حکومت ایران در واکنش به اعتراضات سراسری شش روز گذشته در این کشور، چهارشنبه ۱۳‌ام دیماه،  راهپیمایی‌هایی در چند شهر این کشور برگزار کرد.

تظاهرات حکومتی در گرگان، چهارشنبه ۱۳‌ دیماه

صدا و سیما راهپیمایی امروز هواداران حکومت در ایلام، کرمانشاه، گرگان را به طور زنده پوشش داد. این راهپیمایی‌ها در شهرهای دیگری از جمله اراک، نهاوند و بوشهر هم برگزار شد. حاضران در این راهپیمایی‌ها پرچم‌ ایران و عکس‌ رهبر این کشور را در دست داشتند.

ناآرامی‌های شش روز گذشته در ایران را می‌توان جدی‌ترین چالش پیشروی جمهوری اسلامی در حدود یه دهه گذشته به شمار آورد. این ناآرامی‌ها تا شب گذشته، ۱۲ تیرماه ادامه یافت. در ویدیوهایی که شهروندان در شبکه‌های اجتماعی منتشر کرده‌اند، پلیس ضد شورش در بسیاری از شهرهای ایران حضور پررنگی دارد.

آیت‌الله خامنه‌ای روز گذشته در واکنش به اعتراض‌ها و ناآرامی‌های اخیر “دشمنان” را مسئول این رویدادها دانست.

هواداران حکومت در راهپیمایی چهارشنبه ۱۳ تیرماه شعار می‌دادند «خونی که در رگ ماست، هدیه به رهبر ماست».

تظاهرات سراسری شش روز گذشته در ایران ابتدا با اعتراض به مشکلات اقتصادی کشور آغاز شد اما بعدتر سویه سیاسی بی‌سابقه پیدا کرد و خیلی زود جوانان معترض شعارهای تندی بر ضد رهبر و حکومت این کشور سر دادند.

تا کنون ۲۱ تن در جریان این اعتراضات کشته شدند. دو تن از کشته‌شدگان مأمور امنیتی بودند.

در روزهای اخیر تنها در تهران، پایتخت دستکم ۴۵۰ تن دستگیر شدند. در دیگر نقاط ایران نیز صدها معترض بازداشت شده بودند.

مقامات قضایی می‌گویند برخی از این افراد ممکن به اعدام محکوم شوند.

حامیان حکومت هم در راهپیمایی چهارشنبه ۱۳ دی خواستار اعدام اغتشاشگران وابسته به اسرائیل شدند.

دولت ایران در روزهای گذشته برای کنترل اعتراضات اخیر، دسترسی به شبکه‌های اجتماعی تلگرام و اینستاگرام -که پیش از این در ایران آزاد بودند- را محدود کرده است.

افزایش قیمت کالاهای اساسی و فساد در دستگاه‌های حکومتی از جمله عوامل اعتراضات اخیر خوانده شدند.

در سال ۲۰۱۵ ريیس جمهوری ایران، حسن روحانی موفق شد در مذاکره با قدرت‌های جهانی بر سر برنامه هسته‌ای این کشور به توافق برسد. بر اساس این توافق ایران برنامه اتمی خود را محدود می‌كند و  در ازای آن تحريم‌های بين المللی به شکل تدریجی کاهش می‌یابند.

اما در عرصه داخلی روحانی از اجرای وعده‌هایش مبنی بر بهبود وضعیت اقتصادی و رفاه بازماند. سال گذشته، آماری بیکاری در میان جوانان این کشور نفت‌خیز به  ۲۸.۸ درصد رسید. همزمان انتخاب دونالد ترامپ به ریاست جمهوری آمریکا نیز اجرای برجام را با چالشی جدی مواجه کرده است.

در همین زمینه: مجموعه مطالب زمانه درباره برآمد جنبش اعتراضی (از دی‌ماه ۱۳۹۶)