ساعت ۳۰: ۸ دقیقه صبح چهارشنبه، زمانی که بمب خودکار روی پژوی ۴۰۵ “مصطفی احمدی روشن” منفجر شد، مهم‌ترین اتفاق خبری هفته به وقوع پیوست. معاون بازرگانی سایت هسته‌ای نظنز در این ترور جان خود را از دست داد و در لیست قربانیان ترورهای زنجیره دانشمندانی اتمی ایران قرار گرفت.
 
 
علاوه بر خبر ترور او که انعکاس رسانه‌ای وسیعی پیدا کرد، برخی تحولات دیگر نظیر صدور حکم اعدام برای امیرمیرزایی حکمتی به اتهام جاسوسی برای سازمان اطلاعات آمریکا، خبر رایزنی‌های جهانی برای تحریم خرید نفت از ایران، انتشار یادداشتی از سوی سردار حسین علایی حاوی انتقادهایی ضمنی از شیوه رهبری آیت الله خامنه‌ای و رد صلاحیت گروهی گسترده از داوطلبان نمایندگی در انتخابات پیش روی مجلس شورای اسلامی  در لیست خبرهای مهم هفته قرار داشتند. نبض سیاست مروری خبری-تحلیلی بر این رویداد‌ها داشته است.
 
یک قربانی دیگر؟
 
دادگاه انقلاب تهران در یک اقدام قابل پیش بینی روز دوشنبه (۱۹ دی) حکم به اعدام امیر میرزایی حکمتی داد. او از سوی دادگاه بابت “عضویت در سازمان جاسوسی آمریکا و همکاری با دولت متخاصم” مجرم شناخته شده بود.
 
دفتر دادستان کل کشور و سخنگوی قوه قضاییه متعاقب صدور این حکم در اطلاعیه ای اعلام کرد که حکم صادره به وکیل متهم ابلاغ شده و این حکم قابل قابل اعتراض در دیوان عالی کشور است.  این در حالی بود که خانواده میرزایی حکمتی تمام اتهام‌ها علیه فرزندانشان را رد کرده و گفته‌اند که وی برای بازدید از مادربزرگ‌اش عازم تهران شده بوده است.
 
امیر میرزایی حکمتی از سوی دادگاه بابت عضویت در سازمان جاسوسی آمریکا و همکاری با دولت متخاصم، مجرم شناخته شد، اما خانواده این زندانی گفته اند که ادعاهای مطرح شده واهی است و معتقدیم که اعترافات دروغی او داوطلبانه نبوده و تحت شرایط سخت واجباری بوده است
 
اطلاعیه خانواده این زندانی، واکنشی به برنامه ماه گذشته تلویزیون دولتی ایران  بود که در آن امیر میرزایی حکمتی  به جاسوسی برای سازمان جاسوسی آمریکا اذعان می‌کرد. خانواده او در واکنش به این اعترافها نیز  گفته اند: “ادعاهای مطرح شده علیه امیر واهی است و معتقدیم که اعترافات دروغی او داوطلبانه نبوده و تحت شرایط سخت واجباری بوده است.”
 
وزارت خارجه ایالات متحده نیز به شدت از تصمیم دادگاه انقلاب تهران در صدور حکم اعلام برای امیرمیرزایی حکمتی ابراز نگرانی کرده و گفته است که “در صورت صحت خبر”، از طریق سفارت سوئیس در تهران پیگیر وضعیت وی خواهد بود. با توجه به تشدید تنش‌های نظامی و اطلاعاتی میان ایران و آمریکا بعید نیست که این متهم در دادگاه تجدید نظر نیز به مرگ محکوم شود. اقدامی که می‌تواند فضای روابط دو کشور را بازهم تیره‌تر کند.
 
پیام های روشن و غیرمنتظره
 
انتقاد تلویحی سردار حسین علایی، رییس پیشین ستاد مشترک سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، از آیت الله علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی، شوک خبری قابل توجهی را در فضای سیاسی و رسانه‌ای ایران ایجاد کرد. او طی یادداشتی که روز دوشنبه (۱۹ دی) در روزنامه اطلاعات به چاپ رسید، بدون ذکر نام از آیت الله خامنه‌ای، به شکل تلویحی وی را مورد نقد قرار داد.
 
در این یادداشت با اشاره به تجربه انقلاب اسلامی، این مساله پیش کشیده شده بود که چگونه سرکوب مرگبار اعتراضهای مردمی توسط حکومت “محمدرضا پهلوی” در ‌‌نهایت منجر به خروج شاه از ایران ظرف یک سال شد. سردار علایی سپس با سوالهایی که پیوند نزدیکی با شرایط امروزی ایران دارد، از سرکوب اعتراض‌های خیابانی، حصر رهبران معترضان، متهم ساختن منتقدان به تبعیت از بیگانه و به رسمیت نشناختن حق اعتراض‌های قانونی، به عنوان زمینه‌های سقوط دولت شاه یاد کرده بود.
 
