حقوق شهروندی ایرانیان، یک داستان پر آب چشم یا گرهی که به دست حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی گشوده می‌شود؟ اولین اجلاس ملی گزارش پیشرفت‌ها و راهکارهای رفع موانع تحقق حقوق شهروندی صبح سه‌شنبه ۲۸ آذر در سالن اجلاس سران با حضور حسن روحانی، محمدجواد ظریف، بیژن زنگنه، محمود علوی، ولی‌الله سیف، علی یونسی، عیسی کلانتری، علی ربیعی، لعیا جنیدی، محمد نهاوندیان، الهام امین‌ز‌اده، عبدالرضا رحمانی فضلی، سورنا ستاری، عباس صالحی ،بطحایی، آذری جهرمی، حسینعلی امیری، شهیندخت مولاوردی و حسام‌الدین آشنا برگزار شد.

نخستین اجلاس ملی گزارش‌ها و پیشرفت‌های حقوق شهروندی (عکس: سایت ریاست جمهوری اسلامی)

در این اجلاس رئیس جمهوری اسلامی «احساس عدالت و تامین حقوق شهروندی» را زمینه‌ساز آرامش جامعه دانست و اعلام کرد که تاکنون آرامش اقتصاد، تعامل در سیاست خارجی، طرح تحول سلامت، دسترسی به فضای مجازی و حقوق شهروندی محور فعالیت‌های دولت او بوده است. رئوس برخی سخنان حسن روحانی که گاهی رنگ اعتراف به خود می‌گرفت – از حرف تا عمل:

 انقلاب کردیم که رعیت نباشیم

  • در حرف:

رئیس جمهوری اسلامی در نخستین اجلاس حقوق شهروندی گفت:

« رونمایی از منشور حقوق شهروندی، انتخاباتی نبود. اجرای تمام آن هدف ماست. انقلاب کردیم که شهروند باشیم و همه در برابر قانون یکسان باشند.»

  • در عمل:

منع حضور اقلیت‌های مذهبی در شوراهای شهر و روستا

شورای نگهبان روز گذشته مصوبه مجلس شورای اسلامی مبنی بر قانونی بودن عضویت سپنتا نیکنام نماینده اقلیت‌های مذهبی در شورای شهر یزد را رد کرد. شورای نگهبان همچنان بر این نظر است که عضویت اقلیت‌های مذهبی در شوراهای شهر و روستا مغیر شرع و قانون اساسی جمهوری اسلامی‌ست.

محدودیت سفر برای مولوی عبدالحمید

امام جمعه اهل سنت زاهدان  از روحانی حمایت کرد اما به دلیل محدویت سفر، نتوانست در مراسم تحلیف رئیس جمهوری اسلامی شرکت کند. او در گفت‌وگویی که دوشنبه ۲۷ آذر با روزنامه «آفتاب یزد» انجام داده گفته است:

« ما حق قانونی خود می‌دانیم که مطالبه‌گر حقوق‌مان باشیم. اگر غیر از این انجام دهیم، خشونت و افراطی‌گری در اهل سنت گسترش پیدا می‌کند و تندروها پیشگام می‌شوند.»

حضور زنان در ورزشگاه‌ها

دولت «شیوه‌نامه‌ای» برای حضور زنان در ورزشگاه‌ها تدوین کرد اما با فتوای آیت‌الله مکارم شیرازی و تصمیم شورای عالی انقلاب فرهنگی پرونده «حضور زنان در ورزشگاه‌ها برای همیشه منتفی شد».

اعتراف روحانی درباره نقض حقوق شهروندی در ایران:

«اگر کسی می‌آید از ما کنتور آب می‌خواهد و از آب می‌خواهد استفاده کند، از دین و مذهبش می‌پرسیم. می‌گوییم اول بیا این را پر کن که دین و مذهبت چیست؟ برای کدام گروه سیاسی هستی؟ نماز شب می‌خوانی یا نه؟ روزه و ماه رمضان و مستحبات را انجام می‌دهی؟ چه کار به کار مردم داری، آب می‌خواهد، خوب به او بدهید. مردم برق می‌خواهند، تو بگو برق می‌خواهی کتاب بخوانی و بعد یک نامه‌ای بنویسی خلاف مصالح با این برق؟ شما چکار به این کارها داری؟ برق را بده ، پولت را بگیر.»

آزادی ارتباطات

  • در حرف:

رئیس جمهوری اسلامی در نخستین اجلاس حقوق شهروندی گفت:

«دسترسی به اطلاعات از مهمترین حقوق مردم است. فضای امن ارتباطی برای مردم می‌خواهیم نه فضای امنیتی و تعدی به حقوق مردم. شنود موارد قانونی محدودی دارد، بیش از آن خلاف قانون است.»

  • در عمل:

فیلترینگ سایت‌ها و شبکه‌های اجتماعی همچنان ادامه دارد.

۲۶ آذر مجید انصاری، روحانی اصلاح‌طلب و از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام اعلام کرد که مسئولان جمهوری اسلامی در جلسات رسمی خود نگران‌اند که دستگاه‌های امنیتی سخنانشان را شنود کنند.

اعتراف روحانی در زمینه تجسس در اطلاعات شهروندان در اینترنت:

«ما فضای اینترنت امن و سالم و راحت و ارزان می‌خواهیم. اما در عین حال ما یک فضای امنیتی نمی‌خواهیم. نمی‌خواهیم برویم  ببینیم در زندگی و امور خانوادگی مردم چه خبر است؟ دو تا دوست چه می‌کنند؟ کی به چه کسی و فلان فرد سیاسی یا حزب سیاسی چه پیامک زد و چی گفت؟ رها کنیم، دست برداریم و مردم را آزاد بگذاریم. نمی‌شود! آن دوره گذشت، والله گذشت، ول کنید.

رئیس جمهوری اسلامی پیشنهادی هم ارائه داد برای رعایت بهتر حقوق شهروندی در ایران: اجرای فرمان ۸ ماده‌ای روح‌الله خمینی:

«همه باید مطیع قانون باشند. در رأس باید قانون اساسی باشد و بعد قوانین موضوعه؛ همه باید طبق قانون عمل کنیم. حقوق شهروندی هم همین است. حقوق شهروندی یعنی همه طبق قانون عمل کنیم. »