ماجرای رویارویی ورزشکاران ایرانی و اسرائیلی در جمهوری اسلامی همچنان از مسائل اصلی و جنجال‌برانگیز ورزش کشور محسوب می‌شود. دادستانی مهدی تاج، رئیس فدراسیون فوتبال را برای ادای توضیحات درباره بازگشت مسعود شجاعی به تیم ملی فوتبال احضار کرد. کاپیتان تیم ملی پس از آن‌که با تیم باشگاهی‌اش در یونان به مصاف تیم اسرائیلی رفته بود، از بازی در تیم ملی ایران محروم شده بود.

مسعود شجاعی، کاپیتان تیم ملی فوتبال ایران پس از مدتی محرومیت در دیدار ۳ فروردین ایران و تونس بار دیگر بازوبند کاپیتانی را بست و بازی کرد.
مسعود شجاعی، کاپیتان تیم ملی فوتبال ایران پس از مدتی محرومیت در دیدار ۳ فروردین ایران و تونس بار دیگر بازوبند کاپیتانی را بست و بازی کرد.

مهدی تاج، رئیس فدراسیون فوتبال ایران دوشنبه ۲۷ فروردین برای توضیح درباره موضوع بازگشت مسعود شجاعی به تیم‌ملی فوتبال ایران به مراجع قضایی احضار شد.

رئیس فدراسیون فوتبال واکنشی به این احضار نشان نداد اما این مسئله بازتاب وسیعی در شبکه‌های اجتماعی یافت:

احضار مهدی تاج به دادستانی در حالی صورت می‌گیرد که محمدعلی پورمختار نماینده اصولگرای مجلس شورای اسلامی ۵ فروردین در این‌باره به خبرگزاری فارس گفته بود که «وزیر ورزش در مورد بازی مسعود شجاعی مقابل یک تیم فوتبال اسرائیلی باید پاسخ دهد».

پورمختار افزوده بود: «دعوت از مسعود شجاعی برای حضور در تیم ملی در این شرایط قابل پذیرش نیست، و مجلس در قالب طرح سؤال پیرامون این مسئله سؤال خواهد کرد.»

مسعود شجاعی و احسان حاج‌صفی، دو ملی پوش تیم فوتبال ایران که سال گذشته در باشگاه پانیونیوس بازی می‌کردند، سوم اوت / ۱۲ مرداد سال قبل، در ترکیب تیم خود در مقابل تیم مکابی تل آویو به میدان رفتند.

از آنجا که شجاعی و حاج‌صفی تیم خود را در سفر به اسرائیل برای بازی رفت مرحله سوم مقدماتی لیگ قهرمانان اروپا همراهی نکرده بودند، با توجه به شکست یک بر صفر در بازی رفت، باشگاه و سرمربی تیم تأکید کرده بودند که این دو بازیکن باید به تعهد خود در مقابل باشگاه وفادار باشند و در بازی برگشت در برابر نماینده اسرائیل به میدان بروند.

شجاعی و حاج‌صفی اما در بازی برگشت در حالی که مچ‌بند ایران بر دست داشتند، ۹۰ دقیقه برای تیمشان بازی کردند. مسئولان ورزش ایران از این دو بازیکن خواستند که به‌دلیل رویارویی با ورزشکاران اسرائیلی اظهار پشیمانی کنند اما شجاعی چنین نکرد و حاج‌صفی نیز در اینستاگرام متنی به دفاع از کشورش نوشت.

رویارویی با اسرائیل:

علیرضا کریمی، عضو تیم ملی امید ایران در وزن ۸۶ کیلوگرم در رقابت‌های کشتی آزاد زیر ۲۳ سال قهرمانی جهان برای روبه‌رو نشدن با کشتی‌گیر اسرائیلی، در میانه کشتی با حریف روس و در حالی که با نتیجه ۳ بر ۲ پیش بود، به توصیه مربیان تیم ملی به عمد شکست خورد و از رسیدن به مدال طلای جهان بازماند.
علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی از او تقدیر کرد.
علیرضا کریمی پس از واگذاری مسابقه خود با کشتی‌گیر روسی در مصاحبه‌ای با خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) گفت که وقتی از مربیان خود شنید باید ببازد تا با حریف اسرائیلی روبه‌رو نشود «دنیا روی سرش خراب شد». او گفته بود: «در یک آن تمام زحمات و سختی‌هایی که ماه‌ها در تمرینات و دور از خانواده به امید کسب مدال طلای جهان متحمل شده بودم از جلوی چشمانم گذشت. شوکه شده بودم و انگار سطل آب یخ را روی سرم ریختند. دیگر قدرت ایستادن روی پاهایم را هم نداشتم.»
این دومین باری بود که علیرضا کریمی با قرعه اسرائیل در مسابقات جهانی مواجه می‌شد، او یک‌بار نیز در مسابقات جهانی جوانان در سال ۲۰۱۳ به همین دلیل نتوانست به مدال طلا برسد.
کریمی در مصاحبه خود درباره این مورد گفت: «به من گفتند به اندازه پاداش قهرمان جهان که ۴۰ سکه بود به تو می‌دهیم اما وقتی پدرم پس از مسابقات جهانی ۱۳۹۲ با نامه فدراسیون کشتی به وزارت ورزش رفت و خواستار عمل مسئولان به قول‌شان شد به او گفته بودند، “به ما ربطی ندارد که پاداش کشتی نگرفتنش مقابل اسرائیل را بدهیم”.»
در مرداد سال جاری نیز مسعود شجاعی و احسان حاج‌صفی، دو ملی پوش تیم فوتبال ایران که در باشگاه پانیونیوس یونان بازی می‌کنند، در ترکیب تیم خود در مقابل تیم مکابی تل آویو به میدان رفتند و این موضوع برای آن‌ها دردسرساز شد.

