وزارت خارجه ایران دو روز بعد از رأیگیری درباره قطعنامه پیشنهادی عربستان سعودی برای محکوم کردن دولت میانمار به خاطر نقض حقوق اقلیت مسلمان روهینگیا، با ارسال یادداشت رسمی به دبیرخانه سازمان ملل، رأی مثبت خود به این قطعنامه را ثبت کرد. سخنگوی وزارت خارجه میگوید صرفاً به دلیل انتقادات کمیته سوم سازمان ملل از نقض حقوق بشر در ایران در رأیگیری مجمع عمومی شرکت نکرده و این ربطی به همسویی ایران با سیاستهای روسیه و چین ندارد.
۳ دی مجمع عمومی سازمان ملل، با ۱۲۲ رأی موافق، ۱۰ رأی مخالف و ۲۴ رأی ممتنع، قطعنامهای را تصویب کرد که بر اساس آن، از دولت میانمار خواسته شده بود به خشونتها علیه مسلمانان روهینگیا پایان دهد. این قطعنامه را عربستان سعودی پیشنهاد داده بود. چین، سوریه و روسیه که در موضوعات حقوق بشری از متحدان ایران به شمار میآیند به این قطعنامه رأی منفی داده بودند. ایران در رأیگیری مجمع عمومی سازمان ملل شرکت نکرده بود و عدهای در داخل کشور غیبت ایران را به همسویی با روسیه تعبیر کرده بودند.
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه سهشنبه ۵ دی به خبرگزاریهای داخلی گفته است:
«عدم شرکت ایران در رأیگیری مربوط به نقض حقوق بشر در میانمار با عنایت به برخی ابعاد فنی و کارشناسی بوده است، اما با توجه به اهمیت ملاحظات سیاست خارجی جمهوری اسلامی و مبانی اصولی سیاست خارجی کشور، امروز با ارسال یادداشت رسمی به دبیرخانه سازمان ملل متحد، رأی مثبت جمهوری اسلامی ایران به این قطعنامه ثبت گردید.»
دفتر نمایندگی ایران در نیویورک با انتشار بیانیهای اعلام کرده بود که به این دلیل که«کمیته سوم» قطعنامه محکومیت میانمار را پیشنهاد داده، در رأیگیری در مجمع عمومی سازمان ملل شرکت نکرده است.
دفتر نمایندگی ایران در این بیانیه عربستان سعودی را که یکی از اعضای کمیته سوم است به «سیاستزدگی و ضد ایرانی بودن» متهم کرده بود.
«کمیته سوم» یکی از ۶ کمیته سازمان ملل متحد است که موضوعات فرهنگی، اجتماعی و حقوق بشری را در دستور کار خود دارد.
بهرام قاسمی در توضیح «ابعاد فنی و کارشناسی» وزارت خارجه که سبب غیبت ایران در روز رأیگیری در مجمع عمومی سازمان ملل شد، گفته است:
«جمهوری اسلامی ایران طی سه دهه اخیر مستمراً به روند سیاستزدگی و برخورد تبعیض آمیز مجمع عمومی ملل متحد اعتراض کرده و سیاست اصولی ایران مخالفت با طرح وضعیتهای کشوری در کمیته سوم مجمع بوده. لذا همواره به جز در قطعنامههای مربوط به فلسطین که طی دستور کار دیگری بحث میشود و ایران همواره به آنها رأی مثبت داده، به قطعنامههای مربوط به وضعیت حقوق بشر در کشورها رأی منفی داده است.»
دفتر نمایندگی ایران در سازمان ملل هم در بیانیهای که انتشار داده، به انتقادات سازمان ملل از نقض حقوق بشر در ایران هم اشاره کرده است:
«جدا از جدیت شرایط موجود در میانمار، ایران که خود هدف قطعنامههایی از کانال کمیته سوم بوده است، همچنان به این موضع پیشین خود پایبند است که ادامه سوءاستفاده از این کمیته برای نیل به اهداف سیاسی آن را از اینکه جایگاهی برای احقاق حقوق بشر یا محلی برای رسیدگی به نقض این حقوق باشد، دور کرده است.»
۲۸ آذر مجمع عمومی سازمان ملل با ۸۱ رأی موافق در مقابل ۳۰ رأی مخالف و ۷۰ رأی ممتنع، قطعنامه پیشنهادی کانادا در محکومیت نقض حقوق بشر در ایران را تصویب کرد.
کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل ۲۳ آبان با آرای مشابهی (۸۳ رأی موافق و ۳۰ رأی مخالف) به نقض حقوق بشر در ایران اعتراض کرده بود. بر اساس این قطعنامه، به نقض آزادی اقلیتهای مذهبی و قومی و بازداشت فعالان مدنی در ایران انتقاد شده بود.
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه یک بار دیگر به تأکید اعلام کرده که صرفاً به دلیل مخالفت جمهوری اسلامی با انتقادات کمیته سوم از نقض حقوق بشر در ایران در رأیگیری مجمع عمومی شرکت نکرده و غیبت ایران به محتوای قطعنامه ربطی ندارد.
بیشتر بخوانید: