اینجوری رو هر از گاهی پیش بکشی و توضیحات پشت متنی بهشون بدی و یواش یواش واسه کام اوت آماده شون کنی. ممکنه بعد از کام اوت یه نمه بین تون فاصله بیافته که اولش طبیعیه ولی اگه خوب مدیریتش کنی می بینی که اونم حل می شه باید سیاست به خرج بدی همین
حامد / 18 January 2012