در پی این مسائل مسعود شجاعی مدتی از حضور در تیم ملی فوتبال ایران محروم ماند تا این‌که در روز جمعه ۳ فروردین او در دیدار دوستانه با تیم ملی تونس بار دیگر بازوبند کاپیتانی را بست و وارد میدان شد. او پس از این مسابقه حضور دوباره خود در تیم ملی را «افتخار بسیار بزرگی» دانست.

محمدعلی پورمختار پس از این دیدار با اشاره به بازی مسعود شجاعی در مقابل تیم اسرائیلی گفته بود: «ما نمی‌خواهیم ورزش را سیاسی کنیم و بحث عدم مصاف با نمایندگان رژیم صهیونیستی یک بحث سیاسی نیست بلکه یک موضوع اعتقادی است و فراکسیون ورزش باید بازیکنان را در این باره توجیه کند.»

این در حالی است که در بند چهارم اساس‌نامه فدراسیون جهانی فوتبال (فیفا) آمده است: «تبعيض قائل شدن به هر شكلی عليه كشوری، فردی حقيقی يا گروهی از افراد با در نظر گرفتن اصليت نژادی، جنسی، معلولیتی، گويشی، مذهبی، سياسی يا دلايل ديگر، به شدت ممنوع و از طريق اخراج يا تعليق قابل مجازات است.»

جمهوری اسلامی ایران، اسرائیل را به رسمیت نمی‌شناسد و از آن با عنوان رژیم غاصب صهیونیستی یاد می‌کند. رهبران و سران جمهوری اسلامی هم بارها خواهان نابودی و محو اسرائیل از صفحه روزگار شده‌اند.

بر اساس همین سیاست، پس از پیروزی انقلاب در ایران و تبیین مواضع جمهوری اسلامی در قبال اسرائیل، ورزشکاران ایرانی از سال ۱۳۶۲ (۱۹۸۳) از رقابت با ورزشکاران اسرائیلی منع شده‌اند یا این‌که خود تن به رقابت با آن‌ها نداده‌اند؛ هر چند استثناهایی هم وجود داشته است.

این موضوع ماه‌های گذشته به‌ویژه در کشتی ایران به مسئله‌ای بی‌سابقه تبدیل و منجر به استعفای اعتراض‌آمیز رسول خادم، رئیس فدراسیون کشتی و همه اعضای شورای فنی کشتی آزاد و فرنگی ایران شد. آن‌ها از مسئولان حکومتی ایران خواستند تا تکلیفِ رقابت‌های کشتی‌گیران ایران با حریفان اسرائیلی را روشن کنند. رسول خادم به فرماندهان سپاه پاسداران گفته بود که اگر با اسرائیل سر جنگ دارند اسلحه به دست گیرند و نه آن‌که خود را پشت ورزشکاران ایرانی پنهان کنند.

مسعود سلطانی‌فر، وزیر ورزش ۱۵ اسفند اعلام کرد که رهبر جمهوری اسلامی درباره رویارویی ورزشکاران ایرانی و اسرائیلی به‌عنوان یک «اصل کلی و راهبردی» تصمیم گرفته و نمی‌توان از نظر او برگشت. او افزود با استعفای رسول خادم هم موافقت نشده و خادم می‌بایست به وظایف خود در مقام رئیس فدراسیون کشتی ایران عمل کند.

مسعود شجاعی پیش از این به دلیل اظهارنظرهای انتقادی خود درباره وضعیت فوتبال کشور و فساد حاکم بر آن نیز مورد غضب مسئولان ورزشی کشور قرار گرفته بود. شجاعی گفته بود سر تا پای سیستم فوتبال ایران، از فدراسیون تا نشریات ورزشی، فاسد است و پرونده‌های فساد در فوتبال ایران به نتیجه نمی‌رسند زیرا باید افرادی افشا شوند که خود صاحب قدرت هستند و تعدادشان هم زیاد است. رئیس فدراسیون فوتبال ایران این سخنان شجاعی را پسندیده ندانسته بود.

شجاعی از جمله فوتبالیست‌هایی است که از حضور زنان در ورزشگاه‌ها پشتیبانی می‌کند.

بیشتر بخوانید: