رمان «کسی که عضو پینک فلوید نبود» نوشته امید کشتکار (نویسنده، روزنامه‌نگار و طراح ایرانی مقیم پاریس) با قلم تینوش نظم‌جو، مترجم ایرانی، به تازگی از فارسی به زبان فرانسه ترجمه شده و قرار است که در نیمه ماه دسامبر در پاریس در انتشاراتی “Lenon-Ou” در دسترس خوانندگان فرانسوی‌زبان قرار بگیرد. این اولین رمانی است که امید کشتکار می‌نویسد. موضوع رمان مهاجرت است و آنچه در درون فرد مهاجر می‌گذرد. در این رمان داستان جوانی دانشجو را دنبال می‌کنیم و با سرگشتگی‌های نسلی که با انقلاب اسلامی ایران به دنیا آمده‌اند و با موج جنبش سبز از ایران رانده شدند آشنا می‌شویم.

امید کشتکار، نویسنده رمان “کسی که عضو پینک فلوید نبود”

“«کسی که عضو گروه پینک فلوید نبود» همزمان با جشنواره کتاب تهران، در پاریس، در انتشاراتی «ناکجا» به چاپ رسید و در طی کمتر از شش ماه به چاپ دوم رسید. این رمان در ۱۵۵ صفحه در سال ۲۰۱۶ نوشته شده و با این که زبان روان و ساده‌ای دارد اما بازگشت‌های زمانی و موضوع سیاسی آن سنگین و گاهی در برخی موارد پیچیده است. خواننده در پیدا کردن سرنخ روال خطی داستان مجبور به فکر می‌شود که از نکات قوت این رمان است.

از امید کشتکار یک مجموعه داستان کوتاه و یک مجموعه مقاله منتشر شده است. درباره اولین تجربه او در رمان‌نویسی و فضای نوشتن این رمان با نویسنده گفت‌وگوی مفصلی انجام دادم و از او در باره چالش‌هایش در نوشتن این رمان پرسیدم. امید می‌گوید که نسخه اولیه رمان سنگین‌تر و سیاسی‌تر از این بوده که حالا ما می‌خوانیم. او می‌گوید نوشتن این رمان او را از لحاظ روحی آزار داده و همین باعث شده که در ویرایش آخر دست به «نرم‌سازی» رمان بزند.

تجربه‌های قهرمان اثر در داخل ایران و جزئیات شکنجه‌های جسمانی و روحی که او در زندان تحمل می‌کند باعث می‌شود که وقتی دوباره سراغ او می‌آیند جسد بی‌جان پدر خود را با همسر خود بگذارد و به ارمنستان فرار کند. ازسرگذرانده‌های او در هنگام عبور از رود ارس و هم بر عهده همسرش رها شدن خاکسپاری پدر به قهرمان آن قدر آسیب روانی وارد نمی‌کند که تجربه او با احمد، عموی چپگرایش: عمویی که در برابر چشمان او کتاب‌های دیگر ممنوعه خود را آتش می‌زند و هم در میان میدان بازی بچه‌ها با شلیک گلوله به زندگی خود پایان می‌دهد.
با این که داستان با کتاب و پوکر و موسیقی، یعنی آرامش و خوشی شروع می‌شود اما از خواندن پیش‌نویس کتاب که «به خفتگان خاوران» اهدا می‌شود، خواننده در می‌یابد که داستان قرار نیست رمانتیک و سرگرم‌کننده و جوان‌پسند باشد.

درباره تاثیر تجربه نوشتن رمانی در این موضوع به زندگی روزمره خود نویسنده و دلایل نوشتن این رمان و انتخاب این موضوع و هم درگیری‌های ذهنی قهرمان داستان از زبان خود امید کشتکار، نویسنده رمان «کسی که عضو پینک فلوید نبود» بشنوید.

گفت‌وگو با امید کشتکار:

در همین زمینه:

امید کشتکار: دیونیسیا