سردار علایی طی یادداشتی در روزنامه اطلاعات، از سرکوب اعتراض‌های خیابانی، حصر رهبران معترضان، متهم ساختن منتقدان به تبعیت از بیگانه و به رسمیت نشناختن حق اعتراض‌های قانونی، به عنوان زمینه‌های سقوط دولت شاه یاد کرده بود
 
یادداشت سردار علایی بیشتر از این جهت مورد توجه قرار گرفت که او پیش‌تر از سوی “محمد نوری زاد” روزنامه نگار منتقد حکومت به نگارش نامه انتقادی خطاب به  رهبر جمهوری اسلامی دعوت شده بود. نوری زاد در نامه پانزدهم خود با اسم بردن از برخی فعالان سیاسی و مدنی از آن‌ها خواسته بود که نامه‌هایی در نقد عملکرد رهبر جمهوری اسلامی بنویسند.
 
این دعوت از سوی برخی افراد مورد اشاره  اجابت شد اما یادداشت سردار علایی مورد توجه مضاعف قرار گرفته است. فعالان مخالف حکومت متعاقب انتشار این یادداشت گفته‌اند که سردار علایی نماد آن گروه از چهره‌های سپاهی است که از سیاست‌های کنونی جمهوری اسلامی ناامید و سرخورده‌اند.
 
آمادگی برای تحریم نفت
 
قدرت‌های غربی طی هفته گذشته به تلاشهای خود برای تحریم خرید نفت از جمهوری اسلامی شدت دادند و به موازات آن تنش میان تهران و جامعه جهانی افزایش یافت. آخرین گزارش‌ها حکایت از این دارد که وزیران امور خارجه ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا در جلسه روز سوم بهمن ماه درباره تحریم نفت ایران تصمیم گیری خواهند کرد.
 
بر اساس گزارش‌ها، این احتمال وجود دارد که تحریم‌ها به دلیل قراردادهای جاری میان برخی کشورهای اروپایی با ایران به مدت ۶ ماه به تاخیر بیافتد اما در اجرای آن پس از این تاریخ تردیدی وجود ندارد. در همین حال ایالات متحده آمریکا نیز علاوه بر رایزنی با برخی وارد کنندگان نفت ایران نظیر ژاپن و کره جنوبی، اقدام‌های تکمیلی دیگری را در این زمینه انجام داده.
 
آن طور که خبرگزاری آسوشیتدپرس در روز جمعه (۲۳ دی) گزارش داده است، شرکت‌ دولتی “ژوهای ژنرونگ” چین، شرکت نفتی “کوئو” در سنگاپور و شرکت نفتی “فال” در امارات متحده عربی  به دلیل معامله با ایران مشمول تحریم‌های آمریکا شده‌اند.
 
خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داده است، شرکت‌ دولتی “ژوهای ژنرونگ” چین، شرکت نفتی “کوئو” در سنگاپور و شرکت نفتی “فال” در امارات متحده عربی  به دلیل معامله با ایران مشمول تحریم‌های آمریکا شده‌اند
 
 ایران طی هفته‌های اخیر هشدار داده بود که در صورت مواجهه با تحریم‌های نفتی، تنگه هرمز را به روی نفتکش‌های سایر کشورها خواهد بست اما این تهدید نیز واکنش شدیدی را از سوی آمریکا و انگلیس به همراه داشته است.
 
دیوید کامرون روز جمعه (۲۳ دی) در اظهار نظری گفت که کشورش تحت هر شرایطی اجازه بستن تنگه هرمز را نمی‌دهد و روزنامه “نیویورک تایمز” خبر از ارسال پیامی از سوی آمریکا به آیت الله خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی داد که در آن تصریح شده بود اقدام احتمالی ایران در بستن تنگه هرمز “خط قرمز” آمریکا خواهد بود.
 
بمبی که بمب خبری ایجاد کرد
 
صبح چهارشبه خبری بر صفحه رسانه‌های ایران نقش بست که واژه‌های بمب گذاری، دانشمند هسته‌ای و ترور در آن برای مخاطبان آشنا بود. برای چهارمین بار طی دو سال گذشته یکی از دانشمندان هسته‌ای قربانی یک عملیات تروریستی شد و بمب گذاران دقیقا از‌‌ همان شیوه‌ای استفاده کردند که در ترورهای قبلی هم امتحان شده بود.
 
