آیت‏الله خامنه‏ای شش‌ماه مانده به انتخابات مجلس شورای اسلامی، خواستار اتحاد ملی شد. او انتخابات را یک چالش خواند که «نباید به امنیت کشور لطمه وارد کند». رهبر حکومت اسلامی این سخنان را روز چهارشنبه نهم شهریورماه 1390 (سوم سپتامبر 2011)، در جریان نماز عید فطر مطرح کرد.

 
انتخابات آینده مجلس شورای اسلامی، نخستین انتخابات پس از انتخابات جنجالی ریاست جمهوری خواهد بود که در سال ۱۳۸۸ برپا شد و اعتراض‌های گسترده‌ای را در پی داشت. این اعتراض‌ها با واکنش‏ خشونت‏بار و سرکوب نیروهای دولتی روبه‌رو و چندین نفر نیز کشته شدند. رهبر جمهوری اسلامی اما در سخنان روز عید فطر خود گفت: «تا به‏حال شاهد خشونت یا کشت و کشتار در انتخابات نبوده‏ایم.» 
 
آیا سخنان آیت‏الله خامنه‏ای که شش ماه به انتخابات مجلس اسلامی مانده، به استقبال آن رفته است، برای گرم کردن تنور انتخابات است یا نگرانی از تحریم عمومی مردمی که هنوز به نتایج انتخابات گذشته اعتراض دارند؟
 
این پرسشی است که با حسن شریعتمداری، پژوهشگر حقوق بشر و فعال سیاسی در آلمان در میان گذاشته‏ام.
 
حسن شریعتمداری: آقای خامنه‏ای جز آن قسمتی که تظاهرات و خشونت متقابل در انتخابات گذشته را نادیده گرفته، به یک واقعیت اشاره کرده است و آن نگرانی عمیق این نظام از اولین انتخابات پس از تقلب انتخاباتی سال ۱۳۸۸ است.
 
درواقع، این نظام از یک‌سو مشروعیت خود را از شرکت پرشور مردم در انتخابات می‏گیرد. این نظام، یک نظام برآمده از انقلاب است و بسیار سعی می‏کند که مردم را به پای صندوق‏های رأی بکشد، ولی توقعی که از شرکت مردم در پای صندوق‏های رأی دارد، بیعت به رهبری و تمکین به خواسته‏های او در مورد انتخاب افرادی است که از سبد صلاحیت شورای نگهبان، به اشاره ایشان می‏گذرند.
 
بنابراین از یک‌سو این نظام می‏خواهد تنور انتخابات را تا آن‏جایی که ممکن است داغ کند و از سوی دیگر نگران است که چالش‏های قبل چنان بر جامعه اثر گذاشته و چنان پایگاه اجتماعی این نظام ضعیف شده باشد که مردم این‌بار با خواسته‏های بسیار فراتری به صحنه بیایند و بسیار پرشورتر مبارزه کنند؛ به‏خصوص که مردم ایران از مبارزات دنیای عرب درس‏های فراوانی گرفته‏اند و از پایداری آن‏ها آموخته‏اند که از میدان نباید به‏در بروند.
 
این مسئله ‏که این‏بار انتخابات یک صحنه پرمخاطره بشود، نگرانی‏ای است که آیت‏الله خامنه‏ای را می‏آزارد و او را وادار می‏کند که از اکنون اخطار بدهد و خواسته‏هایی را مطرح کند که با فضای سیاسی امروز ایران قابلیت تطبیق و تحقق ندارد.
 
 
حسن شریعتمداری: این نظام فضای سیاسی را به اندازه کافی باز نخواهد کرد و در نتیجه انتخابات پرشور نخواهد شد، مردم پای صندوق‏های رأی نخواهند رفت و نظام با چالش جدیدی روبه‌رو خواهد شد که بحران مضاعف مشروعیت است.
در روز گذشته گروهی از زندانیان سیاسی آزاد شدند و آقای کروبی هم با خانواده‏اش دیدار کرده است. شما ارتباطی بین آزادی زندانیان سیاسی و انتخابات پیش روی مجلس می‏بینید؟
 
بله. یکی از راه‏هایی که پیدا کرده‏اند برای این‏که هم تنور انتخابات را داغ کنند و هم خطرات آن را به حداقل برسانند، این است که پاره‏ای از اصلاح‏طلب‌ها را متقاعد کنند که به صلاح‌شان است که در انتخابات شرکت کنند. بنابراین آزاد کردن زندانیان سیاسی‏ای که اغلب از هنگام حکم به اصطلاح قانونی زندانی شدن‏شان، مدت‏ها گذشته بود، آن‌هم تحت عنوان مرحمت آقای خامنه‏ای در عید فطر، در همین راستا و با هدف دلجویی غیرمستقیم از آن‏هاست. این حرکت در جهت صحبت‏های آقای خاتمی و دیگر کسانی است که فکر می‏کنند اصلاح‏طلب‌ها باید به گونه‏ای در انتخابات رقابتی و گزینشی شرکت کنند و خارج از دایره نظام نباشند. این کم‏ضررترین فرمول برگزاری انتخابات است که تحت عنوان بازگشت به قبل از انتخابات ۸۸ فرموله شده ست.
 
برخی از همین اصلاح‏طلب‌هایی که به آن‏ها اشاره کردید، در روزهای اخیر ناگهان به تکاپوی ابراز وفاداری به نظام جمهوری اسلامی و تبعیت از رهبری افتاده‏اند و شماری از آن‌ها لحنی آشتی‏جویانه با حکومت را پی گرفته‏اند. چرا انتخابات مجلس نهم برای اصلاح‏طلب‌ها مهم است؟
 
برای این‏که اصلاح‏طلب‌ها بر سر دوراهی یک تصمیم اساسی هستند: یا باید به اراده ولی فقیه تمکین کنند و در همین سیستم گزینشی و نه چندان آزاد انتخابات، بقای خود را در درون دایره قدرت تضمین کنند؛ یا باید به این نظام زور و تعدی و استبداد نه بگویند که در این صورت به خارج از دایره نظام پرتاب خواهند شد.
این یک تصمیم سرنوشت‏ساز است و بعید نیست که آن‏ها را به چندپاره تقسیم کند. برای این‏که به‏جای این‏که خود یک سیاست ایجابی، مستقل و چالش‏برانگیز را در مقابل نظام پیش نهند، به دنبال واکنش تقاضای شرکت در انتخابات، از مقام نه چندان معظم رهبری هستند. البته این کار مورد توافق همه آن‏ها نیست. عده‏ای مخالفند و بنابراین خطری بدین‌ترتیب برای آن‏ها وجود دارد که این تصمیم آن‏ها را به چندپاره تقسیم کند. همان‏طور که ممکن است انتخابات آینده، اصول‏گرایان را هم به پاره‏های جدید‏تری تقسیم کند.
 
برخی از اصلاح‏طلب‌ها گفته‏اند که برای شرکت در انتخابات مجلس، به نظر مردم احترام خواهند گذاشت. اگر مردم تغییر جمهوری اسلامی را بخواهند چه؟ در این صورت، آن‏ها چه خواهند گفت؟
 
مردم بدون شک در یک روز به میدان نخواهند آمد و نظر مردم قابل بررسی نیست، فقط قابل احساس است. این بسته به آن است که اصلاح‏طلب‌ها چه کار می‏خواهند بکنند و بهانه‏ای بیش نیست. نیروهای سیاسی باید برای مردم مدل و الگو باشند و نظری اتخاذ کنند که مردم هم با آن بیگانه نباشند. نه این‏که در انتظار الهام از نظرات مردمی باشند که امکان ابراز نظر را ندارند.
 
این بهانه است! بهتر است اصلاح‏طلب‌ها بیایند و از افرادی مانند آقایان موسوی، کروبی و دیگر زندانیان سیاسی پشتیبانی کنند، آن‏ها را نامزد کنند و بگویند به شرط این که شورای نگهبان صلاحیت زندانیان سیاسی (مثلاً ۱۸۶ نفر از آن‌ها) را احراز کند (که از همه گروه‏ها، ازجمله اصلاح‏طلب‌ها هستند)  و به آن‌ها امکان شرکت در انتخابات را بدهد، ما شرکت خواهیم کرد و اگر این کار را نکند، تحریم خواهیم کرد.
 
این یک سیاست ایجابی است و باعث حفظ وحدت در آن‏ها و به چالش کشیدن گروه مقابل خواهد شد. در غیر این صورت، حدس من این است که آغاز سقوط اصلاح‏طلب‌ها، انتخاباتی است که پاره‏ای از آن‏ها در آن شرکت کنند و پاره‏ای شرکت نکنند.
 
یعنی خط پایانی بر قواعد…
 
اصلاح‏طلبی حکومتی!
 
پیش‏بینی شما در این زمینه چیست؟
 
فکر می‏کنم این انتخابات، انتخاباتی پرچالش و بحث‏انگیز خواهد بود. یا این نظام فضای سیاسی را به اندازه کافی باز نخواهد کرد و در نتیجه انتخابات پرشور نخواهد شد، مردم پای صندوق‏های رأی نخواهند رفت و نظام با چالش جدیدی روبه‌رو خواهد شد که بحران مضاعف مشروعیت است؛ بحرانی که به همه بدنه آن سرایت خواهد کرد و بخش‏هایی از آن را بیشتر از آن‏چه هست جدا خواهد کرد؛ یا فضای سیاسی را باز می‏کند.
 
چالش‏های بسیاری خواهیم داشت و بعید نیست که حدود خواسته‏‏های مردم بسیار فراتر از آن باشد که پس از انتخابات سال ۸۸ بود و سرآغاز قیامی بشود، مانند آن‏چه امروز در دیگر کشورهای خاورمیانه با آن روبه‌رو هستیم.