حسن روحانی لایحه بودجه سال ۹۷ را «شروع برنامه‌های دولت دوازدهم» خوانده است، لایحه‌ای که همچنان حق ویژه نهادها و بنیادهای مذهبی را رعایت و قیمت برخی از کالاها و خدمات را افزایش داده است.

حسن روحانی لایحه بودجه سال آینده را برای بررسی به مجلس تحویل داد.

سهم درآمدهای نفتی در لایحه بودجه ۱۳۹۷ به نسبت امسال بیش از ۴۲۰۰ میلیارد تومان کاهش یافته است. دولت برای جبران این مبلغ سهم درآمدهای مالیاتی و قیمت برخی از کالاها و خدمات را افزایش داده است.

میزان درآمد مالیاتی دولت برای سال آینده ۱۲۸ هزار میلیارد تومان پیش‎بینی شده که ۱۲ هزار میلیارد تومان بیشتر از درآمد مالیاتی امسال است. برای نخستین بار در لایحه بودجه امسال  نام آستان قدس رضوی نیز در جدول مربوط به درآمدهای مالیاتی به چشم می‌خورد.

دولت پیش‌بینی کرده است که از شرکت‌ها و موسسات وابسته به آستان قدس رضوی ۳۰ میلیارد تومان مالیات دریافت کند.  ابراهیم رئیسی تولیت آستان قدس رضوی چند روز قبل اموال این بنیاد مذهبی را «وقف و نذر» خوانده و گفته بود که آستان قدس به همین دلیل از پرداخت مالیات معاف است.

علاوه بر آستان قدس رضوی، سایر «نهادها و بنیادهای انقلاب اسلامی» که زیر نظر رهبر جمهوری اسلامی اداره می‌شوند هم در بودجه سال آینده به پرداخت ۱۰.۸ هزار میلیارد مالیات موظف شده‌اند.

افزایش عوارض خروج از کشور از دیگر منابع درآمدی پیش‎بینی شده در بودجه سال آینده است. در لایحه دولت هزینه عوارض خروج از کشور برای هر فرد ۲۲۰ هزار تومان پیش‌بینی شده که ۱۴۵ هزار تومان بیشتر از مبلغ پیش‌بینی شده در قانون بودجه امسال است. هزینه خروج از کشور در مرحله دوم ۳۳۰ هزار تومان تعیین شده است و برای سفرهای بعدی ۱۰۰ درصد افزایش می‌یابد. براساس لایحه بودجه دولت از محل عوارض سفرهای خارجی ۱.۱ میلیارد تومان درآمد کسب خواهد کرد.

آب گران می‌شود

همزمان با افزایش منابع درآمدی، دولت بودجه یارانه‌های نقدی را به نسبت امسال ۱۹ هزار میلیارد تومان کاهش داده است. اعتبار پیش‌بینی شده برای یارانه نقدی در سال آینده ۲۳ هزار میلیارد تومان است. به گفته رئیس جمهوری ایران در بودجه سال آینده «استانداری برای حداقل زندگی» تعیین می‌شود و افرادی که درآمدشان از این مبلغ کمتر است، می‌توانند برای دریافت «کمک‌های دولتی» ثبت‌نام کنند.

در حالی که هنوز جزئیاتی از طرح «استاندارد حداقل زندگی» منتشر نشده، دولت در لایحه بودجه سال آینده قیمت برخی از حامل‌های انرژی را افزایش داده است.

براساس این لایحه وزارت نیرو مکلف است که به ازای هر متر مربع آب آشامیدنی ۲۰ تومان از مشتریان دریافت کند. علاوه بر این قیمت هر یک لیتر گازوئیل نیز در سال آینده ۲۰ درصد افزایش خواهد یافت.

همچنین افزایش قیمت نوشابه و سیگار هم در سال آینده قطعی است. قیمت هر یک لیتر نوشابه داخلی ۱۰ درصد و هر یک لیتر نوشابه وارداتی ۳۰ درصد افزایش می‌یابد. در لایحه بودجه ۱۳۹۷ مالیات سیگار نیز ۱۳ درصد بیشتر خواهد شد.

رعایت حق‌السهم «خواص»

افزایش هزینه‌های جاری و کاهش ۱۰ هزار میلیارد تومانی بودجه عمرانی از دیگر ویژگی‌های بودجه پیشنهادی دولت جمهوری اسلامی است. بودجه عمرانی در حالی کاهش یافته که نهادها و بنیادهای خاص همچنان سهم ویژه‌ای از بودجه دارند.

سازمان صدا و سیما جمهوری اسلامی در سال آینده ۱.۶ هزار میلیارد تومان بودجه دارد، در حالیکه بودجه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ۸۰۰ میلیارد تومان تعیین شده است. سهم مرکز حوزه علمیه قم از منابع مالی دولت ۸۹۶ میلیارد تومان است و دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم هم ۱۳۴ میلیارد تومان ردیف بودجه‌ای دارد.

دولت همچنین ۳۰۵ میلیارد تومان بودجه به موسسه مذهبی «جامعه المصطفی العلمیه»، ۲۸.۶ میلیارد تومان به «موسسه آموزشی و پژوهش امام خمینی» وابسته به مصباح یزدی، ۵ میلیارد و ۳۸ میلیون تومان به «دایره المعارف فقه اسلامی» اختصاص داده است. بودجه سازمان اوقاف و امور خیریه هم حدود با افزایش ۱۵۰ میلیاردی، ۴۰۰ میلیارد تومان برآورد شده است.

دولت در لایحه بودجه سال آینده ۵ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان اعتبار برای موسسه نشر آثار خمینی که زیر نظر حسن خمینی اداره می شود، در نظر گرفته است. بودجه نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه هم ۱۲۴ میلیارد تومان تعیین شده است.

مجلس شورای اسلامی قرار است که در روزهای آینده لایحه بودجه پیشنهادی دولت را در کمیسیون‌های تخصصی بررسی کند.


بیشتر بخوانید:

روحانی لایحه بودجه را به مجلس ارائه داد: تعیین شرایط جدید برای دریافت یارانه