این بار نوبت “مصطفی احمدی روشن” معاون بازرگانی تاسیسات اتمی نظنز بود. آن طور که یک مقام استانداری تهران به خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) گفته بود “این انفجار در ساعت هشت و ۳۰ دقیقه صبح به وقت تهران رخ داد که در جریان آن یک موتورسوار با متصل کردن یک بمب مغناطیسی به بدنه پژو ۴۰۵ که حامل سه سرنشین بوده، این خودرو را منفجر کرد.”
 
مقام‌های جمهوری اسلامی بلافاصله پس از این واقعه انگشت اتهام را متوجه دستگاه‌های اطلاعاتی آمریکا و اسراییل کردند. آیت الله خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی نیز روز جمعه (۲۳ دی) با صدور اطلاعیه‌ای ضمن تکرار این ادعا گفت که “این حادثه تروریستی مانند دیگر جنایات شبکه‌ تروریزم بین‌الملل دولتی، با طراحی یا همراهی سرویس‌های سیا و موساد عمل شده و نشانه‌ به بن‌بست رسیدن استکبار جهانی است.”
 
برای چهارمین بار طی دو سال گذشته یکی از دانشمندان هسته‌ای قربانی یک عملیات تروریستی شد و بمب گذاران دقیقا از‌‌ همان شیوه‌ای استفاده کردند که در ترورهای قبلی هم امتحان شده بود
 
 در واکنش‌های مقام‌های ایران اختلاف نظرهایی نیز قابل مشاهده است. گروهی از محافظه کاران تندرو گفته‌اند که ایران نیز باید در مقام تلافی دست به ترور چهره‌های موثر اسراییل بزند.
 
در همین راستا یک مقام امنیتی نیز روز جمعه (۲۳ دی) به خبرگزاری نیمه دولتی فارس گفت که “ایران وارد دوران جدیدی از عملیات ویژه اطلاعاتی علیه دشمنان خود خواهد شد، امری که در آن مهارتی ویژه و منحصر به‌فرد دارد و البته دامنه پاسخ ایران فرامرزی و منطقه‌ای است. با این وجود علی لاریجانی رییس مجلس ایران روز جمعه گفت که “از نظر عملیاتی ترور کار بی‌ارزشی است و دیگران هم می‌توانند.”
 
صلاحیت از دست رفته
 
 بررسی صلاحیت کاندیداهای انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی هفته گذشته از سوی هیات‌های اجرایی وزارت کشور پایان یافت و اعلام نتایج آن به تنش میان محافظه کاران دامن زد.
 
 هیات‌های اجرایی در بررسی های خود صلاحیت اکثر داوطلبان منتقد دولت را رد کردند و در میان رد صلاحیت شدگان نام برخی از چهره‌های منتقد سر‌شناس در مجلس فعلی نظیر علی مطهری، حمیدرضا کاتوزیان، علیرضا محجوب، علی عباسپور تهرانی، فاطمه آجر لو، عباسعلی‌نورا، پیمان فروزش، قدرت الله علیخانی و داریوش قنبری به چشم می‌خورد.
 
رد صلاحیت‌ها به حدی گسترده بود که علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی و محمدرضا باهنر نایب رییس مجلس نسبت به آن واکنش‌های نسبتا شدیدی نشان دادند
 

اکثر اعضای فراکسیون اقلیت مجلس که از آن‌ها به عنوان فراکسیون اصلاح طلبان نیز یاد می‌شود در این بررسی رد صلاحیت شده بودند.

رد صلاحیت‌ها به حدی گسترده بود که علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی و محمدرضا باهنر نایب رییس مجلس نسبت به آن واکنش‌های نسبتا شدیدی نشان دادند. لاریجانی در سخنانی گفت که “رد صلاحیت‌ها کار درستی نبود و مبنای درستی نداشت.”

محمدرضا باهنر هم رد صلاحیت این کاندیدا‌ها را با عبارت “تنگ نظری” توصیف کرد. برخی تحلیلگران می‌گویند که دولت با رد صلاحیت منتقدان خود از طریق هیات‌های اجرایی انتخابات عملا از آن‌ها انتقام گرفته است.

انتظار می‌رود که این رد صلاحیت‌ها بر آرایش نیروهای حامی شرکت در انتخابات تاثیر جدی بگذارد و برخی رد صلاحیت شده‌ها را متقاعد کند که همچون گروه‌های اصلاح طلب، نسبت به سلامت و آزادی انتخابات پیش رو به طور علنی اعتراض کننند.