تهدید کارگران معترض توسط مدیرعامل شرکت ره‌آوران آفاق صنعت چند روزی است خبر ساز شده. فریبرز قاسمی یکی از کارآفرینان برتر تقدیر شده توسط دولت جمهوری اسلامی است و کارکنان خود را به ضرب و شتم و بیرون انداختن تهدید می‌کند.

جشن تولد فریبرز قاسمی مدیرعامل موسسه راه‌آوران آفاق صنعت

ره‌آوران آفاق صنعت یک موسسه ارائه دهنده خدمات آموزش، مشاوره، تحقیق و پژوهش به واحدهای تولیدی ، صنعتی و خدماتی در ایران است و از بدو تاسیس در سال ۱۳۸۱ تا به حال ۶۳۰۰ دوره آموزشی برای ۱۲ هزار تن از کارکنان موسسه‌های دولتی، عمومی و خصوصی برگزار کرده است.

این موسسه یکبار در دولت محمود احمدی‌نژاد به عنوان کارآفرین برتر و بار دیگر در دوره ریاست‌ جمهوری حسن روحانی به عنوان موسسه برتر در اموزش تعالی سازمان مورد تقدیر قرار گرفته است.

مدیرعامل شرکت که این روزها همانند خلیلی چسب هل خبر ساز شده، از جمله افرادی است که با عنوان «کارآفرین برتر» و جوان روابط نزدیکی با نهادهای دولتی دارد و برپایه اطلاعاتی که در وب‌سایت موسسه آمده، یکی از شرکای اصلی سازمان‌های دولتی و عمومی برای برگزاری کنفرانس‌ها و سمینارهای آموزشی است.

کاربران شبکه اجتماعی توئیتر اما یکشنبه ۲۰ اسفند بخشی از مکاتبه فریبرز قاسمی در کانال تلگرامی کارکنان موسسه را عمومی کردند. او در این مکاتبه با ادبیاتی سخیف کارکنانی که به عدم دریافت دستمزد سه ماه گذشته معترض بودند، را به «با مشت و لگد بیرون کردن» تهدید کرده و با فحاشی به آنان دستور داده در اموری که به آنان مربوط نیست دخالت نکنند.

اطلاعات زیادی از فریبرز قاسمی در دسترس نیست جز سخنرانی‌هایش در سمینارها و یا دیدار با برخی از مدیران رده بالای نهادهای دولتی و عمومی.  نام او به عنوان دبیر اجرایی و رئیس شورای سیاستگذاری چهارمین همایش ملی آسیب‌شناسی آموزش سازمانی هم منتشر شده است.

در قسمت درباره ما موسسه ره‌آوران آفاق صنعت سال تاسیس این موسسه ۱۳۸۱ اعلام شده اما جزئیات بیشتری در باره مالکان شرکت و چگونگی فعالیت آن بیان نشده، تنها تعداد سمینار و همایش‌های برگزار شده توسط موسسه و حوزه‌های فعالیت آن ذکر شده است.

این موسسه فروردین سال جاری به اتهام «تقلید» و «سوءاستفاده از نام آفاق صنعت» از چند موسسه مشابه و همکار سابق موسسه به دادسرای تهران شکایت کرد.

وب‌سایت موسسه در توضیح این شکایت مدیران دیگر موسسات مشابه را «دفترداران و منشی» دانسته که «خیال می‌کنند مدیر عامل هستند».

خلاء قانون کار

جزئیاتی درباره تعداد کارکنان موسسه منتشر نشده، در آگهی‌های تبلیغاتی موسسه برای برگزاری کارگاه‌ها و سمینارهای آموزشی نام یکی از روانشناس‌هایی که در صدا و سیما جمهوری اسلامی برنامه دارد، به چشم می‌خورد. سیما فردوسی و موسسه آفاق صنعت زمستان امسال یک دوره آموزشی تحت عنوان «زنان، تعادل در خانواده و کار» برگزار کرده‌اند.

پس از افشای مکاتبه تهدیدآمیز مدیرعامل اما یکی از کارکنان موسسه در حساب کاربری توئیتر خود نوشته که بدون قرارداد و دریافت مزد بیش از یک ماه است که در آنجا کار می‌کند و می‌خواهد کار را ترک کند.

اشتغال بدون قرارداد و خارج از نظارت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی یکی از عارضه‌های اصلی کارگران در ایران به شمار می‌رود. قوانین جمهوری اسلامی تحت عنوان حمایت از تولید به قراردادهای موقت رسمیت بخشیده و کارگاه‌های با تعداد کارکن کمتر از ۵ تن را هم از قوانین کار معاف کرده است.

علاوه بر این به گفته فعالان کارگری وزارت کار وظیفه نظارت و بازرسی از محیط‌های کارگری را انجام نمی‌دهد و یا در انجام آن تخلفات کارفرمایان را نادیده می‌گیرد.

موسسه منادیان عدالت که به تازگی برای حمایت حقوقی از کارگران فعال شده، چندی پیش از اشتغال گروهی از زنان در یک کارگاه با دستمزد ۵۰۰ هزار تومان در ماه خبر داد. یکی از زنان کارگر به این موسسه گفته است: کارفرما هنگام مراجعه بازرسان کارگران را در انبار مخفی و از دیده شدن آنان جلوگیری می‌کند.

براساس گزارش مقام‌های دولتی حداقل ۸۰ درصد کارگران ایران با قرارداد موقت اشتغال دارند. این در حالی است که وزیر کار گفته ۲۳ درصد نیروی کار جذب بازار «غیررسمی» – یعنی شغل‌های بدون قرارداد و حمایت قانونی و بیمه- شده است.


یک نمونه دیگر: