جیمی مورالس، رئیس جمهوری گواتمالا به‌رغم رأی محکومیت مجمع عمومی سازمان ملل، با اعلام این‌که سفارت این کشور در اسرائیل به بیت‌المقدس (اورشلیم) منتقل خواهد شد، راه همتای آمریکایی خود دونالد ترامپ را دنبال کرد.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل و جیمی مورالس، رئیس جمهوری گواتمالا در دیدار نوامبر ۲۰۱۶ ـ عکس از آرشیو
بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل و جیمی مورالس، رئیس جمهوری گواتمالا در دیدار نوامبر ۲۰۱۶ ـ عکس از آرشیو

به‌گزارش خبرگزاری فرانسه، بخش مطبوعاتی ریاست جمهوری گواتمالا اعلام کرد که مورالس یکشنبه شب ۲۴ دسامبر / ۳ دی در صفحه توئیتر خود نوشته است که به وزیر امور خارجه خود، ساندرا یوول، دستور داده تا مراحل اجرای این تصمیم را آغاز کند.

رئیس جمهوری گواتمالا همان تصمیمی را گرفته است که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا گرفت. او در توئیتر خود گفته که پیش از این تصمیم با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل گفت‌وگوی تلفنی داشته است.

مورالس با تأکید بر این‌که بین دو کشور «از زمانی که گواتمالا از ایجاد دولت اسرائیل حمایت کرد، روابط فوق‌العاده‌ای برقرار است»، افزوده است که «یکی از دو موضوع مهم در گفت‌وگو با نخست‌وزیر اسرائیل، انتقال سفارت گواتمالا به بیت‌المقدس (اورشلیم) بود.»

امانوئل ناهشون، سخنگوی وزارت خارجه اسرائیل چند ساعت پس از اظهارات جیمی مورالس آن را «تصمیمی مهم» خواند و در صفحه توئیتر خود نوشت: «خبری عالی، یک دوستی واقعی!»

روز جمعه گذشته جیمی مورالس از حمایت دولت خود از تصمیم آمریکا در به‌رسمیت شناختن بیت‌المقدس (اورشلیم) به‌عنوان پایتخت اسرائیل دفاع کرد در حالی‌که روز قبل از آن مجمع عمومی سازمان ملل متحد علیه این تصمیم آمریکا رأی داده و آن را محکوم کرده بود.

مورالس گفته بود که «گواتمالا به‌شکل تاریخی به اسرائیل نزدیک است» و «در ۷۰ سال رابطه، اسرائیل متحد ما بوده است.»

گواتمالا در رأی‌گیری مجمع عمومی سازمان ملل در محکومیت تصمیم ترامپ، به‌همراه هندوراس، توگو، میکرونزی، نائورو، پالائو، جزایر مارشال، و همچنین آمریکا و اسرائیل به قطعنامه ارائه‌شده به مجمع عمومی سازمان ملل رأی منفی داد.

رئیس جمهوری گواتمالا گفته بود که «به‌رغم این واقعیت که ما تنها ۹ کشور در جهان هستیم، اما اطمینان کامل و اعتقاد داریم که این راه درست بود.»

۱۹۳ کشور عضو مجمع عمومی سازمان ملل هستند که ۱۲۸ کشور تصمیم دونالد ترامپ را محکوم کردند، از جمله کشورهای متحد آمریکا، همچون فرانسه و بریتانیا.

دونالد ترامپ چهارشنبه ۶ دسامبر / ۱۵ آذر بیت‌المقدس (اورشلیم) را به‌عنوان پایتخت اسرائیل به‌رسمیت شناخت. این تصمیم با واکنش‌های گسترده منفی در جهان روبه‌رو شد و در مناطق فلسطینی اعتراضات خشونت‌باری در پی داشت.

آمریکا روز دوشنبه گذشته نیز قطعنامه مشابهی را در شورای امنیت سازمان ملل وتو کرد. این در حالی بود که ۱۴ عضو دیگر شورای امنیت به این قطعنامه که در آن تأکید شده بود که هرگونه تصمیمی برای تغییر موقعیت بیت‌المقدس (اورشلیم) باید لغو شود، رأی مثبت دادند. نیکی هیلی، سفیر آمریکا در سازمان ملل این رأی‌گیری را «توهین» به کشور خود دانست و گفت: «ما آن را فراموش نخواهیم کرد.»

موضع سازمان ملل در دهه‌های اخیر تغییری نکرده است. سازمان ملل الحاق شرق بیت‌المقدس (اورشلیم) به اسرائیل را به‌عنوان قلمرو اشغال‌شده می‌داند و آن را به‌رسمیت نمی‌شناسد.

از نظر سازمان ملل وضعیت بیت‌المقدس (اورشلیم) باید در مذاکرات دو طرف فلسطینی و اسرائیلی مشخص شود.

جامعه جهانی همچنان بیت‌المقدس (اورشلیم) را به‌عنوان پایتخت اسرائیل و پایتخت یک دولت مستقل فلسطینی می‌شناسد.

سازمان ملل در قطعنامه ۴۷۸ خود که در سال ۱۹۸۰ تصویب شد از همه کشورها خواست که در یک مأموریت دیپلماتیک سفارت خود از بیت‌المقدس (اورشلیم) را خارج کنند. ۱۳ کشور (بولیوی، شیلی، کلمبیا، کوستاریکا، جمهوری دومینیکن، اکوادور، السالوادور، گواتمالا، هائیتی، هلند، پاناما، اروگوئه و ونزوئلا) سفارت خود را به تل‌آویو منتقل کردند، جایی که دیگر کشورها سفارت داشتند.

بیشتر بخوانید: