محمود خوشنام – چهارمین برنامه از مجموعه برنامههای برجستگان سنتی به غلامحسین درویش معروف به درویش خان اختصاص دارد. از درویش خان بهعنوان نخستین موسیقیدان ایران یاد میکنند که با نواختن و ساختن موسیقی و نوآوریهایش زمینههای رشد و گسترش موسیقی ملی ایرانی را پدید آورد.
درویش خان که در اواخر سلطنت قاجار زندگی میکرد، در تهران به مدرسه دارالفنون رفت و در آنجا بود که موسیقی را با طبل و شیپور آغاز کرد.
زندگی درویش خان پرفراز و نشیب بود. شعاعالسلطنه فرزند ناصرالدین شاه او را با خود به شیراز برد و وقتی که شنید درویش خان در محافل دیگر هم شرکت میکند، چنان به خشم آمد که دستور داد انگشتان دست او را قطع کنند.
مرگ درویش خان هم پرماجرا بود. فقط ۵۴ سال داشت که در تهران درشکهاش با یک کامیون تصادف کرد و درگذشت. از او به عنوان نخستین قربانی سوانح رانندگی در ایران نام میبرند.
اما چگونه شد که درویش خان از طبل و شیپور به تار و سهتار تمایل پیدا کرد و چه اتفاقی در زندگی او افتاد که نه تنها بهترین شاگرد آقا حسینقلی خان بود، بلکه در تار هم دست برد و با افزودن یک سیم به آن، این ساز ملی ایرانی را دگرگون کرد؟
درویش خان که بیتردید یکی از مهمترین چهرههای تاریخ موسیقی ایران است در کدام مدرسه آموزش دید؟ دستاورد او برای موسیقی ملی ایران چه بود و چرا از او در تاریخ موسیقی ملی ایران به عنوان یک هنرمند نوآور یاد میکنند؟ او چگونه و در چه محیطی زیست و پرورش پیدا کرد؟
برنامه «برجستگان سنتی» را میتوانید از طریق فایل صوتی بشنوید.
در همین زمینه:
::مجموعه برنامه های برجستگان سنتی از محمود خوشنام در رادیو زمانه::
اقای خوشنام هموطن ارجمند
نوکرتم…قربونه شما برم اقا چرا برنامه ناقص قرار میدی ؟
اگر هم که کاملش رو ندارید…خب نگذارید رفیق.لزومی نیست این برنامه ها بسیار کامل تر موجود هست
در سایت رادیو گلها بسیار بسیار برنامه هموطنان گرامی چون شما فرستاده اند در انجا ارشیوه نسبتا کاملی وجود داره
اگه خواستید دوست عزیز سری بزنید این برنامه هم در رادیو گلها کاملش هست
تندرست باشید
کاربر مهمان / 20 August 2011