کاترين اشتون، مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا از ابراز تمايل قدرت‌های جهانی برای مذاکرات هسته‌ای با ايران خبر داد.

به گزارش رويترز، اشتون اين موضوع را از طريق نامه به اطلاع سعيد جليلی، مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای ايران رسانده اما رامين مهمان‌پرست، سخنگوی وزارت امور خارجه ايران هفته گذشته گفت جمهوری اسلامی هنوز نامه‌ای از مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا دريافت نکرده است.

اشتون گفت: “اگر تهران آماده مشارکت جدی در مذاکراتی مفيد درباره برنامه هسته‌ای خود باشد، قدرت‌های جهانی آمادگی دارند تا در هفته‌های آينده با تهران نشست برگزار کنند.”

وی افزود: “ما بايد اطمينان داشته باشيم هنگامی که با يکديگر ديدار می‌کنيم، بتوانيم به پيشرفت واقعی برسيم.”

کاترین اشتون: اگر تهران آماده مشارکت جدی در مذاکراتی مفيد درباره برنامه هسته‌ای خود باشد، قدرت‌های جهانی آمادگی دارند تا در هفته‌های آينده با تهران نشست برگزار کنند

مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا در اين نامه اعلام کرد گفت‌وگوهای احتمالی در آينده نبايد ادامه گفت‌وگوهای سال گذشته باشد که در استانبول برگزار شد. اشتون سال گذشته اين گفت‌وگوی دو روزه در ترکيه را “دلسردکننده” ناميده بود.

اشتون هدف از مذاکرات تازه را “ايجاد اعتماد بين‌المللی به برنامه هسته‌ای ايران” اعلام کرده است.

سخنان مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا درباره ازسرگيری مذاکرات اتمی در حالی مطرح شده که ايران چندی پيش برای ادامه همکاری بيشتر با آژانس بين‌المللی انرژی اتمی اعلام آمادگی کرده بود اما ديپلمات‌های غربی اين اقدام ايران را ديپلماسی “خريد زمان” توصيف کردند.

در همين حال روسيه نيز تير سال جاری طرح “گام به گام” را برای حل مناقشه اتمی ايران ارائه کرد.

در طرح گام به گام، ايران در هر مرحله که به سئوالات و نگرانی‌های آژانس بين‌المللی انرژی اتمی پاسخ دهد، گام‌های متقابلی از سوی جامعه جهانی مانند کوتاه شدن دوره برخی تحريم‌ها يا تعليق آن‌ها برداشته خواهد شد.

هدف از اين طرح، آغاز دوباره مذاکرات درباره برنامه اتمی ايران که مورد سوءظن غرب است، اعلام شده است.

مذاکرات اتمی پيش‌تر ايران و پنج عضو دائم شورای امنيت سازمان ملل متحد يعنی بريتانيا، چين، فرانسه، روسيه و ايالات متحده به اضافه آلمان در ژنو و استانبول نتوانست به پيشرفتی برسد.

برنامه اتمی ايران همواره موضوعی بحث‌برانگيز بوده است. آمريکا و کشورهای غربی می‌گويند اين احتمال وجود دارد که برنامه هسته‌ای ايران در جهت “مقاصد نظامی” باشد.

یوکیا آمانو، مدير کل آژانس بين‌المللی انرژی اتمی نیز شهريور ۱۳۹۰ در گزارشی که در اختيار ۳۵ عضو شورای حکام آژانس قرار داد، گفت آژانس به‌طور “فزاينده” نگران فعاليت‌های احتمالی نظامی و پنهانی اتمی در ايران است که توسط نهادهای زيرمجموعه ارگان‌های نظامی ايران در گذشته و حال در جريان است.

آمانو يکی از اين فعاليت‌ها را “توليد کلاهک اتمی” برای نصب روی موشک اعلام کرده بود.
اما ايران اين اتهامات را “جعلی و بی‌اساس” می‌نامد و می‌گويد برنامه اتمی‌اش برای توليد “برق و اهداف پزشکی و کشاورزی” است.