ابتدا مکرون و اکنون مرکل: دونالد ترامپ در واشنگتن صدراعظم آلمان را به حضور پذیرفت. مرکل به آمریکا رفته است تا از جمله در مورد برجام با ترامپ گفت‌وگو کند و او را قانع کند که در برجام بماند.

جمعه ۲۷ آوریل/ ۷ اردیبهشت، واشنگتن: دیدار دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا و آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان در کاخ سفید
جمعه ۲۷ آوریل/ ۷ اردیبهشت، واشنگتن: دیدار دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا و آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان در کاخ سفید

دیدار آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان از آمریکا برخلاف سفر سه روزه اخیر امانوئل مکرون به واشنگتن کوتاه خواهد بود. دیداری دو ساعت و ۴۰ دقیقه‌ای، کنفرانس خبری مشترک و ضیافت شام و سپس بازگشت به آلمان.

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا پیش از به حضور پذیرفتن مرکل، در توئیتر خود از این دیدار به‌گرمی استقبال کرد. او به‌رغم اختلاف‌های موجود با آلمان در زمینه‌های مختلف، به‌هنگام پذیرفتن مرکل در کاخ سفید نیز تلاش کرد تا خود را میزبان خوشحالی نشان دهد.

انتظار می‌رود که این دو بیش از هر چیز درباره پنج موضوع گفت‌وگو کنند: توافق هسته‌ای با ایران و تهدید ترامپ برای خروج از آن، بحران سوریه، سیاست حمایت ترامپ از تولید داخلی آمریکا در عرصه تجارت جهانی، خط لوله گاز نورداستریم-۲ بین روسیه و دریای بالتیک و سهم آلمان در بودجه نظامی ناتو.

در مورد توافق هسته‌ای ایران یا برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، دونالد ترامپ به آلمان، فرانسه و بریتانیا مهلت داده تا توافق هسته‌ای کنونی را تا ۱۲ ماه مه (۲۲ اردیبهشت) تکمیل کنند. رئیس جمهور آمریکا برجام را «بدترین توافق همه دوران‌ها» می‌داند و گفته است که اگر برجام تکمیل نشود از این توافق خارج و تحریم‌ها علیه ایران را بار دیگر به‌اجرا خواهد گذاشت. با این حال، بریتانیا، فرانسه و آلمان می‌گویند توافق هسته‌ای در حال انجام است و به دنبال راه‌هایی برای رفع نگرانی‌های ترامپ درباره فعالیت‌های گسترده‌تر ایران بدون ورود به توافق هسته‌ای هستند.

پیش از مرکل، امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه سه‌شنبه ۲۴ آوریل/ ۴ اردیبهشت در کاخ سفد اعلام کرد که به نظر او، علاوه بر برجام به توافق تازه‌ای با ایران در زمینه نظارت بر تأسیسات موشکی سپاه، محدود کردن نفوذ ایران در خاورمیانه و همچنین محدویت غنی‌سازی اورانیوم تا سال ۲۰۲۵ نیاز است. او در کنگره آمریکا گفت توافق هسته‌ای را نمی‌توان کنار گذاشت چون بر سر آن توافق شده است اما می‌توان درباره توافق تازه گفت‌وگو کرد.

در پی اظهارات وزارت خارجه آلمان اعلام کرد که «اولویت مطلق» آلمان حفظ توافق هسته‌ای و اجرای آن توسط همه طرف‌هاست: «توافق هسته‌ای توسط هفت کشور و اتحادیه اروپا مذاکره شد و نمی‌تواند دوباره مورد مذاکره قرار گیرد (…) اما روشن است که فراتر از توافق، ما می‌خواهیم اطمینان حاصل کنیم که برنامه هسته‌ای ایران اهداف منحصراً مسالمت‌آمیز دارد.»

مرکل نیز گفته است که با نظارت بر برنامه موشکی ایران موافق است‎ اما معتقد است که تجدید نظر در «بند غروب» برجام‎ میسر نیست‎. بر اساس «بند غروب»، ایران پس از ۱۰ سال می‌تواند سانتریفوژهای غنی‌سازی را افزایش دهد و پس از ۱۵ سال اجازه خواهد داشت حجم اورانیوم کمتر غنی‌شده خود را بیشتر کند.

رسانه‌های آلمان نوشته‌اند که تلاش مرکل در سفر بر واشنگتن حفظ برجام است.

در زمینه تجارت خارجی، ترامپ تعرفه‌ای برای واردات آلومینیوم و فولاد اعمال کرده و مرکل می‌خواهد با ترامپ در باره آزاد شدن دائمی تجارت فولاد و آلومینیوم گفت‌وگو کند.

در مورد خط لوله گاز نورداستریم-۲ بین روسیه و دریای بالتیک منتقدان در ایالات متحده معتقدند که اروپای غربی به این طریق بیش از حد وابسته به کرملین خواهد شد.

درباره بودجه ناتو ترامپ معتقد است که سهم مالی آلمان کم است. او می‌خواهد که همه کشورهای عضو ناتو حداکثر تا سال ۲۰۲۴ سالانه دست‌کم دو درصد تولید ناخالص داخلی خود را صرف هزینه دفاعی کنند. اعضای ناتو نیز توافق کردند که تا سال ۲۰۲۴ سهم دو درصد از درآمد اقتصادی خود را وقف بودجه ناتو کنند.

تاکنون در کنار آمریکا، تنها بریتانیا، یونان، لهستان و استونی هزینه‌ای بیش از دو درصد از درآمد اقتصادی خود را به ناتو پرداخته‌اند.

دونالد ترامپ در توئیتر خود درباره دیدار با مرکل نوشت: «موضوعات بسیار زیادی برای صحبت کردن وجود دارد و ما زمان کمی داریم.» با این حال ترامپ درباره نتیجه مذاکرات اظهار خوش‌بینی کرد و افزود: «[این گفت‌وگوها] برای دو کشور بزرگ ما خوب خواهد بود.»

بیشتر بخوانید: