ترکیه اعلام کرده که عملیات نظامی «شاخه زیتون» در شمال سوریه و در منطقه عفرین تا اردیبشت ۹۷/ مه ۲۰۱۷ به پایان می‌رسد. همزمان دولت ترکیه و دولت مرکزی عراق در نظر دارند عملیات مشترکی را علیه حزب کارگران کردستان (پ ک ک) انجام دهند.

پنجشنبه ۸ مارس، وین: مولود چاووش اوغلو وزیر خارجه ترکیه در یک نشست خبری. در پیش زمینه: ترکیه همواره زیباست

مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه پنجشنبه ۸ مارس/۱۷ اسفند در یک نشست خبری که در وین برگزار شد، اعلام کرد که عملیات نظامی «شاخه زیتون» تا قبل از ماه مه سال جاری به پایان می‌رسد.

آغاز و انجام عملیات عفرین

  بن‌علی ییلدیریم نخست وزیر ترکیه ۲۱ ژانویه اعلام کرد عملیات «شاخه زیتون» با پشتیبانی و تأیید روسیه و دمشق آغاز شده است. ییلدیریم گفت: «ما نگرانی‌های ایران را برطرف خواهیم کرد و روسیه هیچ مخالفتی با این موضوع ندارد.»
ویکتور موراخوفسکی کارشناس نظامی معتقد است که جزئیات عملیات «شاخه زیتون» هفته پیش از آغاز عملیات، در طی بازدید رئیس کل سرویس امنیت و اطلاعات ترکیه از مسکو به بحث گذاشته و تدقیق شده بود.
ژنرال یوری نتکاتچف توضیح می‌دهد:
«منفعت دمشق در پاک کردن مسئله جدایی‌طلبی کردهاست. این منفعت ایران هم است، چون با کردها مشکل دارد.»
ولادیمیر پوپوف کارشناس نظامی گمان می‌کند مسکو دلیل دیگری برای «برادری» با آنکارا دارد. در واقع، روز قبل از آغاز عملیات ترکیه علیه‌ ی. پ. گ، یعنی ۱۹ ژانویه، آنکارا «ساخت دومین خط لوله زیردریایی گاز ترکیش استریم توسط گازپروم [شرکت نفت و گاز روسی] را تصوب کرد. این خط لوله‌ گازپروم را به سواحل ترکیه متصل می‌کند.
سرهنگ الکساندر اوچینیکف، مجروح جنگ دونباس، موقعیت عفرین را یادآور موقعیت دونباس در تابستان ۲۰۱۴ می‌داند: «در حال حاضر، اگر نیروهای هوایی را حذف کنیم، جنگ در شمال سوریه را اساساً گروه‌های مسلح طرفدار ترکیه رهبری می‌کنند که ترکیه به آنها تجهیزات نظامی داده است. این به آنکارا و ارتشش اجازه می‌دهد خودشان را [مستقیماً] درگیر نکنند. ترکیه تلاش می‌کند با تروریست خواندن کردهای ‌‌ی. پ. گ، به این تهاجم، ظاهر یک جنگ داخلی بدهد و نه یک حمله خارجی. مبارزان طرفدار ترکیه به همان شکلی درصدد تصرف عفرین هستند که مبارزان طرفدار روسیه دونباس را گرفتند.»
جنگ عفرین با معاهده نظامی ترکیه با دولت مرکزی عراق علیه پ ک ک به پایان می‌رسد.
تهران هم از منافع آن برخوردار می‌شود: تأمین امنیت انتقال نفت از کرکوک به ایران.
عفرین: حمله‌ای با داغ نام مسکو

پیش از این رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه اعلام کرده بود که عملیات نظامی ارتش ترکیه علیه کردهای شمال سوریه ممکن است تا مرزهای عراق گسترش پیدا کند. ایالات متحده آمریکا به عنوان هم‌پیمان ترکیه در ناتو اما با گسترش این عملیات مخالفت کرده بود. اکنون ترکیه ظاهراً به راهکار تازه‌ای برای تمکین از خواست آمریکا از یک سو و سرکوب کردها در شمال سوریه و عراق از سوی دیگر دست پیدا کرده.

وزیر خارجه ترکیه در نشست خبری خود در وین اعلام کرد که بعد از انتخابات پارلمانی عراق دولت ترکیه در نظر دارد در چارچوب یک توافق نظامی با دولت مرکزی عراق عملیات متشرکی را علیه حزب کارگران کردستان در خاک عراق آغاز کند. نیروهای پ ک ک در حال حاضر در ارتفاعات قندیل در شمال عراق مستقر شده‌اند.

ترکیه، ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا، پ ک ک را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار داده‌اند.

فاتح یلدیز، سفیر ترکیه در عراق با انتشار پیامی در توئیتر اعلام کرده که جزئیات توافق نظامی ترکیه با عراق علیه حزب کارگران کردستان را در جلسه‌ای با علی فیاض مشاور امنیت ملی عراق به بحث گذاشته است. در این جلسه که پنجشنبه ۸ مارس در بغداد برگزار شد، تأمین امنیت کرکوک نیز مطرح شد.

از ۱۰ روز قبل تاکنون انتقال نفت اقلیم کردستان عراق از طریق کرکوک به ایران به دلیل «موانع امنیتی» متوقف شده است.

سرنوشت شهروندان ترکیه‌ای که در عراق بازداشت و زندانی شده‌اند و گشودن دومین گذرگاه مرزی که در جنگ دولت مرکزی عراق با اقلیم کردستان مسدود شده بود، از دیگر موضوعات نشست سفیر ترکیه در عراق با مشاور امنیت ملی حیدر عبادی بود.

در عفرین چه می‌گذرد؟

دولت ترکیه از گروه اسلام‌گرای فیلق الشام در شمال سوریه حمایت می‌کند. این گروه پنجشنبه ۸ مارس/ ۱۷ اسفند اعلام کرد که کنترل منطقه «جندیرس» در جنوب غربی عفرین را به دست گرفته‌اند. دیده‌بان حقوق بشر سوریه که در لندن مستقر است و  تحولات جنگ داخلی سوریه را گزارش می‌دهد اعلام کرده که هنوز ارتش ترکیه و فیلق الشام بر عفرین مسلط نشده‌اند.

رسانه‌های ترکیه اما گزارش داده‌اند که ارتش ترکیه در مرکز شهر عفرین مستقر شده است و با این حال جنگ خانه به خانه در برخی محله‌های شهر ادامه دارد.

از شامگاه گذشته جنگنده‌های شکاری نیروی هوایی ترکیه منطقه جندریس را بمباران کردند.  در این بمباران‌ها دست‌کم هفت نفر از غیر نظامیان کشته شده‌اند.

عملیات ارتش ترکیه علیه کردهای سوریه با اجازه مسکو در ۲۰ ژانویه سال جاری آغاز شد. یک روز قبل از آغاز این عملیات، آنکارا «ساخت دومین خط لوله زیردریایی گاز ترکیش استریم توسط گازپروم [شرکت نفت و گاز روسی] را تصوب کرد. این خط لوله‌، گازپروم را به سواحل ترکیه متصل می‌کند.

بیشتر بخوانید: