شهزاده سمرقندی ـ شهر دالیان، در شمال شرقی چین، از دوران جنگهای سرد معروف است؛ آن هم به خاطر یک کارخانه شیمیایی که در این شهر قرار دارد.
این شهر که در نزدیکی آبهای گرم چین است، در روزهای اخیر به مدت یک هفته ناآرام بود. مردم شهر تمام هفته گذشته را در خیابانها گذراندند و نسبت به وجود کارخانه شیمیایی دالیان که تاثیر منفی روی طبیعت و همینطور سلامت ساکنان منطقه گذاشته است اعتراض کردند. این اعتراض اما در سایه خبرهایی از کشورهای عربی و موج درگیریهای کمسابقه در لندن قرار گرفت و کمتر دیده شد.
با اینهمه اما صدها نفر از ساکنان شهر دالیان در خیابانهای این شهر به اعتراض خود ادامه دادند تا کارخانه شیمیایی این منطقه به کلی تعطیل شود. چراکه در این کارخانه، یک ماده شیمیایی خطرناک به نام «پاراکسیلن» تولید میشود. از این ماده برای تولید پلاستیک، پلی استر و مواد شوینده استفاده میشود.
توفان گرمسیریای که اوایل هفته در دالیان رخ داد باعث نگرانی مردم محلی و همینطور دولت چین شد. بر اثر توفان، حصار دور این کارخانه شکسته و به نگرانی مردم از احتمال نشت مواد خطرناک از این کارخانه دامن زده است. مقامات دولتی، دستور تخلیه مردم از این منطقه را صادر کردهاند؛ دستوری که آتش اعتراضهای مردم را برافروخته است. حدود ۱۲هزار نفر از مردم محلی در این تظاهرات شرکت داشتند که حتی برخورد خشن پلیس نیز نتوانست آنها را آرام کند.
بعد از راهپیمایی گسترده مردم در روز یکشنبه ۱۴اوت، تنگ یونگ، مقام بلندپایه دالیان اعلام کرد که کارخانه شیمیایی دالیان را تعطیل خواهد کرد و بر اساس درخواست شهروندان معترض منطقه، تمام بخشهای آن به محل دیگری منتقل خواهند شد.
گردهماییهای اعتراضی در مناطق مختلف چین زیاد رخ میدهد؛ به خصوص بین مسلمانان، اما تظاهرات اخیر از معدود اعتراضهایی بود که به موفقیت اعتراضکنندگان منتهی میشود.
این هفته در برنامه رادیویی «از سیحون تا سیحان» نگاهی به این موضوع کردهایم که در اینجا میتوانید به نسخه کامل آن گوش دهید.
این موضوع چین هم برای برخی همیشه با سکوت برگزار می شود . این را باید تاکید کرد که کشور چین از لحاظ اختلافات طبقاتی چیزی از دیگر کشورها کم ندارد در سال 2008 از یکصدهزار نفر سرمایه دار در جه اول جهان از لحاظ میزان سرمایه 35 هزار نفر به چینی ها اختصاص داشت . اما با همه ی فشارهائی که به کارگران چینی اعمال میشود اما متاسفانه قدرت خرید آنها ده درصد قدرت خرید کشورهای پیشرفته است . و به همین دلیل هم هست که ارتباط بازرگانی آزاد در چین دچار مجدودیت های زیاد است زیرا آزادی بازرگانی به معنی تجارت آزاد بازار کالائی و یکی از این کالاها نیروی کار است که در سیستم بازار آزاد دستمزد آنها نیز همگن خواهد شد از اینرو چین در رقابت جهانی بدلیل استفاده از تکنولوژی عقب مانده فشار را به دستمزد و قدرت خرید کارگران چینی منتقل کرده است و موانع رقابتی کالائی خودش را با استفاده ی غیر مفید از نیروی کار جبران نموده است . از اینرو اقتصاد چین در سالهای اینده یکی از شکننده ترین کشورها خواهد بود . فشارهای اقتصادی محدودیتهای مشارکتی مردم در سیاست چین را همچون بمبی ساعتی ساخته است .
کاربر مهمان فرهاد - فریاد / 20 August 2011