برای نخستین بار پس از پایان عملیات نظامی در سوریه، روسای جمهور روسیه، ایران و ترکیه درباره وضعیت سوریه و روند حل و فصل بحران سیاسی در شهر سوچی با یکدیگر درباره آینده نظام سیاسی سوریه گفتو گو کردند. رؤسای جمهور سه کشور بر سر برگزاری کنگره ملی سوریه با شرکت مخالفان اسد برای تصمیمگیری درباره قانون اساسی جدید در سوریه و برگزاری انتخابات آزاد در این کشور توافق کردند.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در یک نشست خبری که بعد از پایان دیدار سهجانبه با روسای جمهور ایران و ترکیه چهارشنبه ۲۲ نوامبر برگزار شد، اعلام کرد که اردوغان و روحانی نیز با برگزاری «کنگره ملی سوریه» موافقت کردهاند:
پوتین از رؤسای جمهور ترکیه و ایران دعوت کره بود که برای شرکت در یک نشست سهجانبه به سوچی بروند. همزمان نشستی هم در ریاض زیر نظر فرستاده سازمان ملل در امور سوریه و با شرکت مخالفان حکومت بشار اسد برگزار شد.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در جمع خبرنگاران گفت:
«کنگره ملی سوریه مهمترین پرسشهای ملی که امروز در سوریه مطرح است را به بحث میگذارد و درباره ساختار دولت آینده سوریه و یک قانون اساسی جدید برای برگزاری انتخابات آزاد تصمیم میگیرد. »
پوتین با اشاره به دیدار و گفتوگوی خود با بشار اسد، رئیس جمهوری عربی سوریه گفت:
«بشار اسد، رئیس جمهور سوریه به من اعلام کرد که به روند صلح و اصلاح قانون اساسی و برگزاری انتخابات آزاد پایبند است. ما مناطق دارای اولویت را برای هماهنگی درخصوص آنها در روند صلح در سوریه مشخص کردیم.»
انتظار میرود که کنگره ملی سوریه پیش از برگزاری دور بعدی مذاکرات ژنو، در ۲۸ نوامبر در شهر سوچی و با شرکت بیش از ۷۰ گروه از مخالفان اسد از جمله کردهای شمال سوریه، برگزار شود.
حسن روحانی هم در نشست خبری یاد شده اعلام کرد که جمهوری اسلامی با تدوین یک قانون اساسی جدید و برگزاری انتخابات آزاد در سوریه موافق است:
«ما جهانیان را برای حمایت از ثبات سوریه فرا میخوانیم. انتخابات در سوریه بر اساس قانون اساسی جدید در این کشور برگزار خواهد شد.»
اردوغان اما بیش از همه به کنفرانس ژنو و توافقهای به دست آمده در نشستهای آستانه تکیه داد:
«ما باید گامهایی را اتخاذ کنیم که در توسعه نتایج مذاکرات ژنو پیرامون سوریه بر اساس روند آستانه نقش داشته باشد.»
در نشستهای صلح آستانه و ژنو، ترکیه از گروههای مسلح مخالف اسد حمایت میکند.
رؤسای جمهور روسیه، ترکیه و ایران در پایان نشست سهجانبهشان در سوچی بیانیهای منتشر کردند. آنها در این بیانیه بر ضرورت آزادی همه اسرای جنگی، زندانیان و گروگانها و همچنین تبادل جنازهها به عنوان تنها راه برقراری صلح پایدار در سریه تأکید کردند.
در این بیانیه، رؤسای جمهور روسیه، ترکیه و ایران از جامعه جهانی خواستهاند از ارائه کمکهای بشردوستانه به سوریه و در مرمت و بازسازی زیرساختهایی که در جنگ داخلی این کشور از بین رفته کوتاهی نکند.
مخالفان اسد در اجلاس ریاض با صدور بیانیهای اعلام کردند که با آغاز دگرگونیهای سیاسی در سوریه توقع دارند که قبل از هر چیز بشار اسد از ریاست جمهوری عربی سوریه استعفا دهد.
بیشتر بخوانید: